Search

Document No. 112938195

  • Date of the hearing: 21/08/2023
  • Date of the decision: 21/08/2023
  • Case №: 991/5169/23
  • Proceeding №: 2/991/4/23
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.
  • Judge (HACC) : Oliinyk O.V., Shyroka K.Yu.

Справа № 991/5169/23

Провадження 2/991/4/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

21 серпня 2023 року м. Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду в складі:

головуючої судді Саландяк О.Я., суддів Олійник О.В., Широкої К.Ю.,

розглянувши клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Островської Олесі Нектаріївни про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Держави в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора (вул. Різницька, 13/15, м. Київ-11, 01011) до ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави,

У С Т А Н О В И Л А:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває вказана цивільна справа. Наразі триває судовий розгляд, наступне судове засідання призначено на 24.08.2023 о 12 год 00 хв.

21.07.2023 від представника ОСОБА_1 адвоката Островської О.Н. надійшло клопотання, в якому вона, посилаючись на ч. 6, 8 ст. 212 ЦПК України, просить забезпечити можливість її участі у судовому засіданні шляхом відеоконференції з Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області. Також вказала, що подати клопотання не пізніше, як за п`ять днів до судового засідання, не мала можливості, оскільки 18.08.2023 приймала участь у вказаній справі, а 19.08.2023 та 20.08.2023 це вихідні дні.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою (ч. 1 ст. 212 ЦПК України).

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом (ч. 6 ст. 212 ЦПК України).

Зі змісту клопотання адвоката Островської О.Н. убачається, що воно відповідає вимогам ч. 8 ст. 212 ЦПК України. При цьому, установлено, що клопотання подано пізніше, як за п`ять днів до судового засідання та не містить відомості про виконання вимог ч. 2 ст. 212 ЦПК України щодо направлення копій заяви іншим учасникам справи. Однак, такі обставини не є перешкодою для вирішення вказаного питання.

Ураховуючи наявність у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області відповідної технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у визначений судом день та час, з метою забезпечення строків розгляду цивільної справи, введення в Україні Указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року воєнного стану, який наразі триває, а також той факт, що представник позивача визначив вказаний суд найбільш зручним для власної явки у судове засідання, колегія суддів вважає за доцільне вказане клопотання задовольнити та провести судове засідання, що призначене на 24.08.2023 о 12 год 00 хв за участі представника відповідача, - адвоката Островської О.Н. у режимі відеоконференції з Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області.

На підставі викладеного і керуючись ст. 212, 258-261 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Островської Олесі Нектаріївни, - задовольнити.

Судове засідання 24.08.2023 о 12 год 00 хв у справі за позовом Держави в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1 про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, провести в режимі відеоконференції з Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області (46002, Тернопільська область, м. Тернопіль, вулиця Котляревського, 34).

Доручити Тернопільському міськрайонному суду Тернопільської області забезпечити проведення 24.08.2023 року о 12 годині 00 хвилин відеоконференції з Вищим антикорупційним судом (за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А) за участі адвоката Островської О.Н.

Вищий антикорупційний суд доручає відповідній службовій особі Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, в приміщенні якого буде проводитись відеоконференція, перевірити документи, що посвідчують особу представника позивача, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Учасникам цивільного провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені ЦПК України.

Копію ухвали направити до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області та адвокату Островській О.Н.

У відповідності до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Відповідно до ч. 2 ст. 352 та ст. 353 ЦПК України оскарження цієї ухвали окремо від рішення суду не допускається.

Головуюча суддя О.Я. Саландяк

Судді О.В. Олійник

К.Ю. Широка