Search

Document No. 113120907

  • Date of the hearing: 30/08/2023
  • Date of the decision: 30/08/2023
  • Case №: 991/6735/23
  • Proceeding №: 42023000000000347
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/6735/23

Провадження 1-кс/991/6756/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши питання щодо можливості проведення судового розгляду в режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшла скарга адвоката адвокатського об`єднання «Кияненко та партнери» ОСОБА_2 в інтересах підозрюваних ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на бездіяльність керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_5, яка полягає у нерозгляді клопотання сторони захисту у кримінальному провадженні №42023000000000347 від 06.03.2023 (справа №991/6735/23).

Судовий розгляд був призначений на 15.08.2023, 21.08.2023, 28.08.2023 та вчергове відкладений на 31.08.2023.

30.08.2023в автоматизованій системі документообігу суду зареєстроване клопотання захисника підозрюваних ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - адвоката ОСОБА_2, в якому вона просить забезпечити можливість їй, захиснику ОСОБА_6 та підозрюваним ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прийняти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «EasyCon» з власних технічних пристроїв, у зв`язку із запровадженням воєнного стану на всій території України та значною територіальною віддаленістю суду.

30.08.2023в автоматизованій системі документообігу суду зареєстроване клопотання захисника підозрюваних ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - адвоката ОСОБА_6, в якому він просить постановити ухвалу про проведення судового засідання, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «EasyCon» з власних технічних пристроїв, у зв`язку із запровадженням воєнного стану на всій території України та значною територіальною віддаленістю суду.

Дослідивши подані клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Встановлено, що у поданих до суду клопотаннях захисниками ставиться питання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «EasyCon» з власних технічних пристроїв, у зв`язку із запровадженням воєнного стану на всій території України та значною територіальною віддаленістю суду.

Відповідно до частини 7 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому законом.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження (частина 2 статті 336 КПК України).

Так, положення ст.336 КПК України надають можливість слідчому судді прийняти рішення про дистанційне провадження у разі: (1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; (2) необхідності забезпечення безпеки осіб; (3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; (4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; (5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Отже, для прийнятого відповідного рішення недостатньо тільки бажання особи взяти участь у судовому засіданні у такому форматі, вона повинна довести слідчому судді, що для цього є достатні підстави.

Так, актуальна судова практика допускає участь особи в судовому засіданні з використанням власних технічних засобів. Це прямо не передбачено законом, однак слідчий суддя, суд може дозволити такий формат участі з урахуванням конкретних обставин, в яких перебуває учасник кримінального провадження. При чому такий учасник має надати суду відповідне обґрунтування.

Однак із поданих захисниками клопотань неможливо встановити підставу, передбачену частиною 1 статті 336 КПК України, або інші причини, з урахуванням яких захисники ОСОБА_6 та ОСОБА_2 та підозрювані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не можуть з`явитися у судове засідання, що дозволяє слідчому судді ухвалити рішення про дистанційне судове провадження.

Захисники ОСОБА_6 та ОСОБА_2 у клопотаннях не зазначають обставин, з яких можливо зробити висновок про неможливість їх та підозрюваних безпосереднього прибуття до міста Києва, де розташований суд.

Посилання захисників на територіальну віддаленість суду не може бути визнане слідчим суддею достатньою причиною, що унеможливлює безпосередню явку захисників та підозрюваних до суду.

З приводу тверджень захисників про те, що на всій території України введено воєнний стан, слідчий суддя зазначає, що місто Київ не є прифронтовим містом, де ведуться запеклі бої та/або здійснюються постійні ракетні обстріли, що свідчить про відсутність обґрунтованих перешкод для захисників та підозрюваних з`явитися особисто до суду для розгляду скарг, ініційованих стороною захисту.

Отже із поданих клопотань неможливо встановити підставу, передбачену частиною 1 статті 336 КПК України, або інші причини, з урахуванням яких захисники ОСОБА_2, ОСОБА_6 та підозрювані ОСОБА_7 та ОСОБА_4 не можуть з`явитися у судове засідання, що дозволяє слідчому судді ухвалити рішення про дистанційне судове провадження.

Так, у поданих до суду клопотаннях не зазначено обставин, з яких можливо зробити висновок про неможливість підозрюваних та їх захисників безпосереднього прибуття до міста Києва, де розташований суд.

При цьому варто зауважити, що дистанційна участь сторони захисту не надасть змоги здійснювати належний захист підозрюваних. Водночас неможливо передбачити наявність безперебійного та якісного зв`язку, що не може гарантувати безперервну участь сторони захисту під час розгляду скарги захисника на бездіяльність прокурора.

Слід зазначити, що у провадженні слідчого судді перебуває чимало судових проваджень за участі як підозрюваних ОСОБА_3 та ОСОБА_4, так і їх захисників, зокрема ініційованих стороною захисту. На прикладі вже проведених судових розглядів є зрозумілим, що недостатня якість зв`язку та відсутність сторони захисту безпосередньо в судовому засіданні затягує час, відведений на судове засідання, який безпідставно витрачається, зокрема на вирішення процедурних питань щодо надання для ознайомлення поданих в судовому засіданні матеріалів, що унеможливлює якісне ознайомлення сторони захисту із такими матеріалами та відповідно ставить під загрозу забезпечення виконання вимог кримінального процесуального законодавства щодо розгляду проваджень у розумні строки.

Так, 28.08.2023 здійснювався розгляд справи № 991/6735/23 за скаргою захисника, поданою в інтересах ОСОБА_4 на дії керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Судове засідання тривало з 11.44 год. до 13.55 год., а 15.08.2023 засідання у цій справі тривало з 13.09 до 14.32. Всього витрачено на розгляд більше 3,5 годин, але рішення не прийнято, оскільки перебування адвокатів поза межами приміщення суду не дає можливості забезпечити порядок у судовому засіданні. Адвокати часто висловлюються без дозволу слідчого судді, одночасно удвох, надають вказівки судді коли та яким чином вирішувати клопотання, вимагають від суду зобов`язати прокурора надати додаткові документи та докази, постійно допускають образливі виступи на адресу прокурора. За таких обставин слідчий суддя не вважає за можливе дослідити належним чином докази, у тому числі і тому, що сторона захисту під час судового засідання вимагає надсилати їм документи, що займає багато часу, а у разі присутності адвокатів та підозрюваних в залі суду для цього достатньо кілька хвилин. Під час засідання переривався зв`язок з підозрюваним ОСОБА_4, можливо через перебування його на вулиці.

З огляду на викладене, враховуючи навантаження, відсутність можливості витрачати в такій кількості робочий час на розгляд однієї справи, а подібних скарг(клопотань, заяв) подано більше 60, клопотання захисників ОСОБА_6, ОСОБА_2 про проведення судового розгляду в режимі відеоконференції є необґрунтованими, виходячи з положень ч.1 ст.336 КПК України, а тому в їх задоволенні слід відмовити.

На переконання слідчого судді відсутні підстави для здійснення дистанційного судового провадження з розгляду справи №991/6735/23 та розгляд має здійснюватися за присутності учасників безпосередньо в залі суду.

Керуючись ст.ст.336, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотань захисників підозрюваних ОСОБА_3, ОСОБА_4 - адвокатів ОСОБА_6, ОСОБА_2, відмовити.

Здійснювати розгляд справи за безпосередньої участі усіх учасників в залі судових засідань в приміщенні суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1