Search

Document No. 113789517

  • Date of the hearing: 15/08/2023
  • Date of the decision: 15/08/2023
  • Case №: 263/13252/17
  • Proceeding №: 42017000000000061
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Tanasevych O.V.

Справа № 263/13252/17

Провадження1-кп/991/111/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про допит свідка у судовому засіданні в режимі відеоконференції

15 серпня 2023 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 42016000000002989 від 24 жовтня 2016 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

1. У провадженні Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали зазначеного кримінального провадження, у якому свідок ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, був мобілізований до Збройних Сил України та проходить службу у військовій частині НОМЕР_1 .

2. На теперішній час виникла необхідність у допиті ОСОБА_7 у судовому засіданні, призначеному на 16 серпня 2023 року о 13 годині 00 хвилин.

3. Відповідно до пунктів 1, 4 частини першої 1 статті 336 Кримінального процесуального кодексу України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

4. Згідно з частиною другою статті 336 Кримінального процесуального кодексу України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження, зокрема, за власною ініціативою.

5. Вирішуючи можливість проведення допиту свідка у судовому засіданні в режимі відеоконференції, колегія суддів виходить з того, що відповідно до частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

З іншого боку, частина 6 статті 22 Кримінального процесуального кодексу України зобов`язує суд створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

5. Як вбачається з листа командира військової частини НОМЕР_1 від 31 липня 2023 року № 2628, військовослужбовець солдат ОСОБА_7 може одночасно з проходженням військової служби бути увільненим для участі у судовому засіданні у місті Києві, або взяти участь у режимі відеоконференцзв`язку з приміщення суду найбільш наближеного до місця дислокації військової частини НОМЕР_1 .

В той же час, в ході телефонної розмови із представником військової частини стало відомо, що наразі свідок ОСОБА_7 проходить військову службу у селищі Воловець Закарпатської області.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про наявність об`єктивних перешкод для безпосередньої участі свідка ОСОБА_7 у запланованому судовому засіданні.

6. Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла переконання про наявність підстав для проведення судового засідання в режимі відеоконференції з огляду на дату слухання справи та суттєву територіальну віддаленості свідка ОСОБА_7, який перебуває в селищі Воловець Закарпаткої області, та приміщення суду, що знаходиться в місті Києві.

Таким чином, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового розгляду, беручи до уваги, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне здійснити дистанційне судове провадження.

Разом з тим, станом на 15 серпня 2023 року наявна інформація щодо можливості проведення у режимі відеоконференції судового засідання, призначеного на 16 серпня 2023 року о 13 годині 00 хвилин, із Воловецьким районним судом Закарпатської області, що є найбільш наближеним до місця дислокації військової частини НОМЕР_1 . З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає за необхідне провести дистанційне судове провадження 16 серпня 2023 року між Вищим антикорупційним судом та Воловецьким районним судом Закарпатської області для допиту свідка ОСОБА_7 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 369, 372 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Воловецьким районним судом Закарпатської області у судовому засіданні, призначеному на 16 серпня 2023 року о 13 годині 00 хвилин, за участі свідка ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити Воловецькому районному суду Закарпатської області забезпечити проведення відеоконференції за участю свідка ОСОБА_7 .

Копію ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити до Воловецького районного суду Закарпатської області для організації її виконання, та начальнику військової частини НОМЕР_1 для передачі особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Хід та результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3