Search

Document No. 113892427

  • Date of the hearing: 29/09/2023
  • Date of the decision: 29/09/2023
  • Case №: 991/8445/23
  • Proceeding №: 52023000000000347
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 991/8445/23

Провадження 1-кс/991/8527/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

29 вересня 2023 року м. Київ

Суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

заявника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_4 від участі у судовій справі №991/8445/23

ВСТАНОВИВ:

1.Зміст заяви про відвід

На розгляді слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_4 перебуває скарга ОСОБА_3 (№VAS-VYH-20230922-01-01).

У заяві про відвід ОСОБА_3 посилається на те, що слідчий суддя ОСОБА_4 незаконно приймає до розгляду справи та виходячи за межі своїх повноважень незаконно об`єднує справи, а також залишає скарги заявника без розгляду.

Вказані обставини, на переконання заявника, свідчать про прояв упередженості щодо нього з боку судді.

2.Позиція учасників у судовому засіданні

У судовому засіданні ОСОБА_3 не висловився з приводу поданої ним заяви, а тому її зміст був оголошений суддею. На неодноразові пропозиції судді висловитися щодо поданої заяви, ОСОБА_3 відповідав відмовами. При цьому, ОСОБА_3 заявив відвід судді, який розглядав його заяву, які були залишені останнім без розгляду, як такі, що містили ознаки зловживання правом на відвід.

Слідчий суддя ОСОБА_4 був повідомлений про розгляд заяви про відвід, у засідання не прибув, пояснень щодо заявленого відводу не подав, проте надав для дослідження матеріали вказаної судової справи.

За змістом ч. 3 ст. 81 КПК України, присутність осіб, які беруть участь у справі, при розгляді заяви про відвід, не є обов`язковою, а тому слідчий суддя вважає за можливе проводити судове засідання за відсутності вказаних осіб.

3.Мотиви та оцінка судді

Можливість неупередженого та об`єктивного розгляду справи є однією з фундаментальних засад здійснення правосуддя.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КПК України кожному гарантується право на розгляд та вирішення справи незалежним і неупередженим судом.

З метою дотримання цієї гарантії, ст. 80 КПК України передбачає право учасників судового провадження заявити відвід, який повинен бути вмотивованим.

Перелік підстав, за наявності яких може бути заявлено відвід судді, передбачений ст. 75, 76 КПК України, до якого належить, зокрема, наявність сумніву у його неупередженості. Саме на вказану підставу посилається ОСОБА_3 у своїй заяві про відвід.

За усталеною практикою Європейського суду з прав людини, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного (п. 50 рішення ЄСПЛ у справі «Білуха проти України»).

При цьому, сама по собі заява про відвід не є безумовною підставою для відсторонення складу суду від участі у кримінальному провадженні. Позиція особи, яка заявляє відвід, має важливе, але не вирішальне значення, адже визначальним фактором є можливість вважати такі сумніви об`єктивно обґрунтованими (п. 44 рішення у справі «Веттштайн проти Швейцарії»).

Таким чином, особиста безсторонність суду презюмується доки на підставі доказів не буде встановлена наявність виправданих побоювань щодо неупередженості судді.

Разом з тим, заявлений відвід не містить будь-яких належних та підтверджених даних, які б свідчили про існування вказаної заявником підстави для відводу.

Так, заявник не посилається на конкретні дії чи висловлювання слідчого судді, які б могли викликати обґрунтовану недовіру чи свідчити про неприйнятну поведінку з його боку, а фактично містить власні припущення особи, яка заявила заяву, щодо упередженості слідчого судді ОСОБА_4 .

Сумніви заявника щодо наявності у слідчого судді ОСОБА_4 можливості неупереджено розглянути його скаргу та прийняти законне та обґрунтоване рішення мають суб`єктивний, а не об`єктивний характер, жодними належними та допустимими доказами не підтверджуються.

Той факт, що заявник внаслідок суб`єктивних міркувань сумнівається в неупередженості слідчого судді, не свідчить про його реальну упередженість та необ`єктивність і, як наслідок, не тягне за собою усунення судді від розгляду судової справи.

Крім того, заявник посилається на підставу для відводу прийняття слідчим суддею ОСОБА_4 судових рішень за результатами розгляду інших скарг заявника. Суддя в межах розгляду заяви про відвід не уповноважений надавати оцінку законності та обґрунтованості постановлених слідчим суддею рішень, а тому відповідні доводи не можуть бути покладені в основу рішення про відвід.

Незгода заявника з прийнятим судовими рішеннями не на його користь не може бути підставою для відводу від розгляду інших судових справ та жодним чином не породжує об`єктивних сумнівів у неупередженості слідчого судді і не може слугувати доказом будь-якого неприязного його відношення до учасників судового засідання.

З огляду на зазначене, в ході судового розгляду не встановлено існування обставин, які б викликали сумнів у неупередженості слідчого судді ОСОБА_4 та які б унеможливлювали здійснення ним об`єктивного розгляду клопотання про продовження дії процесуальних обов`язків, покладених на підозрюваного, а відтак, заявлений відвід є необґрунтованим.

Керуючись ст. 35, 75, 80, 81, 82, 372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_4 від участі у судовій справі №991/8445/23, - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1