Search

Document No. 114624089

  • Date of the hearing: 30/10/2023
  • Date of the decision: 30/10/2023
  • Case №: 263/13252/17
  • Proceeding №: 42017000000000061
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Tanasevych O.V.

Справа № 263/13252/17

Провадження1-кп/991/111/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення судового засідання в режимі відеоконференції

30 жовтня 2023 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 42017000000000061 від 12 січня 2017 року, за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

1. 26 жовтня 2023 року до суду звернувся обвинувачений ОСОБА_4 із клопотанням про проведення судового засідання, призначеного на 30 жовтня 2023 року, у режимі відеоконференції з Індустріальним районним судом міста Дніпропетровська.

2. Відповідно до пунктів 1, 4 частини першої 1 статті 336 Кримінального процесуального кодексу України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

3. Згідно з частиною другою статті 336 Кримінального процесуального кодексу України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження, зокрема, за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

4. Вирішуючи клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про можливість проведення судового засідання у режимі відеоконференції, колегія суддів виходить з того, що відповідно до частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

При цьому згідно з частиною шостою статті 22 Кримінального процесуального кодексу України суд зобов`язаний створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

5. Суд також ураховує, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України на всій території України діє правовий режим воєнного стану, починаючи з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який Указом Президента України № 451/2023 року від 26 липня 2023 року продовжений до 18 листопада 2023 року.

6. На теперішній час збройні формування Російської Федерації наносять ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, триває збройне протистояння у багатьох населених пунктах держави, що вочевидь створює небезпеку для всіх без виключення громадян. Крім того, у багатьох містах України запроваджена комендантська година, а тому об`єктивно існують суттєві обмеження щодо вільного пересування внаслідок відсутності, нерегулярності чи небезпечності міжобласного транспортного сполучення.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про існування об`єктивних перешкод та реальної небезпеки для учасників кримінального провадження у тому разі коли їхня безпосередня участь у судовому засіданні пов`язана з пересуванням на значні відстані.

7. Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла переконання про наявність підстав для задоволення клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про проведення судового засідання, призначеного на 30 жовтня 2023 року, у режимі відеоконференції з огляду на введення на території України воєнного стану та у зв`язку з цим суттєвого ускладнення забезпечення безпосередньої участі обвинуваченого ОСОБА_4, який перебуває в місті Дніпрі, у судовому засіданні, що відбудеться в місті Києві.

Таким чином, вживаючи заходів для забезпечення оперативності судового провадження та дотримання швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, беручи до уваги, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Індустріальним районним судом міста Дніпропетровська за участі обвинуваченого ОСОБА_4 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 369, 372 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Індустріальним районним судом міста Дніпропетровська у судовому засіданні, призначеному на 30 жовтня 2023 року о 15 годині 30 хвилин, за участі обвинуваченого ОСОБА_4, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська забезпечити проведення відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_4 .

Копію ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити до Індустріального районного суду міста Дніпропетровська для організації її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Хід та результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3