Search

Document No. 114690310

  • Date of the hearing: 20/10/2023
  • Date of the decision: 20/10/2023
  • Case №: 991/3760/21
  • Proceeding №: 52020000000000571
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.

Справа № 991/3760/21

Номер провадження 1-кп/991/26/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2023 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

обвинуваченого ОСОБА_6,

його захисника адвоката ОСОБА_7,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання прокурора ОСОБА_5 про доручення проведення слідчих (розшукових) дій у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000571 від 08 вересня 2020 року, за обвинуваченням

ОСОБА_8, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Калинівка Калинівського району Вінницької області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України,

В С Т А Н О В И В :

І. Історія провадження

1. На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває зазначене кримінальне провадження.

2. У ході судового засідання прокурор ОСОБА_5 заявив усне клопотання про надання судового доручення органу досудового розслідування на проведення слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення місцезнаходження свідків сторони обвинувачення ОСОБА_9 та ОСОБА_10 . В обґрунтування клопотання посилався на те, що показання цих свідків є важливими для встановлення наявності або відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

ІІ. Позиції сторін кримінального провадження

3. Захисник обвинуваченого ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 не заперечував проти задоволення клопотання прокурора ОСОБА_5 .

4. Обвинувачений ОСОБА_6 підтримав позицію свого захисника.

ІІІ. Оцінка та мотиви суду

5. Заслухавши учасників кримінального провадження та проаналізувавши доводи окресленого клопотання, колегія суддів вважає його таким, що підлягає задоволенню, при цьому виходить з такого.

6. Згідно з частиною першою ст. 65 КПК України свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

Виходячи з положень ч. 1 та 2 ст. 23 КПК України, показання учасників кримінального провадження суд отримує усно. Не можуть бути визнані доказами відомості, що містяться в показаннях, які не були предметом безпосереднього дослідження суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 333 КПК України у разі, якщо під час судового розгляду виникне необхідність у встановленні обставин або перевірці обставин, які мають істотне значення для кримінального провадження, і вони не можуть бути встановлені або перевірені іншим шляхом, суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право доручити органу досудового розслідування провести певні слідчі (розшукові) дії.

7. Як убачається з матеріалів кримінального провадження, останнім відомим місцем проживання свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 є місто Київ.

У зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України є ймовірність, що свідки ОСОБА_9 та ОСОБА_10 виїхали з наведеного населеного пункту та перебувають в інших регіонах України як внутрішньо переміщенні особи.

Крім того, прокурор у судовому засіданні повідомив, що зі свідками ОСОБА_9 та ОСОБА_10 немає жодного зв`язку. Отже, на теперішній час відсутня будь-яка офіційна достовірна інформація щодо місця знаходження свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

8. Враховуючи те, що сторона обвинувачення наполягає на допиті заявлених свідків, вживаючи заходів для забезпечення оперативності та повноти судового розгляду, а також дотримання процесуальних строків, зважаючи на те, що допит свідків сприятиме всебічному з`ясуванню фактичних обставин кримінального провадження, які підлягають доведенню, колегія суддів вважає за доцільне задовольнити клопотання прокурора та доручити Національному антикорупційному бюро України здійснити слідчі (розшукові) дії щодо встановлення місцезнаходження свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Виходячи з наведеного, керуючись ст. 333, 369, 372 КПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Клопотання прокурора ОСОБА_5 задовольнити.

2. Доручити Національному антикорупційному бюро України встановити місцезнаходження свідків:

- ОСОБА_9, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 ;

- ОСОБА_10, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_4 .

Строк виконання доручення до 14 листопада 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3