Search

Document No. 114797485

  • Date of the hearing: 08/11/2023
  • Date of the decision: 08/11/2023
  • Case №: 729/1248/18
  • Proceeding №: 42017000000002930
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Semennykov O.Yu.

справа № 729/1248/18

провадження №11-кп/991/74/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2023 року м.Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1,

суддів: ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4,

захисника ОСОБА_5,

прокурора ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_5 про зупинення судового провадження за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_5 на вирок Вищого антикорупційного суду від 27 березня 2023 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017000000002930 від 15 вересня 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

За вироком Вищого антикорупційного суду від 27 березня 2023 року ОСОБА_7 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 8 (вісім) років 6 місяців з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на строк 3 (три) роки з конфіскацією всього належного йому майна, вирішено питання щодо заходів забезпечення кримінального провадження, долі речових доказів та процесуальних витрат.

Не погоджуючись з зазначеним вироком, захисник обвинуваченого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_5 звернулась з апеляційною скаргою, за вимогами якої просила суд скасувати вирок та ухвалити новий, яким виправдати обвинуваченого.

Під час апеляційного розгляду захисник ОСОБА_5 подала клопотання про зупинення судового провадження у зв`язку з тим, що обвинувачений ОСОБА_7 мобілізований за призовом та направлений для проходження військової служби.

В судовому засіданні захисник клопотання підтримала, просила його задовольнити, при цьому повідомила, що ОСОБА_7 не з`явився до суду, оскільки з 25 травня 2022 року перебуває на військовій службі у в/ч НОМЕР_1 АДРЕСА_1 та на даний час перебуває у службовому відрядженні.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання захисника посилаючись на наявність у обвинуваченого можливості приймати участь під час апеляційного розгляду.

Заслухавши доводи та пояснення учасників судового провадження, дослідивши зміст клопотання, надані стороною захисту та отримані на запит суду документи, колегія суддів приходить до наступного.

Апеляційний розгляд здійснюється згідно з правилами судового розгляду в суді першої інстанції з урахуванням особливостей провадження в суді апеляційної інстанції (ч.1 ст.405 КПК).

За вимогами ч.4 ст.401 КПК обвинувачений підлягає обов`язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді, якщо в апеляційній скарзі порушується питання про погіршення його становища або якщо суд визнає обов`язковою його участь, а обвинувачений, який утримується під вартою, - також у разі, якщо про це надійшло його клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.335 КПК у разі якщо обвинувачений призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби.

Так, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації в Україні з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, строк дії якого продовжено та діє станом на час розгляду поданого клопотання.

Відповідно до вимог Закону України «Про оборону України» особливий періодом визнається період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Згідно з доданого до клопотання витягу з наказу начальника 10 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України від 04 жовтня 2023 року №246-ОС «Про особовий склад» старшого лейтенанта запасу ОСОБА_7 Т НОМЕР_2, який перебуває на військовому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_1 та прибув для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період з 04 жовтня 2023 року зараховано у списки особового складу та на всі види забезпечення, призначено на посаду офіцера відділу управління застосування безпілотних авіаційних систем головного відділу безпілотних повітряних систем, який приступив з 04 жовтня 2023 року до виконання обов`язків, що підтверджується і відповідним листо від 23 жовтня 2023 року 10 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України, отриманого на запит суду.

Підставою прийняття вищевказаного наказу зазначено Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №64/2022 та припис ІНФОРМАЦІЯ_2 від 03 жовтня 2023 року №ВО/2/1802, відповідно до копії якого на підставі запиту командира в\ч № НОМЕР_3 вих.12/3280 від 27 вересня 2023 року ОСОБА_7 запропоновано 04 жовтня 2023 року прибути до в/ч НОМЕР_4, АДРЕСА_2 (без зазначення адреси) для подальшого проходження військової служби.

З відповіді від 07 листопада 2023 року 10 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України на адвокатський запит слідує, що відповідно до наказу начальника 10 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України №928-АГ від 03 листопада 2023 року ОСОБА_7 перебуває у службовому відрядженні та взяти участь у судовому засіданні не зможе, можливість брати участь у судовому провадженні в подальшому в період проходження ним військової служби буде залежати від поставлених перед військовою частиною завдань та залучення ОСОБА_7 до їх виконання.

Таким чином, при розгляді клопотання судом встановлено обставини проходження ОСОБА_7 військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період, що призвело до об`єктивної неможливості обвинуваченого приймати участь в апеляційному розгляді, та у відповідності до вимог ст.335 КПК є підставою для задоволення клопотання захисника та зупинення судового провадження.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про необхідність зупинення апеляційного провадження до звільнення обвинуваченого ОСОБА_7 з військової служби.

Керуючись ст.335, 405, 419 КПК колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

Зупинити апеляційне провадження до звільнення обвинуваченого ОСОБА_7 з військової служби.

Копію ухвали надіслати учасникам судового провадження та для відома начальнику 10 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України та ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зобов`язати обвинуваченого та прокурора повідомити суд про закінчення обставин, що стали підставою для зупинення провадження.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

______________ ______________ ______________

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3