Search

Document No. 114915443

  • Date of the hearing: 07/11/2023
  • Date of the decision: 07/11/2023
  • Case №: 991/9469/23
  • Proceeding №: 52022000000000182
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.

Справа № 991/9469/23

Провадження 1-кс/991/9561/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, детектива ОСОБА_3, підозрюваних ОСОБА_4, ОСОБА_5, захисників ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду клопотання детектива Національного бюро Другого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погоджене із заступником Генерального прокурора - керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_10, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52022000000000182 від 14.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України,

УСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, в якому детектив просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52022000000000182 від 14.07.2022 до восьми місяців, тобто до 09.01.2024.

Клопотання обґрунтовується тим, що детективи Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №52022000000000182 від 14.07.2022 за підозрою ОСОБА_4, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, та за підозрою ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що державне підприємство «Дослідне господарство «Елітне» Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України (далі - ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ) засноване на основі державної власності, перебуває у віданні Національної академії аграрних наук України, як органу управління державним майном (п. 1.1 Статуту ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ у редакції від 05.11.2018, далі - Статут).

ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ безпосередньо підпорядковане Інституту сільського господарства степу Національної академії аграрних наук України. Як юридична особа є державним сільськогосподарським підприємством, яке створене з метою організаційно-господарського забезпечення Науковій установі умов для своєчасного та високоякісного проведення наукових досліджень та їх апробації, виробництва оригінального елітного та репродуктивного насіння сільськогосподарських культур і саджанців, нових засобів захисту рослин і тварин, штамів мікроорганізмів, вирощування племінного молодняку тварин і птиці, проектування і виготовлення дослідних і макетних зразків нової техніки. Підприємство самостійно розпоряджається майном та коштами, одержаними від господарської діяльності, використовує належне йому майно та розпоряджається ним в межах визначених законодавством, з метою розвитку науки і техніки для задоволення соціальних, економічних та інших потреб держави. Кошти, отримані від використання та реалізації майна ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, залишаються в розпорядженні підприємства для виконання його статутних завдань. Підприємство забезпечує цільове використання фінансових засобів, здійснює заходи щодо виконання фінансового плану, своєчасно проводить розрахунки з бюджетом, банками, працівниками, постачальниками, підрядниками та інше (п. 1.5, 2.1, 4.9, 4.11, 4.15, 8.11 Статуту).

Директор здійснює управління підприємством, несе персональну відповідальність за стан діяльності підприємства, за збереження та ощадливе використання майна підприємства. Заступник директора та головні спеціалісти призначаються на посаду і звільняються з неї директором за погодженням з Наукової установою, якій підприємство підпорядковане (п. 7.7, 7.9 Статуту).

Так, 08.07.2021 наказом в.о. директора ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ ОСОБА_12 № 76-к за погодженням з директором Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України ОСОБА_13, ОСОБА_11 призначено на посаду заступника директора ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ. Згідно із посадовою інструкцією заступника директора, затвердженою 09.07.2021, з якою ОСОБА_11 ознайомлена 09.07.2021, заступник директора відноситься до категорії «Керівники».

Наказом директора ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ ОСОБА_14 від 28.09.2021 № 120-к на час його перебування на лікарняному на заступника директора ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ ОСОБА_11 покладено виконання обов`язків директора ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ з наданням права першого підпису банківських документів, фінансової та податкової звітності, внутрігосподарських документів з 29.09.2021.

Отже, ОСОБА_11 постійно обіймала на підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а також в період часу її визначення виконуючим обов`язки директора підприємства, виконувала такі функції за спеціальним повноваженням, яким вона наділялася повноважною службовою особою - директором підприємства, а тому, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

В ході досудового розслідування встановено, що восени 2021 року, але не пізніше 28.10.2021, у ОСОБА_11 виник злочинний умисел, направлений на заволодіння коштами ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ у особливо великих розмірах, шляхом зловживання своїм службовим становищем, а саме: шляхом укладення фіктивної угоди з суб`єктом господарювання на поставку добавки органічної, а також укладення фіктивної угоди на надання послуг по внесенню вказаної добавки органічної, перерахування належних ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштів у якості оплати за товари та послуги і потім обернення коштів на користь співучасників злочину.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_11 діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, підшукала підприємство, яким виготовляється добавка органічна - ТОВ «Завод біодобрив «Тривко», та вступила в попередню злочинну змову з керуючим Центрального відділку ДП «ДГ «Елітне» ОСОБА_4, директором ТОВ «Каспій Агро» ОСОБА_5, а також з іншими не встановленими під час досудового розслідування особами.

Після цього, ОСОБА_11 розподілила між співучасниками кримінального правопорушення злочинні ролі.

Так, ОСОБА_11, будучи в.о. керівника ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, повинна була підписати договір між цим підприємством та ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» на постачання добавки органічної; забезпечити перерахування коштів ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ в сумі вартості добавки органічної, поставка якої не передбачалась, на рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко»; підписати договір між ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ та ТОВ «Каспій Агро» про надання послуг із внесення добавки органічної, які не мали надаватися та не могли бути надані у зв`язку з не отриманням цієї добавки ДП «ДГ «Елітне»; забезпечити перерахування коштів ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на рахунок ТОВ «Каспій Агро» як оплати за нібито проведення робіт за цим договором; з метою приховування кримінального правопорушення та створення правових підстав для перерахування коштів організувати складання та підписати від імені ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ завідомо неправдиві офіційні документи, які б підтверджували факти нібито отримання ДП «ДГ «Елітне» від ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» органічної добавки за договором та її внесення на поля підприємства.

Невстановлені під час досудового розслідування особи повинні були забезпечити підписання договору про поставку добрив між ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ та ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» з боку товариства, а також інших завідомо неправдивих офіційних документів, зокрема, товарно-супровідних, які б свідчили про нібито виконання умов договору, забезпечити переведення безготівкових коштів ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, перерахованих на банківські рахунки ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» і ТОВ «Каспій Агро», у готівкову форму та їх розподіл між співучасниками у заздалегідь визначених між ними частинах.

ОСОБА_5 повинен був підписати угоду між ТОВ «Каспій Агро» та ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ про надання послуг із внесення добавки органічної, які, згідно злочинної домовленості між співучасниками, не мали надаватися та не могли бути надані у зв`язку з її не отриманням ДП «ДГ «Елітне», а також підписати від імені ТОВ «Каспій Агро» завідомо неправдиві офіційні документи, які б підтверджували факт нібито отримання добавки органічної за вказаною угодою та її внесення на поля ДП «ДГ «Елітне».

ОСОБА_4 повинен був разом з ОСОБА_11 з метою приховування кримінального правопорушення підписати акти про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин, у відповідністю з якими на поля ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ внесено добавку органічну, нібито придбану у ТОВ «Завод біодобрив «Тривко».

Також, у жовтні 2021 року ОСОБА_11, залучила до вчинення злочину ОСОБА_15, який не будучи обізнаним про факт вчинення злочину, повинен був за попередньою домовленістю з використанням мобільного зв`язку щодо місця та часу, отримувати від невстановленої особи обготівковані кошти, що раніше надійшли на рахунки ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» та ТОВ «Каспій Агро» від ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ за вищевказаними договорами про постачання та внесення добавки органічної, після чого передавати їх безпосередньо ОСОБА_11 або особам, на яких вона вкаже.

У подальшому ОСОБА_11, виконуючи обов`язки директора ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, уклала 28.10.2021 з ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» договір поставки № 2810-1, предметом якого є постачання товару «Добавка органічна ТУ У 20.1-31370953-002:2017 (Код УКТЗЕД: 3101000000)» у кількості 20,5 м3 та 10 л загальною вартістю 7 383 600,00 грн (з ПДВ), які підписала та засвідчила печаткою ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ

Після цього, ОСОБА_11 після отримання рахунку на оплату № 282 від 28.10.2021 надала його в.о. головного бухгалтера ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ ОСОБА_16, яка не будучи обізнаною щодо злочинного умислу ОСОБА_11 та отримавши від неї відповідну усну вказівку, сформувала платіжні доручення та у період з 28.10.2021 по 03.11.2021, використовуючи систему клієнт-банк, здійснила перерахування належних ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштів на рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» на загальну суму 7 383 600,00 грн.

У цей же період ОСОБА_11 з власного мобільного телефону через месенджера «WhatsApp» надіслала ОСОБА_15 фотознімки платіжних доручень, на підставі яких здійснено перерахування коштів ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко». У свою чергу, невстановлена особа, в період з 28.10.2021 по 09.11.2021, діючи на виконання спільного з ОСОБА_11 злочинного умислу, здійснила переведення отриманих ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» від ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштів з безготівкової форми в готівкову декількома частинами. Із них кошти в сумі 1 219 680,00 грн передані невстановленою особою ОСОБА_15 . Після цього, 30.10.2021 ОСОБА_11 повідомила ОСОБА_15 про своє місцезнаходження та реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном шляхом зловживання нею своїм службовим становищем, продовжуючи свої злочинні дії, перебуваючи в селі Бережинка, Кіровоградської області, особисто одержала від нього кошти в сумі 1 219 680,00 грн. У подальшому, в період з 30.10.2021 по 09.11.2021 ОСОБА_15 неодноразово зустрічався з невстановленою особою та отримував готівкові кошти, які за вказівкою ОСОБА_11 передавав визначеним нею, невстановленим під час досудового розслідування, особам.

Далі, ОСОБА_11, продовжуючи свої злочинні дії, уклала від імені ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ з ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» договір зберігання від 28.10.2021 № 2810-1-ЗБ шляхом його особистого підписання та засвідчення печаткою ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ.

На виконання цього договору ОСОБА_11 від імені ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ підписанла та засвідчила печаткою Акти прийому-передачі товару на зберігання № 1 за договором зберігання № 2810-1-ЗБ від 28.10.2021, відповідно до якого 29.10.2021 передано і 10.11.2021 прийнято на зберігання товар «Добавка органічна ТУ У 20.1-31370953-002:2017 (Код УКТЗЕД: 3101000000)» у кількості 20,5 м3 та 10 л загальною вартістю 7 383 600,00 грн (з ПДВ).

Крім того, ОСОБА_11 від імені ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ уклала 01.11.2021 з ТОВ «Каспій Агро», директором якого є ОСОБА_5, договір № 01/11/21, за умовами якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується за завданням замовника надати послуги по внесенню органічних добрив на території полів замовника за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, село Степове у відповідності з описом і на умовах, які викладаються в додатках до договору, що є його невід`ємними додатками. Вартість та ціна надання послуг по внесенню органічних добрив становить 750 грн за 1 Га. Загальна кількість площі полів для внесення добрив - 425 Га (п. 1.1, 2.1, 1.5)

Після цього на початку листопада 2021 року, але не пізніше 12.11.2021, виготовлено акт здачі-приймання робіт (надання послуг) від 12.11.2021 № 997 та акт надання послуг від 12.11.2021 № 1, до яких внесено завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «Каспій Агро» відповідно до договору № 01/11/21 від 01.11.2021 виконало роботи з внесення органічних добрив на поля замовника за адресою: Кіровоградська обл., Кропивницький р-н, село Степове, загальною площею 425,0 ГА, два етапи обробки загальною вартістю 318 750,00 грн. (з ПДВ), які підписали ОСОБА_11 та ОСОБА_5 .

09.11.2021 ОСОБА_11 надала рахунок на оплату № 968 від 09.11.2021 в.о. головного бухгалтера ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ ОСОБА_16, яка не будучи обізнаною щодо злочинного умислу ОСОБА_11 з використанням системи клієнт-банк сформувала відповідні платіжні доручення та з рахунку ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ перерахувала кошти на рахунок ТОВ «Каспій Агро» на загальну суму 318 750,00 грн.

Після перерахування коштів ОСОБА_11 09.11.2021 о 20 год. 57 хв. через мобільний додаток «WhatsApp» надіслала ОСОБА_15 фотознімки платіжних доручень, на підставі яких здійснено перерахування коштів ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на рахунок ТОВ «Каспій Агро». Невстановлена особа, в період з 09.11.2021 по 10.11.2021, здійснила переведення отриманих ТОВ «Каспій Агро» від ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштів з безготівкової форми в готівкову, які потім при зустрічі передав ОСОБА_15, а він в свою чергу передав визначеним ОСОБА_11 особам, які під час досудового розслідування не встановлені.

Після цього ОСОБА_11, діючи від імені ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, за попередньою змовою групою осіб, підписала акт надання послуг № 246 від 10.11.2021, згідно з яким зберігачем (ТОВ «Завод біодобрив «Тривко») у період з 29.10.2021 по 10.11.2021 надано поклажодавцю (ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ) послугу відповідального зберігання товару на загальну суму 516,12 грн (з ПДВ) на підставі договору № 2810-1-ЗБ від 28.10.2021, та відповідно до рахунку на оплату № 287 від 10.11.2021 забезпечила 12.11.2021 перерахування коштів ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» на суму 516,12 грн.

На початку листопада 2021 року, але не пізніше 11.11.2021, ОСОБА_11 та ОСОБА_4 з метою приховування вчиненого за вищевикладених обставин заволодіння коштами ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ власноручно підписали акт № 208/32 про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин за листопад 2021 року, який містить завідомо неправдиві відомості про те, що на поля відділення Степове № № 6, 7, 10, 1 внесено «Добавку органічну ТУ У 20.1-31370953-002:2017» загальною кількістю 20,4 м3, надавши вказаному документу статус офіційного.

Після цього, ОСОБА_11, будучи виконувачем обов`язків директора ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, підписала з ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» в особі директора ОСОБА_17 та засвідчила відтиском печатки ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ специфікацію № 2 до Договору поставки від 28.10.2021 № 2810-1, згідно з якою постачальник (ТОВ «Завод біодобрив «Тривко») поставляє, а покупець (ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ) приймає товар «Добавка органічна ТУ У 20.1-31370953-002:2017 (Код УКТЗЕД: 3101000000)» у кількості 24 м3 загальною вартістю 8 640 000,00 грн. (з ПДВ).

На початку листопада 2021 року, але не пізніше 15.11.2021, виготовлено рахунок на оплату № 296 від 15.11.2021, який ОСОБА_11 надала ОСОБА_16, яка не була обізнана зі злочинними намірами ОСОБА_11, та в період з 15.11.2021 по 26.11.2021 сформувала відповідні платіжні доручення та здійснила перерахування належних ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштів на рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» на загальну суму 8 640 000 грн.

Таким чином, на розрахунковий рахунок ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» перераховано належні ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ кошти на загальну суму 16 023 600,00 грн.

Також, ОСОБА_11, будучи виконувачем обов`язків директора ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ, уклала від імені ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ (замовник) з ТОВ «Каспій Агро»(виконавець), в особі директора ОСОБА_5 договір № 02/11/21 від 15.11.2021 про надання послуг по внесенню органічних добрив на території полів замовника за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, село Степове та село Созонівка, загальна кількість площі полів для внесення добрив - 503 га, за ціною 750 грн за 1 Га (з ПДВ).

В подальшому ОСОБА_11 та ОСОБА_5, вчиняли аналогічні дії як і за договором від 01.11.2021 № 01/11/21, а саме: ними підписано акт надання послуг № 2 від 25.11.2021, на підставі якого виготовлено рахунок на оплату № 2 від 25.11.2021 на загальну суму 377 250,00 грн, яка сплачена з рахунку ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на рахунок ТОВ «Каспій Агро» та у подальшому невстановленою особою здійснено переведення цих коштів з безготівкової форми в готівкову, передані при зустрічі ОСОБА_15, які він потім передав визначеним ОСОБА_11 особам.

Так, згідно з рахунками на оплату № 968 від 09.11.2021 та № 2 від 25.11.2021 на рахунки ТОВ «Каспій Агро» перераховано кошти ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ на загальну суму 696 000 грн.

Також, в листопаді 2021 року, але не пізніше 25.11.2021, ОСОБА_11 та ОСОБА_4 з метою приховування вчиненого за вищевикладених обставин заволодіння коштами ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ і надання видимості законності договору поставки від 28.10.2021 № 2810-1, а також договорам щодо надання послуг по внесенню органічних добрив від 01.11.2021 № 01/11/21 та від 15.11.2021 № 02/11/21, власноручно підписали акт № 208/33 про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин за листопад 2021 року, який містить завідомо неправдиві відомості про те, що на поля відділення Степове № 5, 8, 2, 3, 5 внесено «Добавку органічну ТУ У 20.1-31370953-002:2017» загальною кількістю 10,944 м3, та акт № 208/34 про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин за листопад 2021 року, який містить завідомо неправдиві відомості про те, що на поля відділення Центрального № 5, 8, 10, 1, 7, 2, 3, 5 внесено «Добавку органічну ТУ У 20.1-31370953-002:2017» загальною кількістю 13,156 м3 та 10 л, надавши вказаним документам статус офіційних.

Враховуючи викладене, своїми умисними протиправними діями ОСОБА_11, шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, заволоділа належними ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ коштами, на загальну суму 16 720 116,12 грн, що більш ніж в 14 731 перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення, що у відповідності з ч. 4 примітки до ст. 185 КК України є особливо великими розмірами, чим завдала потерпілому майнової шкоди на вказану суму.

09.05.2023 повідомлено про підозру ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Підозри ОСОБА_11, ОСОБА_4, ОСОБА_5 обґрунтовуються відповідними доказами.

Завершити досудове розслідування у тримісячний строк неможливо внаслідок необхідності проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, проведення або завершення яких потребує додаткового часу, а саме: проведення огляду отриманої інформації від операторів ПрАТ «ВФ Україна» та ПрАТ «Київстар» за мобільними номерами телефонів ОСОБА_15, ОСОБА_18, ОСОБА_14, ОСОБА_19, ОСОБА_20 щодо встановлення фактичного місця знаходження даних осіб в період вчинення кримінального правопорушення, встановлення можливого знаходження даних осіб в місцях дії базових станцій протягом одного і того ж часу та встановлення факту спілкування між собою вищевказаними особами в тому числі з іншими особами, що мають відношення до даного кримінального провадження; повторно допитати ОСОБА_15, ОСОБА_19, ОСОБА_20 після отримання інформації щодо фактичного їх місця знаходження в період вчинення кримінального правопорушення; повторно допитати як свідків ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_19, а також інших осіб яким відомі обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме обставини підписання договорів ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ з ТОВ «Каспій агро»; повторно допитати як підозрюваних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 після огляду отриманої інформації від ПрАТ «ВФ Україна» та ПрАТ «Київстар», а також з урахуванням допитів інших свідків; проведення одночасних допитів ОСОБА_4 та ОСОБА_14, ОСОБА_16 та ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_4 ; проведення інших процесуальних дій щодо перевірки позиції захисту з метою отримання підтвердження чи спростування відомостей одержаних під час допиту підозрюваних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ; проаналізувати отримані докази та оцінити їх на предмет наявності чи відсутності в діях ОСОБА_11, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ознак злочину, передбаченого 366 КК України, за результатами аналізу доказів прийняти відповідні передбачені КПК рішення. У випадку наявності ознак складу злочину, скласти письмове повідомлення про підозру, яке направити для погодження прокурору. У випадку погодження прокурором, вручити повідомлення про нову підозру ОСОБА_11, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ; відібрати зразки печаток ТОВ «Каспій агро», ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ для проведення технічної експертизи документів; призначити та отримати висновки технічної експертизи; встановлення фактичного місця знаходження та допит колишнього директора ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» ОСОБА_24 та осіб, які працювали у період 2021 року (працівників на виробництві, бухгалтерів, водіїв, засновників).

Детектив зазначає, що результати проведення зазначених вище процесуальних дій мають важливе значення для кримінального провадження та судового розгляду, оскільки їх проведення необхідне для виконання завдань кримінального провадження, дотримання його загальних засад, а в результаті їх проведення можуть бути отримані належні і допустимі докази щодо винуватості чи невинуватості підозрюваних у вчиненні інкримінованих їм кримінального правопорушення, зокрема обставин, які відповідно до вимог ст. 91 КПК України підлягають доказуванню та обов`язок їх доказування покладається на сторону обвинувачення. Крім того, будуть отримані нові докази, які свідчитимуть про винуватість чи невинуватість інших осіб у вчиненні кримінальних правопорушень.

На обґрунтування неможливості з об`єктивних причин провести раніше зазначені слідчі, процесуальні дії, детектив зазначає, про великий обсяг проведених процесуальних і слідчих дій; кількість підозрюваних; виняткову складність кримінального провадження, неприбуття свідків за викликом; отримання нових відомостей, які потребують проведення одночасних допитів; знаходження ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» близько 15 км до тимчасово окупованих територій України, що ускладнює отримання відповідних доказів.

З огляду на викладене виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування до восьми місяців.

У судовому засіданні детектив ОСОБА_3 підтримав заявлене клопотання, з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Захисники підозрюваного ОСОБА_4 - адвокати ОСОБА_8 та ОСОБА_9, з думкою яких погодився підозрюваний, у судовому засіданні заперечили щодо задоволення клопотання детектива, оскільки воно є необґрунтованим. Зазначили, що досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється з 14.07.2022, тобто вже півтора роки, проте за такий час сторона обвинувачення, маючи ініціативу та значні ресурси, не встановила усіх обставин кримінального правопорушення. Зі змісту самого клопотання та долучених документів не встановлено наявність фактичних даних, які б свідчили про складність кримінального провадження. 04.07.2023 слідчим суддею Вищого антикорупційного суду у справі № 991/5785/23 продовжувався строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до шести місяців, і сторона обвинувачення зазначала про проведення таких же слідчих (розшукових) дій. Підстави, які заважали органу досудового розслідування вчинити ці дії раніше, стороною обвинувачення не доведені. Продовження строку досудового розслідування до восьми місяців є прямим порушенням прав, передбачених ч. 5 ст. 28 КПК України. Письмові заперечення захисника ОСОБА_8 долучені до справи.

Захисник підозрюваної ОСОБА_11 - адвокат ОСОБА_25 підтримав доводи захиснків ОСОБА_4 та зазначив, що детектив не обґрунтував у чому полягає виняткова складність цього кримінального провадження.

Захисник підозрюваного ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_6, з думкою якої погодився підозрюваний, зазначила, що при вирішенні питання про продовження строків досудового розслідування покладається на розсуд суду.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання належить задовольнити частково з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Кримінальний процесуальний кодекс України встановлює граничні строки досудового розслідування та передбачає можливість їх продовження.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину (п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України).

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу, зокрема, до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Частиною 4 ст. 219 КПК України, у тому числі пунктами 2 і 3, встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, крім підстав його протиправності та необґрунтованості (ч. 4 ст. 295-1 КК України), а також якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 295-1 КК України).

Встановлено, що детективи Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52022000000000182 від 14.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України, відомості про які внесено 14.07.2022 - епізод 1 та 15.09.2022 - епізод 2.

У межах цього кримінального провадження 09.05.2023 повідомлено про підозру: ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України (епізод 1); ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (епізод 1); ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України (епізод 1).

Встановлено, що 11.05.2023 стосовно підозрюваних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою зі визначенням розмірів застави, та у разі внесення застави визначені відповідні обов`язки, що підтверджується копіями судових рішень. В подальшому внесено застави, та щодо цих підозрюваних покладено обов`язки в порядку ч. 5 ст. 194 КПК України, що підтверджується копіями судових рішень.

Постановою детектива Національного бюро від 26.05.2023 підозрювану ОСОБА_11 оголошено в міжнародний розшук, що підтверджується копією постанови. Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04.07.2023 у справі № 991/5738/23 надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно ОСОБА_11, що підтверджується копією судового рішення .

Встановлено, що 04.07.2023 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду у справі № 991/5785/23 продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52022000000000182 від 14.07.2022, до шести місяців, тобто до 09.11.2023.

Висновки органу досудового розслідування щодо наявності достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення та підозрювані можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, що їм інкримінуються, не є явно необґрунтованими чи очевидно недопустимими та підтверджуються зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме копіями: матеріалів, які стали підставою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення; висновку експерта від 27.04.2023 № 8; договорів про надання послуг по внесенню органічних добрив з додатками від 01.11.2021 № 01/11/21, від 15.11.2021 № 02/11/21, від 01.11.2021 № 01/11/21, ; актів здачі- приймання робіт (надання послуг) від 12.11.2021 № 997, ; актів надання послуг від 25.11.2021 № 2, від 10.11.2021 № 246, від 12.11.2021 № 1; договорів поставки від 28.10.2021 № 2810-1/№260, зі специфікаціями до них; сертифікатів якості добавки органічної; договорів зберігання від 28.10.2021 № 2810-1-ЗБ/№264; актів прийому-передачі товару на зберігання від 29.10.2021 № 1, від 10.11.2021 № 1; актів про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин № 208/32, № 208/33, № 208/34; товарно-транспортних накладних від 10.11.2021 № 1011-1, від 15.11.2021 № 1511-1; протоколів огляду від 27.12.2022, від 20.01.2023, від 15.03.2023, від 04.05.2023; документів отриманих в порядку ст. 93 КПК України та інші матеріали.

Доводи сторони захисту, про те що стороною обвинувачення не встановлені всі обставини вчинення кримінального правопорушення слідчим суддею не враховуються при ухваленні рішення, оскільки досудове розслідування наразі ще триває, і звертаючись з клопотанням про продовження строку досудового розслідування сторона обвинувачення зазначає про необхідність проведення процесуальних, слідчих (розшукових) дій, які спрямовані на встановлення всіх важливих обставин у кримінальному провадженні.

Кримінальне правопорушення, за ознаками якого здійснюється досудове розслідування, відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжкими злочинами (ч. 5 ст. 191 КК України).

Відповідно до змісту поданого клопотання та наданих детективом у судовому засіданні пояснень завершити досудове розслідування у строк до 09.11.2023 неможливо, внаслідок виняткової складності кримінального провадження та необхідності проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на збір, перевірку доказів з метою повного, всебічного і неупередженого з`ясування всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень.

У судовому засіданні встановлено, що в межах розслідування цього кримінального провадження необхідно провести огляд отриманої від операторів мобільного зв`язку інформації, після чого, з урахуванням встановлених нових обставин провести повторні, одночасні допити, відібрати зразки печаток, призначити та провести технічну експертизу документів, встановити фактичне місцезнаходження працівників ТОВ «Завод біодобрив «Тривко» та допитати їх, завершити призначену постановою детектива від 15.09.2023 комплексну судову телекомунікаційну та комп`ютерно-технічну експертизу, яка виконується експертами Національного бюро.

У судовому засіданні детектив пояснив, що відомості про орієнтовний час закінчення експертизи відсутні, а проведення допитів певних осіб залежить від закінчення огляду відомостей, отриманих в порядку тимчасового доступу від операторів мобільного зв`язку. Огляд розпочато приблизно 01.09.2023 та на даний час не завершено.

Разом з тим, слушними є посилання захисників, що більшість процесуальних дій, про необхідність проведення яких зазначає детектив у цьому клопотанні, вже зазначалась детективом у липні 2023 року при зверненні до слідчого судді із клопотанням про продовження строку досудового розслідування до шести місяців, та необхідність у здійсненні цих процесуальних дій врахована слідчим суддею при постановленні рішення.

На запитання слідчогого судді: які дії вчинені за останні чотири місяці для повторного виклику свідків, які не прибули на допит у червні 2023 року, чи ініційоване питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження щодо неявки свідків, та які вчинено дії для відібрання зразків печаток ТОВ «Каспій агро» та ДП ДГ «Елітне» ІСГС НААНУ для проведення технічної експертизи документів, детектив чіткої відповіді не надав.

Тому, слідчий суддя дійшов висновку, що ні у клопотанні, ні у судовому засіданні детективом не обґрунтовано, які обставини заважали вчинити ці дії раніше, а саме: отримати зразки печаток, призначити технічну експертизу документів, встановити місцезнаходження працівників товариства та допитати їх, оглянути отриману від мобільних операторів інформацію. Посилання детектива на великий обсяг такої інформації слідчим суддею не беруться до уваги, оскільки матеріали справи не містять таких доказів, як і доказів того, який обсяг вже оглянуто.

Водночас, слідчий суддя враховує, що слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, які вже проведені органом досудового розслідування здійснювались послідовно, і подальше проведення іншої частини з них є можливим та доцільним лише після завершення інших, вже розпочатих, зокрема огляду інформації.

Враховуючи встановлені обставини, слідчий суддя дійшов висновку про доведеність детективом того, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду та що ці дії не могли бути здійсненні раніше з об`єктивних причин.

Разом з тим, при визначенні строку, необхідного для здійснення досудового розслідування, слідчим суддею враховано строк, протягом якого здійснюється досудове розслідування, обсяг проведених слідчих (розшукових) дій та процесуальних дій, а також підстави продовження строку досудового розслідування, тому слідчий суддя вважає доведеним наявність підстав для продовження строку досудового розслідування, однак не до восьми місяців, а до семи місяців.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання належить задовольнити частково.

Керуючись ст. 2, 7, 219, 294, 295-1, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання частково.

Продовжити у кримінальному проваджені № 52022000000000182 від 14.07.2022 строк досудового розслідування злочину:

за ч. 5 ст. 191 КК України (епізод 1), у вчиненні якого підозрюються ОСОБА_11, ОСОБА_4, ОСОБА_5,

а також за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (епізод 2),

до семи місяців, тобто до 09.12.2023.

У задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1