Search

Document No. 115187168

  • Date of the hearing: 20/11/2023
  • Date of the decision: 20/11/2023
  • Case №: 991/5021/20
  • Proceeding №: 12015000000000200
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

Справа № 991/5021/20

Провадження № 1-кп/991/54/20

УХВАЛА

20 листопада 2023 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів ОСОБА_1 (головуючий), ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

обвинуваченого ОСОБА_6,

захисників ОСОБА_7, ОСОБА_8,

представника потерпілого та володільця майна ОСОБА_9,

розглянув у судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_8 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 12015000000000200 про обвинувачення ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

(1) Зміст поданого клопотання

08.11.2023 захисник ОСОБА_8 звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Просила надати їй тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме наказів (розпоряджень) керівника товариства про проведення інвентаризацій, а також протоколів, інвентаризаційних описів (актів інвентаризації) та інших документів, якими затверджувались результати проведення таких інвентаризаційних заходів і додатки до них, зокрема, але не виключно звіряльні відомості активів і зобов`язань за період з 2014-2021 роки з можливістю вилучення їх копій.

Захисник вказує, що інформація, що міститься в документах має безпосереднє значення для розгляду справи, перевірки фактів дотримання вимог закону при обґрунтуванні обвинувачення та заявленого цивільного позову, а також оцінки доказів загалом, з точки зору їх належності, допустимості та достовірності.

Також, захисник посилається на практику Верховного Суду, в яких суди встановлювали, що факт нестачі встановлюється саме під час інвентаризації активів та зобов`язань.

Захисник ОСОБА_8 зазначає, що сторона захисту не змогла самостійно отримати вказані в клопотанні документи, а тому, позбавлена можливості надати їх суду для безпосереднього дослідження.

(2) Позиції учасників провадження

У судовому засіданні сторона захисту підтримала заявлене клопотання.

Прокурор ОСОБА_5 вказав, що ці документи не мають ніякого доказового значення у цьому кримінальному провадженні. Просив відмовити в задоволенні клопотання.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, ОСОБА_9 заперечив щодо надання доступу. Пояснив, що ці документи містять комерційну таємницю, адже вони містять інформацію про велике коло інших контрагентів. Практика судів, на яку посилається захисник у своєму клопотанні не є релевантною обставинам цього кримінального провадження. Документи, доступ до яких просить захисник не мають відношення до справи. Обставини, на які посилається захисник, доводяться іншими наявними в справі доказами. Протоколи інвентаризації не можуть підтвердити або спростувати інформацію про завдані ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » збитки.

(3) Мотиви, з яких виходив суд при вирішенні клопотання

Дослідивши клопотання, заслухавши доводи сторін, суд доходить висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 131 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Якщо ж вони містять таку таємницю, сторона має довести можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 6 ст. 163 КПК).

У разі не доведення стороною однієї із зазначених умов, у клопотанні про тимчасовий доступ слід відмовити.

Захисником не доведено, що документи, доступ до яких вона просить, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, і, оскільки вони містять охоронювану законом таємницю, нею не доведено неможливість іншим шляхом встановити ті обставини, на які вона посилається.

На переконання колегії, документи, доступ до яких просить захисник, не мають суттєвого значення, виходячи з такого.

Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства. Під час інвентаризації активів і зобов`язань перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання і оцінка. При цьому забезпечуються: виявлення фактичної наявності активів та перевірка повноти відображення зобов`язань, коштів цільового фінансування, витрат майбутніх періодів; установлення лишку або нестачі активів шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухгалтерського обліку; невикористаних сум забезпечення; виявлення активів і зобов`язань, які не відповідають критеріям визнання (п. 5 Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 за № 879).

Безумовно, виходячи з мети проведення інвентаризації, порядку її проведення, в інвентаризаційних актах та інших документах, до яких просить доступ захисник можуть міститися відомості дотичні до обставин, що згадуються у обвинувальному акті.

Однак, сторонами провадження вже надано суду первинні документи: договори, квитанції, рішення судів про розстрочення та про визнання договорів недійсними, тобто ті, на підставі яких вносились відповідні відомості до документів, доступ до яких просить захист.

Тому, заявником клопотання не доведено суттєву значимість цих документів.

Фактично наявність таких документів є обґрунтуванням додаткової підстави для відмови у клопотанні.

Як зазначалося вище, сторона має довести можливість використання відомостей, що містять охоронювану законом таємницю як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до ст. 505 Цивільного кодексу України комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Відомості, пов`язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю суб`єкта господарювання, що не є державною таємницею, розголошення яких може завдати шкоди інтересам суб`єкта господарювання, можуть бути визнані його комерційною таємницею. Склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, спосіб їх захисту визначаються суб`єктом господарювання відповідно до закону (ч. 1 ст. 36 Господарського кодексу України).

Отож, документи, доступ до яких просить захисник, та їх зміст містять охоронювану законом комерційну таємницю.

Знову ж таки, наявність у матеріалах провадження первинних, наданих сторонами документів, на підставі яких вносяться відомості до актів інвентаризації, дає підстави суду дійти до висновку, що за їх допомогою можна довести обставини, які передбачається довести стороною захисту.

Таким чином, заявником не обґрунтовано неможливість іншими способами довести ці обставини.

Враховуючи вищевикладене, клопотання захисника ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

-відмовити у задоволенні клопотання захисника ОСОБА_8 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 12015000000000200 про обвинувачення ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 23.11.2023 о 13:05 год.

Судді

ОСОБА_10