Search

Document No. 115508742

  • Date of the hearing: 08/12/2023
  • Date of the decision: 08/12/2023
  • Case №: 344/11531/23
  • Proceeding №: 22023090000000076
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Korol V.V.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 344/11531/23

провадження № 51-7258 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

розглянувши у судовому засіданні подання голови Івано-Франківського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження № 22023090000000076 (справа № 344/11531/23) щодо обвинуваченої ОСОБА_5 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

в с т а н о в и в:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло подання голови Івано-Франківського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження № 22023090000000076 (справа № 344/11531/23) щодо обвинуваченої ОСОБА_5 з Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області до Великоолександрівського районного суду Херсонської області.

Подання мотивовано тим, що 22 листопада 2023 року з Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області до Івано-Франківського апеляційного суду надійшли матеріали кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 111-1 КК України для вирішення питання щодо звернення до Верховного Суду з приводу направлення вищевказаного кримінального провадження до Великоолександрівського районного суду Херсонської області за підсудністю.

Ухвалою Івано-Франківського апеляційного суду від 23 листопада 2023 року постановлено звернутися до Верховного Суду для вирішення відповідного питання.

Зі змісту зазначеної ухвали вбачається, що місцем вчинення кримінального правопорушення є Скадовський район Херсонської області.

Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 30 травня 2023 року № 566/0/15-23 «Про відновлення роботи Херсонського міського суду Херсонської області, зміну територіальної підсудності судових справ окремих суддів Херсонської області, відтермінування початку відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області» у зв`язку з неможливістю здійснення правосуддя деякими судами було змінено територіальну підсудність судових справ та підсудність справ із Скадовського районного суду Херсонської області змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області.

Враховуючи наведене, у поданні голови апеляційного суду порушується питання про направлення кримінального провадження до Великоолександрівського районного суду Херсонської області.

Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали кримінального провадження та наведені у поданні доводи, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими

за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 34 КПКУкраїни кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Частиною 3 ст. 34 КПК України передбачено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України № 2102-ІХ

від 24 лютого 2022 року, воєнний стан в Україні введено на 30 діб, на теперішній час воєнний стан продовжено.

Відповідно до ч. 9 ст. 615 КПК України, яка регулює особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану (в редакції Закону України № 2462-IX від 27 липня 2022 року), під час дії воєнного стану обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Разом з тим, колегія суддів зауважує, що положеннями ч. 9 ст. 615 КПК України (в редакції Закону України № 2462-IX від 27 липня 2022 року, який набрав чинності 25 серпня 2022 року) в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати правосуддя судом, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення, передбачено альтернативну підсудність розгляду кримінальних проваджень судом, а саме - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Як убачається з матеріалів провадження, інкриміноване ОСОБА_5 кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 111-1 КК України, було вчинено на території Скадовського району Херсонської області, що знаходиться в межах територіальної юрисдикції Скадовського районного суду Херсонської області, який на даний час не здійснює правосуддя.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно обвинуваченої ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 111-1 КК України здійснювалось слідчим в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Івано-Франківській області, 23 червня 2023 року обвинувальний акт затверджено прокурором у кримінальному провадженні Івано-Франківської обласної прокуратури за адресою:м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11.

Обвинувальний акт 26 червня 2023 року було скеровано до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, в межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування, тобто з дотриманням правил територіальної підсудності.

З урахуванням наведеного, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення подання голови Івано-Франківського апеляційного суду.

Керуючись ст. ст. 32, 34, 615 КПК України, Верховний Суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні подання голови Івано-Франківського апеляційного суду відмовити.

Матеріали кримінального провадження № 22023090000000076 (справа № 344/11531/23) щодо обвинуваченої ОСОБА_5 повернути до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області для розгляду.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3