Search

Document No. 115556837

  • Date of the hearing: 04/12/2023
  • Date of the decision: 04/12/2023
  • Case №: 991/10469/23
  • Proceeding №: 52023000000000132
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.

справа №991/10469/23

провадження №1-кс/991/10561/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«04» грудня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, детектива НАБУ ОСОБА_3, захисників: ОСОБА_4, ОСОБА_5, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000132 від 23 березня 2023 року,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання детектива про встановлення стороні захисту строку до 21 грудня 2023 року для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000132 від 23 березня 2023 року.

Обставини, якими обґрунтоване клопотання.

Свої вимоги детектив обґрунтовує тим, що НАБУ проводилося досудове розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000132 від 23 березня 2023 року, в межах якого народна депутатка ОСОБА_6 11 липня 2023 року та ОСОБА_7 08 липня 2023 року були повідомлені про підозри, що в подальшому змінювались, востаннє 11 жовтня 2023 року та 20 жовтня 2023 року відповідно. Так, в межах цього кримінального провадження ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 369-2 КК України, а саме: у наданні обіцянки здійснити вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави, за надання неправомірної вигоди, а також в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави, що вчиненні за попередньою змовою групою осіб. В свою чергу ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 369-2 КК України, а саме: пособництві у вчинені вказаних вище злочинів.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 04 вересня 2023 року строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні продовжено до 09 листопада 2023 року. При цьому, 31 жовтня 2023 року досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено та стороні захисту (підозрювана ОСОБА_7 та її захисники - адвокати ОСОБА_8 і ОСОБА_9 ; підозрювана ОСОБА_6 та її захисники - адвокати ОСОБА_10 та ОСОБА_5 ) відкрито матеріали в порядку ст. 290 КПК України.

Як зазначає детектив, стороною обвинувачення повністю забезпечено стороні захисту можливість ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, що складаються з 10 томів письмових матеріалів, шести зовнішніх жорстких дисків із побітовими копіями пам`яті носіїв інформації, аудіовідеозаписи НСРД (загальний розмір інформації - більше 4 Терабайтів), три мобільні телефони, два ноутбуки, три флеш-накопичувачі та один відеореєстратор, а також документи у паперовому вигляді, вилучені під час проведення слідчих дій на 492 арк., для оптимізації чого були підготовлені відскановані копії письмових матеріалів, забезпечено можливість робити копії або відображення матеріальних носіїв інформації та речових доказів.

На переконання детектива, підозрювані та захисники з самого початку кримінального переслідування обізнані із предметом досудового розслідування, правовою кваліфікацією та викладом фактичних обставин кримінальних правопорушень, а також їм неодноразово в ході розгляду клопотань про застосування запобіжного заходу та продовження строку дії обов`язків вручались копії матеріалів кримінального провадження, в тому числі протоколів НСРД, протоколів огляду, допиту свідка, а також захисникам за їх клопотанням надавався доступ до матеріалів досудового розслідування кримінального провадження, що свідчить про реальну і об`єктивну можливість сторони захисту вибудувати правову позицію та лінію захисту.

Однак, за період з 31 жовтня 2023 року по 29 листопада 2023 року (22 робочі дні) сторона захисту ознайомилась із такими матеріалами: захисник підозрюваної ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_5 ознайомився з 1 томом, який складається загалом з процесуальних документів, відвідавши НАБУ лише один раз 14 листопада 2023 року, тоді як інший захисник підозрюваної - адвокат ОСОБА_10, як і сама ОСОБА_6 до ознайомлення з матеріалами досудового розслідування не приступали; захисник підозрюваної ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_8 ознайомився з 6 томами, прибувши для цього до НАБУ тричі - 02, 08 та 20 листопада 2023 року, а інший захисник підозрюваної - адвокат ОСОБА_9 прибув до НАБУ лише один раз 08 листопада 2023 року, коли отримав відскановані копії томів 1-3, факт ознайомлення з якими досі письмово не підтвердив, тоді як сама ОСОБА_7 до ознайомлення з матеріалами досудового розслідування не приступала.

При цьому, органом досудового розслідування листами від 21 листопада 2023 року підозрюваним та їх захисникам повторно повідомлялось про необхідність ознайомлення з матеріалами кримінального провадження у будь-який зручний час у приміщенні НАБУ, однак до подання цього клопотання ніхто з них для такого ознайомлення не прибув.

Викладені обставини, на переконання детектива, свідчать про свідоме зволікання сторони захисту із ознайомленням з матеріалами досудового розслідування, що перешкоджає реалізації принципу розумності строків у кримінальному провадженні.

Детектив вважає, що, з урахуванням обсягу матеріалів досудового розслідування та тривалості ознайомлення стороною захисту із матеріалами, умов доступу до них тощо, необхідним і достатнім для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування строком для сторони захисту є строк у 16 робочих днів, тобто до 18 години 21 грудня 2023 року включно.

Позиція сторін у судовому засіданні.

У судовому засіданні детективи ОСОБА_11 та ОСОБА_3 подане клопотання підтримали та просили його задовольнити з підстав, викладених у ньому. Детектив ОСОБА_11 додатково зазначила, що адвокат ОСОБА_10 після подання до суду цього клопотання підтвердив ознайомлення з 4-ма томами матеріалів досудового розслідування. Крім того, уточнила, що матеріали НСРД становлять лише близько 9-ти годин активних записів, оскільки аудіо-, відеофіксація, зокрема в кабінеті підозрюваної здійснювалась на звуки/рухи, та не постійно. Крім того, просила не враховувати долучений до клопотання протокол надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними адвокатом ОСОБА_5 від 26 липня 2023 року, оскільки такий протокол є помилковим. Детектив ОСОБА_3 підтвердив, що зафіксовані відеозаписи разом становлять 9 годин, при цьому зазначив, що матеріали досудового розслідування загалом містять 6,5 Терабайтів електронної інформації і лише адвокат ОСОБА_8 надав для неї необхідний носій інформації, інші захисники таких носіїв не надали.

Захисник підозрюваної ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_8, підтримуючи свої письмові заперечення, зазначив, що правових підстав для застосування кримінально-процесуальної санкції, визначеної ч. 10 ст. 290 КПК України, у даному випадку немає, оскільки сторона захисту не зволікає при ознайомленні, а добросовісно реалізує свої права, надані КПК України. Так, адвокат визнає, що кількість письмових матеріалів у цьому провадженні не є надто значним (10 томів), однак обсяг відеозаписів не дозволяє стороні захисту завершити ознайомлення з ними до 30 листопада 2023 року. Адвокат зазначає, що для перегляду вмісту жорстокого диску, на який записано інформацію (переважно відеозаписи) йому необхідно витратити 1235 годин або 52 дні безперервно переглядати ці записи (без сну, відпочинку і т.д.), що неможливо здійснити технічно, при тому, що адвокат отримав доступ й до інших аудіо-, відеофайлів, які він опрацьовує, а тому скопіював їх з жорсткого диску. Додатково пояснив, що надав детективу носій на 4 Терабайти і 20 листопада 2023 року його було повернуто з записаною інформацією, після чого він надавав ще один диск, оскільки наданого було замало. Зазначив також, що переважний обсяг відеозаписів являють собою аудіо-, відеоконтроль місця - кабінету його підзахисної, що тривав два місяці та потребує значного часу для ознайомлення. До того ж, адвокат вказав на те, що насправді ознайомився із 9-ма томами, а не з 6-ма, як про це зазначає детектив у клопотанні (протокол від 20 листопада 2023 року).

Захисник підозрюваної ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_9 підтримав позицію адвоката ОСОБА_8, вважаючи, що докази стосовно зволікання в ознайомленні з боку сторони захисту відсутні. Він також зазначив, що прибував до НАБУ один-два рази з метою отримання певного об`єму інформації, з якою ознайомлюється (опрацьовує) щодня. Додав, що у разі, якщо слідчий суддя прийде до висновку про необхідність встановлення стороні захисту строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, просив встановити його терміном у 54 дні.

Підозрювана ОСОБА_7 в судове засідання не з`явилася, однак, зі змісту ч.10 ст. 290 КПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомленні про місце і час проведення судового засідання, не перешкоджає розгляду клопотання.

Захисник підозрюваної ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_10 серед іншого зазначив, що детектив ОСОБА_3, посилаючись на зайнятість, не завжди міг забезпечити можливість стороні захисту ознайомитись із матеріалами. Зауважив також, що адвокат ОСОБА_5 та підозрювана ОСОБА_6 ознайомилися з 4-ма томами, тому зазначена в клопотанні інформація не відповідає дійсності. Крім того, адвокат просив звернути увагу на той факт, що детектив ОСОБА_3 спочатку вказував на необхідність надання носія на 10 Терабайт, в чому була відсутня технічна можливість, з огляду також на значну вартість носія такого об`єму. При цьому, послався на те, що лише саме копіювання відповідної інформації займе щонайменше два тижні, у зв`язку з чим вважає, що стороні захисту для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування знадобиться час до 11 січня 2024 року часу.

Захисник підозрюваної ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_5 зазначив, що сторона захисту не зволікає з ознайомленням, однак, у разі якщо слідчий суддя прийде до висновку про необхідність встановлення строку для ознайомлення, просив встановити його терміном у 54 дні. Вказав на те, що на даний час він скопіював 4 томи і ознайомлюється з ними, при цьому шукає технічний носій для копіювання електронної інформації.

Підозрювана ОСОБА_6 підтримала позицію своїх захисників та просила відмовити в задоволенні клопотання детектива. При цьому, додала, що станом на 31 жовтня 2023 року матеріали кримінального провадження не були підготовлені стороною обвинувачення належним чином для ознайомлення. Крім того, зазначила, що 14 листопада 2023 року вона була ознайомлена з першими 4-ма томами матеріалів. Підозрювана так само вважає, що для копіювання електронної інформації необхідно, як мінімум, 54 дні, а для її опрацювання - 4 дні на 9-ти годинне відео.

Встановлені обставини, мотиви і оцінка слідчого судді.

Заслухавши учасників провадження, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до положень КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень і не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд (ст. 28 КПК України).

Виходячи із загального підходу, сформованого Європейським судом з прав людини, право на розгляд справи протягом розумного строку базується на необхідності гарантувати, що обвинуваченим не доведеться залишатись занадто довго у стані невизначеності щодо результатів кримінальних звинувачень проти них.

Загалом під розумним строком доцільно розуміти найкоротший строк розгляду і вирішення кримінальної справи, проведення процесуальної дії або прийняття процесуального рішення, який достатній для надання своєчасного судового захисту порушених прав, свобод та інтересів, досягнення мети процесуальної дії та взагалі завдань кримінального провадження. Тобто, це період часу, який дозволив би уникнути надмірного, необґрунтованого зволікання у кримінальному провадженні, як під час досудового розслідування, так і судового розгляду кримінальних справ.

Розумність строку для проведення кожної окремої процесуальної дії є важливою складовою частиною гарантії права на справедливий суд, закріпленого п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Відповідно до положень ч.1 ст. 290 КПК України, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми, зокрема для складання обвинувального акта, прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

При цьому, зі змісту ч.ч. 2, 3 ст. 290 КПК України, прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого або сприяти пом`якшенню покарання. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази в суді.

Тобто, після завершення досудового розслідування стороні захисту надається можливість ознайомитися з усіма матеріалами досудового розслідування, які є в розпорядженні сторони обвинувачення, що включає в себе можливість робити копії або відображати матеріали іншим чином, що є важливою гарантією забезпечення права на захист інтересів особи, стосовно якої здійснюється провадження.

При цьому, право на ознайомлення підозрюваного та захисника з матеріалами досудового розслідування не є абсолютним та має реалізовуватися без зловживань і шкоди для досягнення цілей кримінального провадження, у межах розумних строків, що відповідатиме завданням і принципам кримінального провадження, забезпечуючи права і інтереси інших учасників провадження. Це, з одного боку, забезпечує реалізацію процесуальних прав сторони захисту, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб та суспільства в цілому.

З наданих детективом матеріалів вбачається, що 31 жовтня 2023 року прокурором у цьому кримінальному провадженні було доручено детективу ОСОБА_3 повідомити підозрюваним та їх захисникам про завершення досудового розслідування, надати доступ до матеріалів кримінального провадження №52023000000000132 від 23 березня 2023 року та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином всі речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави.

Цього ж дня (31 жовтня 2023 року) підозрюваній ОСОБА_7 та її захисникам ОСОБА_8 і ОСОБА_9, а також підозрюваній ОСОБА_6 та її захисникам ОСОБА_10 та ОСОБА_5 були вручені повідомлення про завершення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні та надання доступу до матеріалів досудового розслідування із роз`ясненням умов, за яких сторона захисту може реалізувати своє право на ознайомлення з відповідними матеріалами.

Враховуючи зазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що 31 жовтня 2023 року сторона обвинувачення, у відповідності до вимог ч.ч. 1-4 ст. 290 КПК України, виконала свій обов`язок щодо повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів кримінального провадження і, починаючи з цього часу стороні захисту було надано можливість безперешкодно реалізувати своє право на ознайомлення з такими матеріалами.

Відповідно до вимог ч.ч. 9, 10 ст. 290 КПК України, сторони кримінального провадження зобов`язані письмово підтвердити протилежній стороні, а потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження - прокурору факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів; сторонам кримінального провадження надається достатній час для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, після спливу якого сторона кримінального провадження вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

З огляду на наведені положення кримінального процесуального закону України, встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування можливе лише у випадку зволікання, допущеного учасником кримінального провадження при ознайомленні з вказаними матеріалами.

Оскільки КПК України не містить поняття «зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ», то це є оціночною категорією, а тому в кожному випадку питання про наявність зволікання вирішується в залежності від конкретних обставин провадження. У зв`язку з цим, слідчий суддя вважає за необхідне для перевірки тверджень детектива щодо факту зволікання з боку захисту при ознайомленні із матеріалами досудового розслідування надати оцінку обсягу матеріалів досудового розслідування, складності провадження, умовам доступу до матеріалів, часу, який сплинув з моменту надання такого доступу, а також іншим критеріям для визначення розумності строку, зокрема поведінці учасників кримінального провадження і способу реалізації стороною обвинувачення повноважень, передбачених ст. 290 КПК України.

За даними детектива та про що не заперечують учасники судового засідання, матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000132 від 23 березня 2023 року складаються з 10 томів письмових матеріалів, шести зовнішніх жорстких дисків, аудіо-, відеозаписів НСРД, трьох мобільних телефонів, двох ноутбуків, трьох флеш-накопичувачів та одного відеореєстратора, а також документів у паперовому вигляді, вилучених під час проведення слідчих дій на 492 арк.

Як вбачається з матеріалів клопотання, зокрема, відповідно до протоколів надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними від 31 жовтня 2023 року, підозрювана ОСОБА_6 та її захисники - адвокати ОСОБА_10 і ОСОБА_5, а також підозрювана ОСОБА_7 підтвердили факт надання їм доступу до матеріалів досудового розслідування.

Починаючи з 31 жовтня 2023 року захисник підозрюваної ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_8, відповідно до протоколів надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними від 02, 08, 20 листопада 2023 року, письмово підтвердив ознайомлення з першими 9 томами шляхом сканування їх копій на флеш-накопичувач, а також вмісту карток пам`яті і оптичних диків, що знаходяться у цих томах. Крім того, на наданий ОСОБА_8 матеріальний носій інформації - НЖМД, із урахуванням вільного обсягу на ньому, скопійовано вміст матеріалів досудового розслідування. Інший захисник ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_9 за вказаний проміжок часу письмово підтвердив ознайомлення з першими 3 томами, що були скопійовані у відсканованому вигляді на флеш-накопичувач (протокол надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними від 08 листопада 2023 року). Протоколи, складені на підтвердження ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваною ОСОБА_7, в матеріалах клопотання відсутні.

Захисник підозрюваної ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_5, згідно з протоколом надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними від 14 листопада 2023 року, письмово підтвердив ознайомлення з 3 томами (томи 2, 3, 4) шляхом сканування їх копій, а також отримав копії з карток пам`яті. При цьому, слід зазначити, що в судовому засіданні адвокат зазначив про копіювання ним 4-х томів. В судовому засіданні детектив ОСОБА_11 уточнила, що після подання цього клопотання адвокат ОСОБА_10 підтвердив ознайомлення з 4-ма томами. Протоколи, складені на підтвердження ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваною ОСОБА_6, в матеріалах клопотання відсутні. Разом з тим, в судовому засіданні підозрювана ОСОБА_6 запевняла, що 14 листопада 2023 року вона була ознайомлена з першими 4-ма томами матеріалів досудового розслідування.

Оцінюючи складність даного кримінального провадження, слідчий суддя виходить зі змісту і обсягу матеріалів кримінального провадження. Досліджена кваліфікація інкримінованих кримінальних правопорушень, а також обсяг зібраних досудовим розслідуванням письмових матеріалів переконують слідчого суддю в тому, що дане кримінальне провадження не є складним та занадто об`ємним, за виключенням аудіо-, відеозаписів та іншої електронної інформації, загальний обсяг якої, за твердженням детектива, становить 6,5 Терабайт.

Оцінюючи створені умови для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя враховує інформацію, зазначену в повідомленнях про завершення досудового розслідування та повідомлену учасниками в судовому засіданні. Так, у вказаних повідомленнях зазначено, що отримати доступ до матеріалів досудового розслідування та ознайомитись з ними можливо у приміщенні НАБУ у період з 09:00 до 18:00 год з понеділка по п`ятницю (за винятком святкових та неробочих днів), попередньо узгодивши конкретні дату та час. При цьому, сторона захисту в судовому засіданні посилалась на випадки незабезпечення детективом ОСОБА_3 можливості ознайомлення, з посиланням на його зайнятість, тоді як детективи, заперечуючи такі випадки, зазначили, що ознайомлення фактично відбувається в будь-який час, про який сторони попередньо домовляються, безпосередньо детективом ОСОБА_3 або, у разі його зайнятості - детективом ОСОБА_11 . За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування загалом були створені стороні захисту належні умови для ознайомлення, про що загалом не заперечують і самі захисники.

Оцінюючи загальну обстановку під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, з урахуванням складності кримінального провадження; виду, обсягів та змісту матеріалів досудового розслідування, з якими необхідно ознайомитись (10 томів письмових доказів, шість зовнішніх жорстких дисків із побітовими копіями пам`яті носіїв інформації, аудіо-, відеозаписи НСРД, три мобільні телефони, два ноутбука, три флеш-накопичувачі, один відеореєстратор, а також документи у паперовому вигляді, вилучені під час проведення слідчих дій на 492 арк.); описані вище умови доступу до матеріалів досудового розслідування; процесуальну поведінку сторін після відкриття 31 жовтня 2023 року матеріалів досудового розслідування, зокрема нечасті ознайомлення, що, з пояснень сторони захисту, пов`язано, в тому числі з опрацюванням вже скопійованої інформації, відсутністю технічних носіїв значного об`єму для копіювання усього обсягу наявних в матеріалах досудового розслідування аудіо-, відеозаписів, з урахуванням також того, що в судовому засіданні учасниками були зазначені різні дані щодо такого обсягу в Терабайтах, як і окремі відомості стосовно факту та обсягу матеріалів, з якими в дійсності ознайомились підозрювані та захисники, слідчий суддя приходить до висновку, що достатній строк, який забезпечував сторонам рівні умови по досягненню своїх конкуруючих та протиборчих цілей сплив ще 01 грудня 2023 року і саме такий строк з одного боку надавав стороні захисту можливість завершити ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, опрацювати їх, визначити з їх врахуванням подальшу стратегію і тактику захисту у цьому кримінальному провадженні, а стороні обвинувачення - отримати докази (за наявності), які сторона захисту мала б намір використати в суді, підготувати та направити матеріали в суд або закрити кримінальне провадження.

Усі подальші дії сторін кримінального провадження, починаючи з 01 грудня 2023 року і по день прийняття рішення містять ознаки зволікання і, на думку слідчого судді, не потребують подальшої оцінки, в частині наявності/відсутності в таких діях умислу жодної із сторін.

Разом з цим, з урахуванням усіх встановлених під час розгляду клопотання обставин, пояснень кожної із сторін у судовому засіданні, слідчий суддя приходить до висновку, що строк до 11 грудня 2023 року буде достатнім для учасників для корегування своїх попередніх планів та забезпечить сторонам можливість надати/отримати наявні матеріали та завершити ознайомлення з ними і опрацювати їх.

При цьому, слідчий суддя вважає за доцільне зорієнтувати сторін кримінального провадження, що 11 грудня 2023 року буде останнім днем, після спливу якого сторони кримінального провадження будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів протилежної сторони. На мою думку, саме такого строку буде достатньо сторонам кримінального провадження для остаточного завершення процедури ознайомлення, а прокурору для прийняття одного з рішень за ст.283 КПК України.

Встановлений цим рішенням до 11 грудня 2023 року строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, до яких надано доступ, стосується обох сторін кримінального провадження, діючих захисників підозрюваних на час звернення детектива з цим клопотанням та його розгляду, так і інших осіб, які можуть бути залучені як захисники підозрюваних до моменту закінчення досудового розслідування.

Таким чином, з метою забезпечення балансу інтересів осіб (в частині надання достатнього часу для ознайомлення, розгляду обвинувачення в найкоротший строк тощо), суспільства та держави (забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду тощо) клопотання детектива необхідно задовольнити частково шляхом встановлення єдиного строку для ознайомлення з матеріалами сторін цього кримінального провадження.

При цьому, вважаю за необхідне зазначити, що зайнятість захисників у інших процесах, як і відсутність дороговартісного технічного носія для копіювання інформації не є обставинами, які свідчать про зволікання з їх боку, але в той же час такі обставини не можуть зумовлювати безпідставне подовження часу для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, враховуючи також те, що сторона захисту не позбавлена можливості ознайомлюватися з матеріалами НСРД та іншою електронною інформацією безпосередньо в приміщенні НАБУ, що підтвердили детективи в судовому засіданні.

Також слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що сторони не позбавлені можливості знайомитися з матеріалами іншої сторони після спливу встановленого цією ухвалою строку для такого ознайомлення та можуть реалізувати це своє право і на стадії судового розгляду.

Керуючись ст. ст. 28, 42, 290, 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання детектива - задовольнити частково.

Встановити підозрюваним: ОСОБА_6, ОСОБА_7, та їх захисникам: ОСОБА_5, ОСОБА_10, ОСОБА_8, ОСОБА_9, а також іншим особам, які матимуть повноваження захисників у цьому кримінальному провадженні, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000132 від 23 березня 2023 року до 11 грудня 2023 року, після спливу якого сторони будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів іншої сторони.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1