Search

Document No. 115598741

  • Date of the hearing: 11/12/2023
  • Date of the decision: 11/12/2023
  • Case №: 635/4323/19
  • Proceeding №: 12019220430000154
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Fomin S.B.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 635/4323/19

провадження № 51 - 7368 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення кримінального провадження № 635/4323/19 стосовно ОСОБА_4, ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України (далі - КК), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИВ:

До Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло клопотання прокурора про направлення вищевказаного кримінального провадження з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області для судового розгляду.

Клопотання мотивовано, зокрема, тим, щовідповідно до розпорядження Голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 до Полтавського районного суду Полтавської областінадійшло на розгляд вищезазначене кримінальне провадження. Проте, наразі територіальну підсудність судових справ Харківського районного суду Харківської області відновлено, учасники судового провадження проживають на території Харківського району Харківської області та м. Харкова. Кримінальне правопорушення також вчинено на території Харківського району Харківської області. Зважаючи на це, з метою оперативності та ефективності судового розгляду цього кримінального провадження, прокурор просить передати його до Харківського районного суду Харківської області для розгляду.

Учасникам судового провадження було повідомлено про дату, час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення судового розгляду на іншу дату не надійшло.

Перевіривши доводи, наведені у клопотанні, дослідивши матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК, кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Разом із цим, вищезазначеною статтею передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.

Як убачається з інформації, наданої Полтавським районним судом Полтавської області, в провадженні цього суду перебуває кримінальне провадження № 635/4323/19 стосовно ОСОБА_4, ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК. При цьому, станом на 11 грудня 2023 року судовий розгляд вказаного кримінального провадження не розпочато.

У клопотанні прокурор, вказуючи на те, що всі учасники судового провадження проживають на території Харківського району Харківської області та м. Харкова, просить з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження направити вказане провадження до Харківського районного суду Харківської області.

Як убачається з інформації, наданої Полтавським районним судом Полтавської області, обвинувачені, потерпілий та всі свідки проживають у смт Безлюдівка Харківського району Харківської області, яке знаходиться у межах територіальної юрисдикції Харківського районного суду Харківської області.

Таким чином, доводи наведені у клопотанні прокурора є обґрунтованими та свідчать про наявність підстав вважати, що зазначені обставини є винятковими у розумінні ст. 34 КПК, виконання яких забезпечить оперативність та ефективність розгляду вказаного кримінального провадження.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 34 КПК, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора про направлення вищезазначеного кримінального провадження стосовно з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області.

Керуючись ст. 34 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області задовольнити.

Кримінальне провадження № 635/4323/19 стосовно ОСОБА_4, ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК, направити до Харківського районного суду Харківської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3