Search

Document No. 115774440

  • Date of the hearing: 19/12/2023
  • Date of the decision: 19/12/2023
  • Case №: 234/18907/16-к
  • Proceeding №: 12015050390001704
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Bushchenko A.P.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 234/18907/16-к

провадження № 51-7556впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду (далі - Суд) у складі:

головуючого ОСОБА_1,суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3, розглянув у судовому засіданні подання голови Дніпровського апеляційного суду в порядку частини 3 статті 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_4, яка обвинувачуєтьсяу вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК,з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Подання обґрунтовано тим, що до Дніпровського апеляційного суду надійшло подання судді Дружківського міського суду Донецької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_4 до іншого суду, оскільки згідно з розпорядженням Верховного Суду №61 від 21 жовтня 2022 року змінено територіальну підсудність судових справ Артемівського міськрайонного суду Донецької області на Дружківський міський суд Донецької області та відряджено до нього для здійснення правосуддя суддів цього ж суду. Головою вказаного місцевого суду були вжиті заходи щодо припинення доступу до державної таємниці суддям Артемівського міськрайонного суду.

В кримінальному провадженні щодо ОСОБА_4 містяться відомості, які становлять державну таємницю, однак жоден з місцевих судів Донецької області не відповідає вимогам щодо розгляду вказаного кримінального провадження.

Єдиним місцевим судом Дніпропетровської області, який відповідає вимогам щодо розгляду кримінальних проваджень, які містять відомості, що становлять державну таємницю є Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська в штаті якого працює троє суддів, яким надано доступ до державної таємниці.

Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали провадження, Суд дійшов висновку, що подання належить задовольнити на таких підставах.

Відповідно до частини 3 статті 34 КПК питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції.

Згідно положень статті 34 КПК до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Зі змісту обвинувального акту вбачається що матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_4 містять відомості, що становлять державну таємницю.

Зі змісту подання вбачається, що в Дружківському міському суді Донецької області на даний час відсутні судді для слухання кримінального провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю.

Відповідно до ч. 1 ст. 517 КПК досудове розслідування та судове провадження у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю, проводяться з дотриманням вимог режиму секретності.

За наявною у Верховного Суду інформацією, судом першої інстанції, в якому створені умови для розгляду кримінального провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю, є Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська.

Враховуючи викладене, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку, що подання Дніпровського апеляційного суду підлягає задоволенню.

Керуючись статтею 34 КПК, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання голови Дніпровського апеляційного суду задовольнити.

Матеріали кримінального провадження №12015050590001704 щодо ОСОБА_4, яка обвинувачуєтьсяу вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368, направити до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровськадля розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3