Search

Document No. 116051275

  • Date of the hearing: 28/12/2023
  • Date of the decision: 28/12/2023
  • Case №: 646/1693/19
  • Proceeding №: 12018220000001361
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Nastavnyi V.V.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2023 року

м. Київ

Справа № 646/1693/19

Провадження № 51 - 7731 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 про направлення матеріалів кримінального провадження № 646/1693/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч. 1 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК надійшло клопотання прокурора про передачу матеріалів вказаного кримінального провадження з Ленінського районного суду м. Полтави до Червонозаводського районного суду м. Харкова.

Клопотання мотивовано тим, що на підставі розпорядження Голови Верховного Суду від 10.03.2022 № 4/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» з Червонозаводськогорайонного суду м. Харкова до Ленінського районного суду м. Полтавинадійшло кримінальне провадження щодо ОСОБА_5, проте підготовче судове засідання не проведено, судовий розгляд не розпочато. Також прокурор зазначає, що потерпілий ОСОБА_6 та його законний представник ОСОБА_7 проживають на території Основ`янського району м. Харкова, що знаходиться в межах територіальної юрисдикції Червонозаводського районного суду м. Харкова. Крім того, обвинувачений та свідки проживають у м. Харкові та Харківській області і ця обставина, на думку прокурора, є виключною у даному кримінальному провадженні.

Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду клопотання. Заперечень та заяв про відкладення розгляду клопотання від учасників судового провадження, які не прибули в судове засідання, не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали провадження, колегія суддів дійшла до наступного висновку.

Відповідно до ст. 34 ч. 3 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Відповідно до вимог, передбачених ст. 34 ч. 1 КПК України, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Відповідно до ст. 34 ч. 1 абзац 6 КПК України до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» було введено воєнний стан, який на даний час продовжено.

Як убачається з матеріалів клопотання та відповіді, наданої Ленінським районним судом м. Полтави на запит Верховного Суду, в провадженні цього місцевого суду з 22 липня 2022 року перебуває кримінальне провадження № 646/1693/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч. 1 КК України. Судовий розгляд вказаного кримінального провадження на даний час не розпочато. Підготовче судове засідання призначено на 29 січня 2024 року.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Червонозаводського районного суду м. Харкова з 23 листопада 2022 року.

З наявної в матеріалах провадження інформації вбачається, що потерпілий ОСОБА_6 та його законний представник ОСОБА_7 проживають на території Основ`янського району м. Харкова, що знаходиться в межах територіальної юрисдикції Червонозаводського районного суду м. Харкова. Крім того, обвинувачений ОСОБА_5 мешкає у Харківському районі Харківської області.

Отже, більшість учасників кримінального провадження проживають на значній відстані від Ленінського районного суду м. Полтави, на розгляді якого на теперішній час перебуває вказане кримінальне провадження.

Також з обвинувального акту вбачається, що інкриміноване ОСОБА_5 кримінальне правопорушення вчинене в межах територіальної юрисдикції Червонозаводського районного суду м. Харкова.

Таким чином, враховуючи тривалий проміжок часу, протягом якого неодноразово відкладалось підготовче судове засідання, наведені у клопотанні прокурора доводи є обґрунтованими та свідчать про наявність підстав вважати, що зазначені обставини є винятковими у розумінні ст. 34 КПК України, виконання яких забезпечить оперативність та ефективність розгляду вказаного кримінального провадження.

Виходячи зі змісту положень кримінального процесуального закону щодо виняткових випадків та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 і направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 до Червонозаводського районного суду м. Харкова.

Керуючись ст. 34 КПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 задовольнити.

Кримінальне провадження № 646/1693/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч. 1 КК України, направити з Ленінського районного суду м. Полтави до Червонозаводського районного суду м. Харкова.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3