Search

Document No. 116129164

  • Date of the hearing: 03/01/2024
  • Date of the decision: 03/01/2024
  • Case №: 991/11278/23
  • Proceeding №: 12023100100001231
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Zadorozhna L.I.

Справа № 991/11278/23

Провадження № 1-кс/991/11366/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2,

скаржника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Київ скаргу директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

УСТАНОВИВ:

29.12.2023 до Вищого антикорупційного суду шляхом направлення через електронний кабінет Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи надійшла скарга директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБ України), яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за його заявою вих. № 25-12/23-3 від 25.12.2023.

І. Зміст скарги

26.12.2023 скаржником ОСОБА_3 подано до Національного бюро заяву (№ 25-12/23-3 від 25.12.2023), у якій повідомлено про ймовірне вчинення колишнім Віце-прем`єр-міністром України - Міністром з питань стратегічних галузей промисловості ОСОБА_4, головою правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи ОСОБА_5 та іншими особами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, що призвело до завдання збитків державі на суму 25 млн грн.

Проте, станом на момент подачі скарги, жодних дій, спрямованих на внесення відомостей до ЄРДР та здійснення досудового розслідування Національним бюро не вчинялося.

На переконання скаржника, всупереч вимогам ст. 214 КПК України, уповноваженими особами Національним антикорупційним бюро України допущено бездіяльність, оскільки відомості, викладені в заяві від 25.12.2023, повинні бути внесені до ЄРДР негайно, але не пізніше ніж за 24 години після подання заяви.

Враховуючи викладені обставини, ОСОБА_3 просив зобов`язати Національне бюро невідкладно внести відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, до ЄРДР на підставі його заяви, розпочати досудове розслідування та надати заявнику витяг із ЄРДР.

ІІ. Позиція учасників судового засідання

У судовому засіданні скаржник ОСОБА_3 підтримав вимоги скарги, просив задовольнити. Зазначив, що у його заяві від 25.12.2023 вказано про те, що були розпочаті кримінальні провадження №12023100100001231 від 07.04.2023, № 1202060000000241 від 04.05.2023, проте органами досудового розслідування свідомо йде затягування розслідування, оскільки у цих кримінальних провадженнях не вказано про ймовірну причетність до вчинення колишнього Віце-прем`єр-міністра України.

Також повідомив, що відносно Товариства, якому надані державні кошти, наразі проходить процедура визнання банкрутом, внаслідок цього держава може втратити 25 млн грн.

Вважає, що викладене у заяві від 25.12.2023 кримінальне правопорушення підслідне детективам НАБ України за суб`єктом вчинення Віце-прем`єр - міністром України. Скаржник повідомив, що раніше до Національного бюро не подавав заяву про вчинення кримінального правопорушення за вказаним фактом, а інші кримінальні провадження внесені не за його ініціативою.

03.01.2024 від детектива Національного бюро ОСОБА_6 до Вищого антикорупційного суду надійшли пояснення (Вх. № 207/24-Вх), в яких зазначено, що за результатом розглядом заяви ОСОБА_3 встановлено, що за схожими фактами викладеними у заяві вже розпочато кримінальне провадження № 120231001000001231 від 07.04.2023 з попередньою правовою кваліфікацією за ст. 190 та 191 КК України, у якому здійснюється досудове розслідування слідчими підрозділами Національної поліції України. З урахування того, що у заяві скаржника не наведено конкретних, об`єктивних, фактичних відомостей, які б вказували на наявність ознак складу кримінального правопорушення, підслідного Національному бюро, та наявності розпочатого за викладеними у заяві фактами кримінального провадження № 120231001000001231, тому підстав для внесення до ЄРДР відомостей за заявою ОСОБА_3 та здійснення досудового розслідування на даний час не встановлено.

Водночас, Національним бюро ініційовано витребування кримінального провадження № 120231001000001231 від 07.04.2023 з метою його вивчення та подальшого вирішення питання про підслідність, оскільки на думку заявника, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється неналежно з порушенням територіальної підслідності, а також нібито чиняться спроби запобігти притягненню до кримінальної відповідальності низці причетних осіб.

На переконання органу досудового розслідування, факт неналежного, на думку заявника, здійснення досудового розслідування уповноваженим органом, порушення територіальної підслідності, недотримання розумних строків під час досудового розслідування або інші дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора не є підставою для реєстрації нового кримінального провадження за тими самими фактами.

Керуючись положеннями ч. 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності представника Національного антикорупційного бюро України, оскільки це не є перешкодою для розгляду поданої скарги.

ІІІ. Встановлені обставини, мотиви та оцінка слідчого судді

Дослідивши зміст скарги та долучені до неї матеріали, письмові заперечення детектива Національного бюро, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність її задоволення, з огляду на таке.

Положеннями ч. 1 ст. 24 КПК України передбачено, що кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

На досудовому провадженні може бути оскаржена, зокрема бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення (п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України).

Частиною 1 ст. 214 КПК України визначено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Отже бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, наступає після спливу 24 годин з моменту подання заяви про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 26.12.2023 скаржником ОСОБА_3 подано до Національного бюро заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (зареєстрована в НАБ України за вх. №209/1454-02-юо), в якій викладено обставини ймовірних протиправних дій групи осіб у складі колишнього Віце-прем`єр-міністра України - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості ОСОБА_4, голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи ОСОБА_5, радника міністра ОСОБА_7, колишнього начальника відділу «К» Управління СБУ в Запорізькій області ОСОБА_8, механізм ймовірного вчинення кримінального правопорушення та розмір ймовірно завданої майнової шкоди.

Із пояснень детектива можливо встановити, що за результатами розгляду заяви директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3, Національним бюро не знайдено об`єктивних та фактичних відомостей, які б вказували на наявність ознак складу кримінального правопорушення, підслідного Національному бюро та підстав внесення відомостей до ЄРДР, викладених у заяві скаржника.

За змістом п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела. При цьому, об`єктивними даними, які можуть свідчити про наявність ознак злочину є відомості, що підтверджують реальність конкретної події кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини його вчинення).

Кримінальне процесуальне законодавство України не покладає на заявника обов`язок з достовірністю наводити у заяві чи повідомленні про кримінальне правопорушення усі елементи складу злочину.

Аналогічний висновок був зроблений Верховним Судом колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у своїй постанові від 30 вересня 2021 року (справа № 556/450/18, провадження № 51-4229км20), який наголосив: «...слідчий, прокурор після прийняття та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, виходячи з їх змісту, має перевірити достатність даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, за наслідками чого ним приймається рішення про початок досудового розслідування шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР. Таким чином, підставою початку досудового розслідування є не будь-які прийняті та зареєстровані заяви, повідомлення, а лише ті з них, з яких вбачаються вагомі обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, короткий виклад яких разом із прізвищем, ім`ям, по-батькові (найменуванням) потерпілого або заявника, серед іншого, вноситься до ЄРДР...».

Підставами вважати, що у заяві чи повідомленні містяться відомості саме про злочин, є об`єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність ознак злочину і підлягають доказуванню у кримінальному провадженні згідно ст. 91 КПК України. Такими даними є відомості на підтвердження реальності конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

У заяві від 25.12.2023 директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3 зазначено обставини ймовірного вчинення кримінального правопорушення, які підлягають перевірці. Зокрема, заявник зазначив:

- осіб, які ймовірно вчинили кримінальні правопорушення - колишній Віце-прем`єр-міністр України ОСОБА_4, голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи ОСОБА_5, радник міністра ОСОБА_9, колишній начальник відділу «К» Управління СБУ в Запорізькій області ОСОБА_10 ;

- період вчинення ймовірного кримінального правопорушення - під час керівництва Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості ОСОБА_4 ;

- дії, які можуть мати ознаки кримінального правопорушення - виділення державних коштів під фінансування ймовірно фіктивних проектів Державній інноваційній фінансово-кредитній установі, підроблення документів радником міністра та головою правління ДІФКУ ОСОБА_5 для виведення близько 25 млн грн товариству, щодо якого розпочато процедуру банкрутства;

- місце вчинення таких дій - за місцезнаходженням Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та Державної інноваційної фінансово-кредитної установи;

- суму ймовірно завданої шкоди - 25 000 000 грн.

Враховуючи викладене, заява про вчинення кримінального правопорушення від 25.12.2023 (вих. № 25-12/23-3) містить вагомі обставини, що об`єктивно можуть свідчити про вчинення суспільно протиправних діянь, які потребують детальної перевірки, яка можлива після внесення таких відомостей до ЄРДР.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає, що відомості, які зазначені заявником у заяві про вчинення кримінального правопорушення, є цілком конкретними та достатніми для внесення їх уповноваженою особою Національного антикорупційного бюро України до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування згідно положень, визначених КПК України, у зв`язку з чим вважає за необхідне задовольнити подану ОСОБА_3 скаргу.

Щодо зобов`язання уповноважених осіб надати заявнику витягу з ЄРДР, то такий обов`язок виникає після внесення відомостей до ЄРДР, тому такої бездіяльності слідчим суддею не встановлено.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 535 КПК України, уповноважені особи Національного антикорупційного бюро України мають повідомити Вищий антикорупційний суд про виконання ухваленого судового рішення.

Керуючись статтями 303, 304, 306, 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену службову особу Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою директора ТОВ «Спеціальні кореспонденти» ОСОБА_3 від 25.12.2023 вих. № 25-12/23-3.

На підставі ч. 4 ст. 535 КПК України уповноважені особи Національного антикорупційного бюро України мають повідомити Вищий антикорупційний суд про виконання судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1