Search

Document No. 116417651

  • Date of the hearing: 19/01/2024
  • Date of the decision: 19/01/2024
  • Case №: 642/318/20
  • Proceeding №: 12019220510002762
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Ivanenko I.V.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2024 року

м. Київ

Справа № 642/318/20

Провадження № 51-252 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання прокурора про направлення кримінального провадження № 12019220510002762 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 309 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Ленінського районного суду м. Харкова,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду у порядку ст. 34 КПК України надійшло вказане клопотання прокурора.

Своє клопотання прокурор мотивує тим, що кримінальні правопорушення, інкриміновані ОСОБА_4, були вчинені на території Холодногірського району м. Харкова, яка перебуває під юрисдикцією Ленінського районного суду м. Харкова.

Зазначає, що на підставі розпорядження Голови Верховного Суду № 7/0/9-22 від 14 березня 2022 року про зміну територіальної підсудності судових справ кримінальне провадження було направлене до Київського районного суду м. Полтави.

На думку прокурора, у зв`язку з тим, що кримінальне правопорушення вчинено на території Холодногірського району м. Харкова, яка знаходиться під юрисдикцією Ленінського районного суду м. Харкова, й усі учасники кримінального провадження проживають на території м. Харкова, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження справу потрібно направити для розгляду до зазначеного вище суду.

Учасники судового провадження були повідомлені про час та місце розгляду клопотання, однак в судове засідання вони не з`явилися. Заяв про відкладення розгляду на іншу дату не надійшло.

Перевіривши доводи, наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що вонопідлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 3 ст. 34 КПК України визначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Як убачається з матеріалів провадження, на виконання розпорядження Голови Верховного Суду 7/0/9-22 від 14 березня 2022 року про зміну територіальної підсудності справ вказане кримінальне провадження надійшло до Київського районного суду м. Полтави.

На теперішній час згідно з даними, наданими Київським районним судом м. Полтави, розгляд кримінального провадження по суті не розпочатий. Підготовче судове засідання відкладено на 29 лютого 2024 року.

Територіальна підсудність судових справ Ленінського районного суду м. Харкова була відновлена відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року.

Оскільки прокурор не обґрунтовує своє клопотання направленням провадження до Київського районного суду м. Полтави з порушенням правил підсудності, так само не вказуючи й на інші підстави для передачі провадження на розгляд до іншого суду, визначені в абзацах 2-5 ч. 1 ст. 34 КПК України, з цих підстав провадження не може бути передане.

Стосовно доводів прокурора про наявність виняткових підстав для передачі кримінального провадження на розгляд до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів, колегія суддів дійшла висновку, що вони є обґрунтованими з огляду на таке.

Як було вказано вище, згідно з приписами абзацу 6 ч. 1 ст. 34 КПК України до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Прокурор ставить питання про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 309 КК України, з Київського районного суду м. Полтави до Ленінського районного суду м. Харкова, крім іншого, у зв`язку з наявністю виняткових підстав, а саме проживанням окремих учасників провадження в м. Харкові.

З наданої суду відповіді Київського районного суду м. Полтави вбачається, що обвинувачений ОСОБА_4 проживає в Холодногірському районі м. Харкова, що відноситься до юрисдикції Ленінського районного суду м. Харкова. Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні.

Крім цього, прокурор у своєму клопотанні зазначає, що свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 також проживають у Холодногірському районі м. Харкова, що відноситься до юрисдикції Ленінського районного суду м. Харкова.

З огляду на це, враховуючи, що обвинувачений проживає в межах юрисдикційної території Ленінського районного суду м. Харкова, й інші учасники провадження також проживають у м. Харкові, колегія суддів вбачає, що передача цього кримінального провадження до Ленінського районного суду м. Харкова сприятиме оперативності та ефективності її розгляду.

Тому, керуючись ст. 34 КПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Кримінальне провадження № 12019220510002762 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 309 КК України, направити з Київського районного суду м. Полтави до Ленінського районного суду м. Харкова.

Ухвала Верховного Суду набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3