Search

Document No. 116419141

  • Date of the hearing: 19/01/2024
  • Date of the decision: 19/01/2024
  • Case №: 991/9734/23
  • Proceeding №: 2/991/6/23
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Presiding judge (HACC) : Shyroka K.Yu.
  • Judge (HACC) : Oliinyk O.V., Salandiak O.Ya.

Справа № 991/9734/23

Провадження 2/991/6/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

19 січня 2024 року м. Київ

Вищий антикорупційний суду в складі:

головуючої судді Широкої К. Ю., суддів Олійник О. В., Саландяк О. Я,

розглянувши клопотання прокурора про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора (вул. Різницька, 13/15, м. Київ, 01011) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави,

ВСТАНОВИВ

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває вказана цивільна справа, в якій триває судовий розгляд по суті. Відповідно до встановленого порядку з`ясування обставин справи, в судовому засіданні, призначеному на 22.01.2024 о 10:15 год відбудеться допит свідка.

19 січня 2024 року на електронну адресу Вищого антикорупційного суду від представника позивача - прокурора Гребенюк В. І. надійшла заява, в якій вона, посилаючись на ч. 1 ст. 212 ЦПК України, просить забезпечити можливість участі свідка ОСОБА_2 у судовому засіданні шляхом відеоконференції з приміщення Роздільнянського районного суду Одеської області.

Обґрунтовує свою заяву тим, що свідок постійно проживає в м. Роздільна Одеської області, де розташований Роздільнянський районний суд Одеської області, а стан її здоров`я не дозволяє тривалі поїздки.

Відповідно до частини 7, 8 статті 212 ЦПК України, свідок, перекладач, спеціаліст, експерт можуть брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Прокурор у заяві зазначив, що подати клопотання не пізніше, як за п`ять днів до судового засідання, не мав можливості, оскільки повістка про виклик до суду передана свідку лише 19.01.2024.

Суд може дозволити свідку брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції незалежно від заперечень учасників справи, якщо свідок не може з`явитися до суду через хворобу, похилий вік, інвалідність або з інших поважних причин (ч. 2 ст. 69 ЦПК України). Колегія суддів враховує похилий вік свідка ОСОБА_2, яка 1939 року народження, і вважає таку обставину поважною.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Зі змісту заяви прокурора вбачається, що вона відповідає вимогам ч. 8 ст. 212 ЦПК України. Враховуючи отримання свідком судової повістки про виклик до суду лише 19.01.2024, обставину щодо подання заяви про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції пізніше, ніж за п`ять днів до судового засідання, суд вважає поважною. Хоча заява не містить відомості про виконання вимог ч. 2 ст. 212 ЦПК України щодо направлення копій заяви іншим учасникам справи, однак такі обставини не є перешкодою для вирішення вказаного питання.

Отже, ураховуючи наявність в Роздільнянського районного суду Одеської області технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у визначений судом день та час та похилий вік свідка, суд вважає за доцільне вказану заяву задовольнити та провести судове засідання, що призначене 22.01.2024 о 10:15 год у режимі відеоконференції з Роздільнянським районним судом Одеської області

На підставі викладеного, керуючись ст. 69, 212, 258-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ

Клопотання прокурора Гребенюк В. І. - задовольнити.

Судове засідання 22.01.2024 о 10:15 год у справі за позовом Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1 про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, провести в режимі відеоконференції з Роздільнянським районним судом Одеської області (67400, м. Роздільна, вул. Європейська, 37-А).

Доручити Роздільнянському районному суду Одеської області забезпечити проведення 22.01.2024 о 10:15 год відеоконференції з Вищим антикорупційним судом (м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А) за участі свідка ОСОБА_2 .

Вищий антикорупційний суд доручає відповідній службовій особі Роздільнянського районного суду Одеської області, в приміщенні якого буде проводитись відеоконференція, перевірити документи, що посвідчують особу свідка, та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

Учасникам цивільного провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені ЦПК України.

Копію ухвали направити до Роздільнянського районного суду Одеської області та заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Відповідно до ч. 2 ст. 352 та ст. 353 ЦПК України оскарження цієї ухвали окремо від рішення суду не допускається.

Головуюча суддя: Широка К. Ю. Судді: Олійник О. В. Саландяк О. Я.