Search

Document No. 116732065

  • Date of the hearing: 02/02/2024
  • Date of the decision: 02/02/2024
  • Case №: 635/8896/19
  • Proceeding №: 12019220430001921
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Ivanenko I.V.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2024 року

м. Київ

Справа № 635/8896/19

Провадження № 51-566 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянув клопотання прокурора про направлення кримінального провадження (справа № 635/8896/19) стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду у порядку ст. 34 КПК України надійшло вказане клопотання прокурора, де він просить справу № 635/8896/19 стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, направити з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області.

Вказує, що в провадженні Полтавського районного суду Полтавської області перебуває кримінальне провадження (справа № 635/8896/19) щодо ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

Вважає необхідним передати кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 за ч. 3 ст. 185 КК України з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області.

Учасники судового провадження були повідомлені про час та місце розгляду клопотання, однак в судове засідання вони не з`явилися. Заяв про відкладення розгляду на іншу дату не надійшло.

Перевіривши доводи, наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що вонозадоволенню не підлягає з таких підстав.

Частиною 3 ст. 34 КПК України визначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

На запит Верховного Суду щодо наявності в провадженні суду зазначеного кримінального провадження та щодо стану його розгляду Полтавський районний суд Полтавської області повідомив, що в Полтавському районному суді Полтавської області перебуває кримінальне провадження № 635/8896/19 стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України. Згідно з переліком учасників судового провадження, крім самого обвинуваченого ОСОБА_4, потерпілою у цьому провадженні виступає ОСОБА_5, а свідком є ОСОБА_6 .

Однак у своєму клопотанні за його змістом прокурор просить передати матеріали кримінального провадження з тим же номером № 635/8896/19 стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

При цьому, як указує прокурор у клопотанні, потерпілими в цьому провадженні є ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10, а свідками виступають ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 .

Таким чином, з клопотання прокурора не зрозуміло, які саме матеріали кримінального провадження стосовно ОСОБА_4 прокурор просить передати з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області, адже за єдиним унікальним номером справи, яку зазначає прокурор у клопотанні, в Полтавському районному суді Полтавської області перебуває провадження з іншою правовою кваліфікацією інкримінованого ОСОБА_4 діяння та іншим переліком учасників кримінального провадження ніж ті, яких указує у своєму клопотанні прокурор.

За таких обставин колегія суддів вважає, що клопотання прокурора задоволенню не підлягає.

Тому, керуючись положеннями ст. 34 КПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора про направлення кримінального провадження (справа № 635/8896/19) стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області залишити без задоволення.

Ухвала Верховного Суду набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3