Search

Document No. 116888141

  • Date of the hearing: 09/02/2024
  • Date of the decision: 09/02/2024
  • Case №: 635/9317/19
  • Proceeding №: 12019220780000521
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Luhanskyi Yu.M.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2024 року

м. Київ

справа № 635/9317/19

провадження № 51-660 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів: ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення матеріалів кримінального провадження № 635/9317/19 за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 263 КК України,та ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора про направлення матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 з Полтавського районного суду Полтавської області до Люботинського міського суду Харківської області.

Клопотання мотивовано тим, що місцем вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні є територія Харківського району Харківської області. Окрім цього вказує, що обвинувачені та більшість свідків проживають у м. Люботин Харківського району та на території Харківського району Харківської області, тому з урахуванням територіальної віддаленості та, з метою забезпечення оперативності та ефективності судового розгляду, просить вказане кримінальне провадження направити до Люботинського міського суду Харківської області.

Учасники судового провадження були належним чином повідомлені про день і час розгляду клопотання, проте в судове засідання не з`явилися, що не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Перевіривши наведені у клопотанні доводи та вивчивши матеріали провадження, керуючись положеннями ст. 34 КПК України, колегія суддів вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України, кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Разом із цим, абзацом 6 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів із дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Як убачається з інформації,наданої Полтавським районним судом Полтавської області, 04 вересня 2023 року на підставі розпорядження Голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 до суду надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6, по якому судовий розгляд не розпочався.

Також, з вказаної інформації місцевого суду слідує, що всі дев`ятнадцять свідків проживають у м. Люботин Харківського району Харківської області, що відноситьсядо територіальної юрисдикції Люботинського міського суду Харківської області, при цьому обвинувачені ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 проживають у Харківському районі Харківської області.

Таким чином, прокурором у клопотанні наведені обґрунтовані доводи щодо наявності по справі виняткової обставини, тому кримінальне провадження щодо ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6, з метою забезпечення оперативності та ефективності його розгляду, необхідно направити до Люботинського міського суду Харківської області.

Керуючись ст. 34 КПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області задовольнити.

Матеріали кримінального провадження № 635/9317/19 за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 263 КК України, та ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 185 КК України, направити для розгляду до Люботинського міського суду Харківської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3