Search

Document No. 116888161

  • Date of the hearing: 09/02/2024
  • Date of the decision: 09/02/2024
  • Case №: 635/5636/17
  • Proceeding №: 12017220780000643
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Fomin S.B.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2024 року

м. Київ

справа № 635/5636/17

провадження № 51 - 682 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення кримінального провадження № 635/5636/17стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України (далі - КК), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИВ:

До Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло клопотання прокурора про направлення вищевказаного кримінального провадження з Полтавського районного суду Полтавської області до Валківського районного суду Харківської області для судового розгляду.

Клопотання мотивовано, зокрема, тим, щовідповідно до розпорядження Голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 до Полтавського районного суду Полтавської областінадійшло на розгляд вищезазначене кримінальне провадження. Прокурор зазначає, що обвинувачений проживає на території Валківського району Харківської області. Зважаючи на це, з метою оперативності та ефективності судового розгляду цього кримінального провадження, просить передати його до Валківського районного суду Харківської області для розгляду.

Учасникам судового провадження було повідомлено про дату, час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення судового розгляду на іншу дату не надійшло.

Перевіривши доводи, наведені у клопотанні, дослідивши матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК, кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Разом із цим, вищезазначеною статтею передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.

Як убачається з інформації, наданої Полтавським районним судом Полтавської області, в провадженні цього суду перебуває кримінальне провадження № 635/5636/17 стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК.

У клопотанні прокурор, вказуючи на те, що обвинувачений у цьому провадженніпроживає на території Валківського району Харківської області, просить з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження направити вказане провадження до Валківського районного суду Харківської області.

Із системного аналізу положень ст. 34 КПК виходить, що кримінальне провадження може бути направлено з одного суду до іншого лише у виняткових випадках та лише тоді, коли іншим чином забезпечити виконання завдань кримінального провадження неможливо. При цьому, в аспекті застосування абзацу 6 ч. 1 ст. 34 КПК, такі обставини як місце проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, визначають лише суд, якому необхідно направляти кримінальне провадження за наявності виняткових випадків та з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження.

Факт проживання учасників кримінального провадження на території іншої області сам по собі не є винятковим випадком у розумінні положень ст. 34 КПК для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів. Питання забезпечення явки учасників кримінального провадження носить виключно організаційний характер забезпечення судового провадження і не перешкоджає розгляду справи по суті.

У разі необхідності вжиття заходів для забезпечення оперативності судового провадження чинний КПК передбачає можливість його проведення в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (п. 4 ч. 1 ст. 336 КПК).

Зі змісту клопотання прокурора не вбачається підтвердження об`єктивної неможливості забезпечити Полтавським районним судом Полтавської області оперативності та ефективності розгляду кримінального провадження стосовно ОСОБА_4 у зв`язку з проживанням учасників кримінального провадження в іншому регіоні.

Таким чином, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення клопотання прокурора, оскільки у ньому не наведено виняткових випадків, визначених законодавством, про необхідність передачі кримінального провадження до іншого суду з метою забезпечення його оперативності та ефективності.

Керуючись ст. 34 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення кримінального провадження № 635/5636/17 стосовно ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3