Search

Document No. 117002309

  • Date of the hearing: 14/02/2024
  • Date of the decision: 14/02/2024
  • Case №: 991/847/24
  • Proceeding №: 42018000000000824
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Oliinyk O.V.

Справа № 991/847/24

Провадження № 1-кп/991/7/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

14 лютого 2024 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання захисника ОСОБА_4 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018000000000824 від 05.04.2018, за обвинуваченням

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Донецька, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, та проживає за адресою: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт у зазначеному кримінальному провадженні.

Підготовче судове засідання призначене на 11 год 40 хв 15.02.2024 у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 42-А.

14.02.2024 на електронну пошту Вищого антикорупційного суду від захисника обвинуваченого ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_4 надійшло клопотання, в якому він просить провести зазначене вище підготовче судове засідання в режимі відеоконференції, а саме: 1) для забезпечення його (захисника) участі - із Шевченківським районним судом м. Львова або з використанням власних технічних засобів; 2) для забезпечення участі ОСОБА_5 - з використанням власних технічних засобів (для зв`язку зазначена адреса електронної пошти). Захисник щодо себе повідомив, що не зможе бути присутнім особисто у судовому засіданні у зв`язку із необхідністю брати участь як захисник цього ж дня в іншому судовому засіданні у Шевченківському районному суді м. Львова. Щодо свого підзахисного вказав, що ОСОБА_5 також не має змоги прибути для особистої участі в зазначеному судовому засіданні і його участь в підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідна для забезпечення безпеки осіб.

Вирішуючи подане клопотання, суд враховує таке.

У частині 2 ст. 314 КПК України визначено, що підготовче судове засідання відбувається з участю, зокрема, обвинуваченого (крім випадків, коли здійснювалося спеціальне досудове розслідування), прокурора, захисника, згідно з правилами, передбаченими КПК України для судового розгляду.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому законом.

За правилами пунктів 1, 2, 4, 5, ч. 1, ч. 2, 9 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема: у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; необхідності забезпечення безпеки осіб; необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; наявності інших підстав, визначених судом достатніми. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Дистанційне судове провадження згідно з правилами цієї статті може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

З огляду на зазначені положення закону, враховуючи повідомлену причину неможливості безпосередньої участі захисника у підготовчому судовому провадженні у визначений день, а саме участь в іншому судовому засіданні в іншому суді, розташованому в м. Львові, з метою дотримання розумних строків та забезпечення оперативності судового провадження, суд дійшов висновку про наявність достатньої підстави на цей час для задоволення клопотання в частині прохання провести підготовче судове засідання, призначене на 15.02.2024, в режимі відеоконференції із Шевченківським районним судом м. Львова з участю адвоката ОСОБА_4 .

Водночас не підлягає задоволенню клопотання захисника в частині проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції з участю обвинуваченого ОСОБА_5 із використанням ним власних технічних засобів.

Як зазначено вище, частина 1 ст. 336 КПК України допускає здійснення судового провадження у режимі відеоконференції під час судового провадження у разі наявності для того передбачених нею підстав (пункти 1-4) або інших підстав, визначених судом достатніми.

Також, норми частин 4, 5, 6 ст. 336 КПК України передбачають, що судовий розпорядник або секретар судового засідання, якщо особа знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією відповідного суду, чи службова особа установи попереднього ув`язнення або установи виконання покарань, якщо особа тримається в такій установі, зобов`язані вручити особі, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання. Тобто проведення дистанційного судового провадження можливе за умови, що учасник судового провадження з`явиться до суду за місцем свого перебування у дату судового засідання або тримається в установі попереднього ув`язнення чи установі виконання покарань.

У своєму клопотанні захисник ОСОБА_4 не повідомив суду про фактичні обставини, через які обвинувачений ОСОБА_5 не має змоги прибути для особистої участі в підготовчому судовому засіданні, та не надав доказів на підтвердження існування таких обставин. І сторона захисту не порушує питання щодо участі останнього в судовому провадженні у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення суду.

Суд вважає необґрунтованим посилання захисника на те, що участь обвинуваченого ОСОБА_5 у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідна для забезпечення безпеки осіб, без зазначення того, хто ці особи і як особиста явка ОСОБА_5 до суду може негативно вплинути на безпеку таких осіб. Окрім того, питання щодо застосування до певної особи заходів безпеки уповноважені вирішувати органи, визначені у ч. 2 ст. 3 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві». Доданий до обвинувального акту Реєстр матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000824 від 05.04.2018 не містить відомостей про те, що на стадії досудового розслідування детектив або прокурор прийняли рішення про застосування заходів безпеки щодо ОСОБА_5 або інших осіб, які діють в його інтересах.

З огляду на ці обставини і те, що суд не може забезпечити виконання обов`язку вручити обвинуваченому ОСОБА_5 пам`ятку про його процесуальні права, перевірити його документи, що посвідчують особу, та перебування поряд з ним судового розпорядника або секретаря судового засідання до закінчення судового засідання; що захисник не підтвердив суду наявність передбаченої ч. 1 ст. 336 КПК України підстави для участі обвинуваченого в судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд дійшов висновку про відсутність підстав для участі обвинуваченого ОСОБА_5 у підготовчому судовому засіданні 15.02.2024 у режимі відеоконференції.

На підставі наведеного вище, керуючись ст. 336, 372, 392 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 задовольнити частково.

Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 42018000000000824 від 05.04.2018 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України, що призначене на 11 год 40 хв 15.02.2024 у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А, провести в режимі відеоконференції із Шевченківським районним судом м. Львова (79000, м. Львів, вул. Січових Стрільців, 12).

Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Шевченківським районним судом м. Львова за участі захисника ОСОБА_4 .

Зобов`язати уповноважену особу Вінницького міського суду Вінницької області здійснити дії, передбачені ч. 4 ст. 336 КПК України, та перебувати поряд з учасником судового провадження до закінчення судового засідання.

У задоволенні клопотання захисника ОСОБА_4 в частині проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції з участю обвинуваченого ОСОБА_5 із використанням ним власних технічних засобів відмовити.

Копію ухвали надіслати електронною поштою Шевченківському районному суду м. Львова для організації її виконання, а також захиснику, обвинуваченому для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3