Search

Document No. 117207183

  • Date of the hearing: 23/02/2024
  • Date of the decision: 23/02/2024
  • Case №: 450/3110/23
  • Proceeding №: 12023000000001062
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Ivanenko I.V.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2024 року

м. Київ

Справа № 450/3110/23

Провадження № 51-970 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянув подання голови Львівського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження № 12023000000001062 від 06 червня 2023 року щодо ОСОБА_4 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду у порядку ст. 34 КПК України надійшло вказане подання Львівського апеляційного суду.

Подання мотивовано тим, що кримінальне провадження № 12023000000001062 від 06 червня 2023 року щодо ОСОБА_4 надійшло до Пустомитівського районного суду Львівської області з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки в обвинувальному акті не зазначено конкретне місце вчинення кримінального правопорушення.

Указується, що матеріали обвинувального акту стосовно ОСОБА_4 були виділені з основного кримінального провадження щодо ОСОБА_5, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 КК України, яке направлено до Оболонського районного суду м. Києва для розгляду.

Зазначається, що органом досудового розслідування місце вчинення злочину не встановлено, тому вказане кримінальне провадження має бути направлене до суду, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Наголошується на тому, що досудове розслідування здійснювалось слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України за адресою (м. Київ, вул. Богомольця, 10).

Обвинувальний акт складено 30 червня 2023 року у приміщенні Головного слідчого управління Національної поліції України за адресою (м. Київ, бульвар Кольцова, 22-а, каб. 17).

Обвинувальний акт затверджено прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням публічного обвинувачення управління протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 у приміщенні Офісу Генерального прокурора за адресою (м. Київ, вул. Різницька, 13/15, каб. 1120).

Ухвалою Пустомитівського районного суду Львівської області від 24 листопада 2023 року постановлено направити подання до Львівського апеляційного суду для вирішення питання про направлення подання щодо кримінального провадження стосовно ОСОБА_4 до Верховного Суду.

Враховуючи викладене, у поданні ставиться питання про передачу матеріалів цього кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Учасники судового провадження були повідомлені про час та місце розгляду подання, однак в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Клопотань про відкладення розгляду на іншу дату не надійшло.

Дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи, викладені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно не підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 3 ст. 34 КПК України визначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 на території України введено воєнний стан, період якого в подальшому був продовжений згідно зі змістом відповідних нормативних актів, й цей стан тривав на час вирішення питання щодо надходження обвинувального акту у цьому провадженні до суду й триває на даний час.

Відповідно до Закону України від 27 липня 2022 року № 2462-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану», який набрав чинності 25 серпня 2022 року, абзац 1 ч. 9 ст. 615 КПК України було викладено в новій редакції: «Під час дії воєнного стану обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством».

Відповідно до наявних матеріалів кримінального провадження 03 липня 2023 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12023000000001062 від 06 червня 2023 року щодо ОСОБА_4 надійшов до Пустомитівського районного суду Львівської області. Судовий розгляд у зазначеному провадженні не розпочато.

У змісті обвинувального акту, крім іншого, зазначено, що ОСОБА_4, перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі злочинної організації, спільно з організатором та керівником злочинної організації Особою-1 та іншими невстановленими учасниками злочинної організації, шляхом обману та незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки заволодів належними ОСОБА_7 коштами на загальну суму 980 грн, якими розпорядився на власний розсуд (т. 1 а.с. 18-19).

З огляду на це колегія суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду не вбачає підстав для задоволення подання Львівськогоапеляційного суду.

Керуючись положеннями ст. 34, ч. 9 ст. 615 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання голови Львівського апеляційного суду про направлення кримінального провадження № 12023000000001062 від 06 червня 2023 року щодо ОСОБА_4, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, залишити без задоволення.

Ухвала Верховного Суду набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3