Search

Document No. 117945709

  • Date of the hearing: 25/03/2024
  • Date of the decision: 25/03/2024
  • Case №: 991/2380/24
  • Proceeding №: 2/991/2/24
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Decision type: On the appointment of a preparatory court hearing
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.
  • Judge (HACC) : Halabala M.V., Nohachevskyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/2380/24

Провадження № 2/991/2/24

УХВАЛА

25 березня 2024 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів: головуючого Крикливого В.В., суддів Галабали М.В. та Ногачевського В.В.,

перевіривши позовну заяву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання необґрунтованими активів та стягнення їх в дохід держави,

в с т а н о в и в :

22.03.2024 Спеціалізована антикорупційна прокуратура (далі - позивач) звернулася до Вищого антикорупційного суду з позовною заявою до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (далі - відповідачі) про визнання необґрунтованими активів та стягнення їх у дохід держави.

Згідно з протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями від 22.03.2024 зазначену позовну заяву передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючого Крикливого В.В., суддів Галабали М.В. та Ногачевського В.В.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї документи, судом встановлено, що згаданий позов підсудний Вищому антикорупційному суду, його подано належним суб`єктом. Форма та зміст позовної заяви та доданих до неї документів відповідають вимогам статей 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, передбачених статтями 185, 186 ЦПК України, не виявлено.

Судовий збір за подання позову про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави не справляється (п. 17 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір»).

Відповідно до ч. 4 ст. 23 ЦПК України справи про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави належать до інстанційної юрисдикції Вищого антикорупційного суду, тому положення абз. 2 ч. 1 ст. 187 ЦПК України щодо можливості відкриття провадження у справі тільки після отримання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідачів не застосовується.

Отже, згадана позовна заява підлягає призначенню до судового розгляду за правилами загального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. 187 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (01135, м. Київ, вул. Ісаакяна, 17, код ЄДРПОУ 45252419) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_2 ) про визнання необґрунтованими активів та стягнення їх в дохід держави.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче судове засідання на 08 год 30 хв 30.04.2024 в залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: 01601, м. Київ, проспект Берестейський, 41.

4. Копію ухвали про відкриття провадження у справі, копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів надіслати відповідачам.

5. Встановити відповідачам 15-денний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути направлена (надана) одночасного з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву необхідно додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

6. Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання копії відзиву для подання до суду відповіді на відзив, яка повинна відповідати вимогам ст. 179 ЦПК України. Копія відповіді на відзив та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути направлена (надана) одночасного з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відповіді на відзив необхідно додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

7. Встановити відповідачам 5-денний строк з дня отримання копії відповіді на відзив для надання заперечень щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотивів їх визнання або відхилення. Заперечення повинні відповідати вимогам ст. 180 ЦПК України.

До заперечень необхідно додати документи, що підтверджують їх надіслання (надання) іншим учасникам справи.

8. Відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, клопотання, звернення тощо, які стосуються судового розгляду, можуть подаватися безпосередньо до канцелярії Вищого антикорупційного суду, направлятися на поштову адресу суду

або на офіційні електроні адреси: [email protected] чи [email protected],

або через електронний кабінет учасників справи, зареєстрований в Єдиній судовій інформаційно?комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

9. Роз`яснити учасникам справи, що:

- у разі неможливості самостійно надати докази, вони вправі подати клопотання про витребування доказів судом відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України;

- у разі ненадання відзиву, відповіді на відзив або заперечень у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

10. Учасники справи можуть взяти участь у судовому засіданні безпосередньо, через своїх представників або в режимі відеоконференції, зокрема, через комунікаційну платформу «ВКЗ» (https://vkz.conrt.gov.ua/) із підключенням до Електронного суду, використанням особистого кваліфікованого електронного підпису та облікового запису, про що потрібно подати відповідну заяву.

11. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі «Судова влада України»: https:// hcac.court.gov.ua

або через електронний кабінет, зареєстрований в Єдиній судовій інформаційно?комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Судді:

Віталій КРИКЛИВИЙ Маркіян ГАЛАБАЛА Віктор НОГАЧЕВСЬКИЙ