Search

Document No. 118195149

  • Date of the hearing: 27/03/2024
  • Date of the decision: 27/03/2024
  • Case №: 991/2873/21
  • Proceeding №: 42020000000000860
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the suspension of court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 991/2873/21

Провадження 1-кп/991/20/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

27 березня 2024 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1,

суддів - ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участі:

секретаря судового засідання - ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5

захисника - адвоката ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду клопотання захисника ОСОБА_6 про зупинення судового провадження стосовно ОСОБА_7, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України у кримінальному провадженні № 42020000000000860 від 14 травня 2020 року,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді колегії суддів Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження № 42020000000000860 від 14 травня 2020 року за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

У межах вказаного провадження у судовому засіданні 27 березня 2024 року захисник ОСОБА_6 подав клопотання про зупинення судового провадження стосовно обвинуваченого.

1.Зміст поданого клопотання

В обгрунтування поданого клопотання захисник ОСОБА_6 зазначив, що ОСОБА_7 був призваний за призовом під час мобілізації та перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1, у зв`язку з чим не може брати участь у судових засіданнях. Саме через вказану поважну причину судові засідання не відбувалися та постійно переносяться. На підтвердження зазначеного долучив довідку про перебування ОСОБА_7 на військовій службі, видану тимчасово виконуючим обов`язків командира військової частини НОМЕР_1 .

У зв`язку з чим, адвокат, посилаючись на ст. 335 КПК України просить зупинити судове провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 .

2.Позиції сторін у судовому засіданні

У судовому засіданні захисник ОСОБА_6 свої вимоги підтримав з підстав, викладених у клопотанні.

Обвинувачений ОСОБА_7 у судове засідання не з`явився, однак на електронну пошту суду надіслав повідомлення про неможливість прибути у судове засідання, у зв`язку з виконанням військового обов`язку та покладеними на нього завданнями. Також обвинувачений зазначив, що підтримує повністю заявлені його захисником клопотання та просить їх розглянути.

Прокурор ОСОБА_5, не заперечував проти задоволення вказаного клопотання, з огляду на наявність законодавчого припису про зупинення судового провадження, у випадку проходження обвинуваченим військової служби.

3.Оцінка та мотиви суду

Статтею 21 КПК України гарантовано право кожного на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону.

При цьому, відповідно до статті 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Вимога розумності строків також акцентована у статті 318 КПК України, якою визначено, що судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку та такий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов`язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених КПК.

Водночас, чинний КПК України передбачає випадки, за яких може бути зупинено судове провадження.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 335 КПК України у разі якщо обвинувачений був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про оборону України» особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

При цьому, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України із 05 год 30 хв 24.02.2022 введено воєнний стан.

Окрім того, Указом Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 оголошено загальну мобілізацію, що затверджено Законом України від 03.03.2022 № 2105-IX.

У подальшому, строк проведення загальної мобілізації та воєнного стану в Україні неодноразово продовжувався та триває досі.

Із матеріалів кримінального провадження, а саме фотокопій військового квитка встановлено, що ОСОБА_7 призваний на військову службу з 28.04.2022 на підставі Указу Президента України «Про загальну мобілізацію».

У подальшому, стороною захисту надано витяг з наказу командира військової частини НОМЕР_2 від 05.05.2022 №106 ДСК про зарахування ОСОБА_7 до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 . Також обвинуваченим ОСОБА_7 та його захисниками неодноразово надсилалися довідки, видані для подання Вищому антикорупційному суду сержанту ОСОБА_7 про його перебування на військовій службі НОМЕР_1, зокрема остання довідка датована 19.03.2024.

Таким чином, на момент розгляду вказаного клопотання обвинувачений ОСОБА_7 зарахований до особового складу військової частини для проходження військової служби під час мобілізації.

Суд відзначає, що з метою перевірки та з`ясування можливості участі ОСОБА_7 у судових засіданнях, колегія суду неодноразово зверталася із відповідними запитами до військової частини НОМЕР_2 .

Так, на адресу Вищого антикорупційного суду надійшла відповідь від 25.04.2023 т.в.о. командира НОМЕР_3, зі змісту якої вбачається, що місцем дислокації проходження служби ОСОБА_7 є місто Київ, однак більшість покладених на нього функціональних обов`язків він реалізує поза межами пункту постійної дислокації під час виконання бойових завдань. Також у відповіді зазначається, що у разі перебування ОСОБА_7 у місці постійної дислокації АДРЕСА_1 у визначений час він може брати участь у засіданнях у приміщенні суду. У той же час, командир військової частини зазначив про неможливість участі обвинуваченого у судових засіданнях у дистанційному режимі через відсутність відповідних технічних умов в районах виконання бойових спеціальних завдань.

Водночас, у період з червня 2022 по березень 2024 рік обвинувачений ОСОБА_7 зміг прибути у судове засідання лише один раз - 26 квітня 2023 р., а на всі інші заздалегідь призначені судові засідання не з`являвся, попередньо надсилавши клопотання про відкладення через неможливість участі, у зв`язку із виконанням службових обов`язків, пов`язаних із військовою службою.

Враховуючи частоту участі обвинуваченого ОСОБА_7 у судових засіданнях, а також наявність у розпорядженні суду інформації про неможливість участі обвинуваченого ОСОБА_7 у дистанційному режимі (зокрема через власні технічні засоби), колегія суддів констатує, що на даному етапі обвинувачений ОСОБА_7 позбавлений можливості брати участь у судових засіданнях як особисто, так і дистанційно.

Таким чином, суд вважає, що вказані відомості унеможливлюють виконання вимог статті 318 КПК України щодо участі обвинуваченого у судовому розгляді, а тому єдино можливим заходом, передбаченим ст. 335 КПК України, є зупинення судового провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_7 .

Однак, колегія суддів наголошує, що проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, є тимчасовою підставою для зупинення судового провадження, а тому вважає за необхідне зобов`язати сторін кримінального провадження повідомити колегію суддів про припинення існування вказаних обставин протягом 10 днів, тобто з моменту демобілізації обвинуваченого ОСОБА_7 з лав Збройних Сил України (звільнення з військової служби) або закінчення особливого періоду тощо.

Керуючись статтями 323, 334, 335, 372, 376 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання адвоката ОСОБА_6 про зупинення судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_7 задовольнити.

2.Зупинити судове провадження у справі №991/2873/21 стосовно ОСОБА_7, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, до його звільнення з військової служби, на яку він був призваний за призовом під час мобілізації.

3.Зобов`язати сторін кримінального провадження № 42020000000000860 від 14 травня 2020 року повідомити протягом десяти днів колегію суддів Вищого антикорупційного суду про припинення існування обставин, що стали підставою для зупинення судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_7 .

4.Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Головуючий: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3