Search

Document No. 118623977

  • Date of the hearing: 19/04/2024
  • Date of the decision: 19/04/2024
  • Case №: 991/5021/20
  • Proceeding №: 12015000000000200
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

Справа № 991/5021/20

Провадження № 1-кп/991/54/20

УХВАЛА

про зміну запобіжного заходу

19 квітня 2024 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів ОСОБА_1 (головуючий), ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

обвинуваченого ОСОБА_6,

захисника ОСОБА_7, ОСОБА_8,

розглянув у судовому засіданні клопотання обвинуваченого ОСОБА_6 про скасування запобіжного заходу у вигляді застави та перерахування внесеної заставодавцем застави на підтримку Збройних Сил України у кримінальному провадженні № 12015000000000200 про обвинувачення ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

(1) Зміст поданого клопотання

До суду надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_6 .

У ньому він просить скасувати запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 7 011 650 грн та перерахувати її за згодою заставодавця на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України

Клопотання обґрунтоване тим, що ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 17.04.2019 у справі № 760/11168/19 стосовно нього застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в розмір 3 650 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 7 011 650 грн.

19.04.2019 захисником ОСОБА_9 внесено заставу у вказаному розмірі, що підтверджується платіжним дорученням № 1 від 19.04.2019.

У клопотанні обвинувачений просить врахувати його належну процесуальну поведінку упродовж всього часу судового провадження, дотримання умов застосованого до нього запобіжного заходу, відсутність ризиків, передбачених ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК), вік та стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків (у тому числі наявність у нього родини та 5 малолітніх дітей на утриманні), наявність постійного місця роботи, майновий стан, відсутність судимостей.

На даний час в Україні, внаслідок збройної агресії росії, ведуться воєнні дії, під час яких наносяться ракетні, бомбові та артилерійські удари. Відбувається окупація території України, знищуються населені пункти та гинуть люди. Оскільки діяльність Збройних Сил України спрямована на подолання такої агресії, вони потребують фінансової допомоги.

Перерахування коштів на спеціальний рахунок для збору коштів є нагально необхідним для підтримки Збройних Сил України, спрямоване на подолання збройної агресії та є дійсною волею обвинуваченого та заставодавця.

(2) Позиції учасників провадження

Обвинувачений ОСОБА_6 клопотання підтримав та просив його задовольнити. Вказав, що протягом 5 років дії запобіжного заходу, він з`являвся у всі судові засідання. Він вважає, що Збройні Сили України потребують грошей внесених у вигляді застави.

Захисник ОСОБА_7 зазначила, що клопотання є обґрунтованим, а тому його слід задовольнити. Гроші слід передати Збройним Силам України.

Прокурор вказав, що виявлена ініціатива є похвальною. Однак, стадія процесу наразі потребує особистої участі обвинуваченого у судовому розгляді. Дотепер, визначений розмір застави, гарантував дотримання обвинуваченим своїх процесуальних обов`язків. Вважає, що у випадку задоволення клопотання, слід покласти на обвинуваченого обов`язки повідомляти суд про зміну місця свого проживання та здати паспорти для виїзду за кордон.

(3) Мотиви, з яких виходив суд при вирішенні клопотання

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши подане клопотання та матеріали судового провадження, суд доходить висновку, що воно підлягає частковому задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 17.04.2019 у справі № 760/11168/19, провадження № 1-кс/760/6121/19 до ОСОБА_6 застосовано раніше обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Визначено заставу у розмірі 3 650 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 7 011 650 грн.

19.04.2019 ОСОБА_9 внесено на рахунок Державної казначейської служби України у місті Києві в якості застави 7 011 650 грн, що підтверджується копією платіжного доручення № 1 від 19.04.2019 (т.31 а.с.203).

За правилами ч. 4 ст. 202 КПК з моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний, обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Нормами КПК не передбачено можливості скасувати запобіжний захід за клопотанням обвинуваченого.

Проте, відповідно до ст. 201 КПК обвинувачений, до якого застосовано запобіжний захід має право подати клопотання про зміну запобіжного заходу. Таке клопотання розглядається судом згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується (ч. 1 ст. 177 КПК).

Крім цього, у ст. 178 КПК визначений перелік обставин (в т.ч. характеризуючих відомостей про особу), що враховуються при застосуванні запобіжного заходу.

Під час розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу суд не перевіряє обґрунтованість підстав застосування запобіжного заходу, а заявниками не можуть ставитися під сумнів висновки, які були покладені в основу такого рішення слідчого судді. Зміна запобіжного заходу передбачає виникнення після постановлення ухвали про застосування запобіжного заходу нових обставин, які свідчать про зміну обставин підозри, зміну або зменшення встановлених ризиків, які впливають на виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків. Тому, суд не переглядає рішення про застосування запобіжного заходу, а на підставі наданих сторонами відомостей встановлює наявність нових обставин, які можуть вплинути на застосований до обвинуваченого відповідний захід або його виконання та які виникають у зв`язку з плином часу досудового розслідування та судового розгляду.

Колегія суддів звертає увагу, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 за № 64/2022 на території України введено воєнний стан, який був неодноразово продовжений. Востаннє Указом Президента України від 05.02.2024 № 49/2024 з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб.

Відповідно до ч. 5 ст. 616 КПК за клопотанням обвинуваченого суд має право ухвалити рішення про зміну запобіжного заходу у вигляді застави на особисте зобов`язання, якщо відповідне клопотання обґрунтовується бажанням використати кошти, передані в заставу (в повному обсязі або частково), для внесення на спеціальні рахунки Національного банку України для цілей оборони України.

Суду надано заяву заставодавця ОСОБА_9 від 17.04.2024, якою він надає згоду на задоволення клопотання обвинуваченого та перерахування внесеної ним застави у розмірі 7 011 650 грн на підтримку Збройних Сил України.

І обвинувачений і заставодавець просять суд перерахувати кошти на ЗСУ, тобто погоджуються з їх фактичним вибуттям із власності сторони захисту, отож цей запобіжний захід втрачає свою дієвість.

Враховуючи позицію обвинуваченого та бажання заставодавця перерахувати всі кошти, внесені в якості застави на підтримку оборони України, колегія суддів вважає за необхідне змінити застосований до обвинуваченого ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави на запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Особисте зобов`язання полягає у покладенні на обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу (ч. 1 ст. 179 КПК).

До обов`язків обвинуваченого, серед іншого, відноситься й зобов`язання прибувати за викликом до суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це (ч. 7 ст. 42 КПК).

Наразі кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_6 перебуває на стадії судових дебатів, закінчено з`ясування обставин та перевірки їх доказами, допитано усіх свідків, яких сторони просили викликати.

Зважаючи на це та на цілі, на які планується використати кошти, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання буде достатнім для забезпечення належного здійснення кримінального провадження щодо обвинуваченого.

На виконання рішення Національного банку України, в Україні створено спеціальний банківський рахунок для перерахування коштів на підтримку Збройних Сил України (рахунок № НОМЕР_1 ).

Враховуючи бажання заставодавця, суд вважає за необхідне ухвалити рішення про перерахування коштів у розмірі 7 011 650 гривень на вказаний спеціальний рахунок Національного банку України задля цілей оборони України.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

-клопотання обвинуваченого ОСОБА_6 про скасування запобіжного заходу у вигляді застави задовольнити частково;

-змінити, застосований до обвинуваченого ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 7 011 650 гривень на запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання;

-заставу у розмірі 7 011 650 гривень, внесену за ОСОБА_6, заставодавцем ОСОБА_9 на рахунок Державної казначейської служби України у місті Києві на виконання ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 17.04.2019 у справі № 760/11168/19, провадження № 1-кс/760/6121/19 (платіжне доручення № 1 від 19.04.2019) перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України (для зарахування коштів у національній валюті) за такими реквізитами:

Банк: Національний банк України

МФО: 300001

Рахунок: № UA843000010000000047330992708

код ЄДРПОУ: 00032106

Отримувач: Національний банк України

Призначення платежу: Збір коштів на потреби армії України

-в іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Судді

ОСОБА_2 ОСОБА_1 ОСОБА_3