Search

Document No. 119126588

  • Date of the hearing: 16/05/2024
  • Date of the decision: 16/05/2024
  • Case №: 991/711/24
  • Proceeding №: 52022000000000301
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Halabala M.V.

Справа № 991/711/24

Провадження № 1-кп/991/5/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

16 травня 2024 року Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі головуючого судді ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3 розглянув у відкритому підготовчому судовому засіданні питання про залучення захисника для розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу та процесуальних обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_4 в кримінальному провадженні № 52022000000000301, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 жовтня 2022 року.

Підготовче судове засідання проведено за участі сторін та інших учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_5,

обвинувачених ОСОБА_4, ОСОБА_6,

захисників ОСОБА_7, ОСОБА_8,

секретаря судового засідання ОСОБА_9 .

У процесі розгляду суд встановив:

1.На розгляді колегії суддів Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження № 52022000000000301, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 жовтня 2022 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_6 .

2.Перед початком судового засідання, призначеного на 16 травня 2024 року о 09 год. 00 хв., до суду надійшло клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу та процесуальних обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_4 .

3.Поруч з ним, у вказане судове засідання захисник обвинуваченого ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_10 не з`явилась. Перед початком судового засідання подала клопотання про його відкладення.

4.Враховуючи неприбуття захисника, перед учасниками судового засідання суд виніс на розгляд питання щодо залучення захисника з системи безоплатної правової допомоги для здійснення захисту обвинуваченого ОСОБА_4 під час розгляду клопотання прокурора.

5.Прокурор вважав за можливе залучити захисника для проведення окремої процесуальної дії. Обвинувачений ОСОБА_4 заперечував. Інші учасники пропонували відкласти розгляд клопотання прокурора.

6.Відповідно до ч. 1 ст. 186 КПК, клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

7.У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 КПК України (ч. 6 ст. 181 КПК України).

8.Згідно ч. 1 ст. 193 КПК, розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостою цієї статті.

9.Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

10.Відповідно до положень ч. 1 ст. 49 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: 1) відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; 2) підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно; 3) слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

11.Згідно ч. 1 ст. 53 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

12.З огляду на право обвинуваченого на правову допомогу, законодавчо визначені строки розгляду клопотання прокурора, суб`єктний склад учасників його розгляду, відсутність у суду можливості визначити іншу дату судового засідання через велику завантаженість та те, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії, суд уважає за доцільне доручити Північному міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника з числа адвокатів центру для участі в окремій процесуальній дії - розгляді клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу та процесуальних обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_4 .

Керуючись вищенаведеним та на підставі статей 49, 52, 324, 372, 376 КПК України суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

1.Залучити захисника для здійснення захисту обвинуваченого ОСОБА_4 під час розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу та процесуальних обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_4 в кримінальному провадженні № 52022000000000301.

2.Доручити директору Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника з числа адвокатів центру для участі в окремій процесуальній дії - розгляді клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу та процесуальних обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_4 та забезпечити прибуття захисника до Вищого антикорупційного суду за адресою м. Київ, просп. Берестейський, 41 16 травня 2024 року о 11 години 00 хвилин.

3.Призначеному захиснику до початку судового засідання ознайомитись з матеріалами клопотання.

4.Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді

ОСОБА_11