Search

Document No. 119481203

  • Date of the hearing: 30/05/2024
  • Date of the decision: 30/05/2024
  • Case №: 991/4493/23
  • Proceeding №: 52017000000000717
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Halabala M.V.

Справа № 991/4493/23

Провадження № 1-кп/991/64/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

30 травня 2024 року Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі головуючого судді ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3 розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 52017000000000717.

Судове засідання проведено за участі сторін та інших учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_5,

обвинуваченого ОСОБА_6,

захисників ОСОБА_4, ОСОБА_7, ОСОБА_8,

секретаря судового засідання ОСОБА_9 .

У процесі розгляду суд встановив:

1.На розгляді колегії суддів Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження № 52017000000000717, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 жовтня 2017 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 та ОСОБА_10 .

2.09 травня 2024 року захисник ОСОБА_4 звернувся до колегії суддів з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні комісії з реорганізації

ІНФОРМАЦІЯ_4. 3 .У судовому засіданні 30 травня 2024 року адвокат просив задовольнити своє клопотання з мотивів, наведених у ньому.

3.1.Захисник ОСОБА_8 просила задовольнити клопотання свого колеги.

3.2.Обвинувачений ОСОБА_6 просив задовольнити клопотання свого захисника. Просив врахувати, що документи, доступ до яких просить адвокат, мають значення для спростування позиції сторони обвинувачення про наявність у нього мети досягнення одноособового контролю за процедурою бюджетного відшкодування ПДВ.

3.3.Прокурор ОСОБА_5 просив відмовити у задоволенні клопотання з огляду на те, що запитувані захисником документи не мають значення для встановлення обставин у цьому кримінальному провадженні.

3.4.На виконання приписів ч. 1 ст. 163 КПК України суд здійснив судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться документи, який у судове засідання не прибув. Вказане не є перешкодою для розгляду клопотання, враховуючи приписи ч. 4 ст. 163 КПК України.

4.Згідно з ч. 1 ст. 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу II цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Відповідно до ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження, до яких належить, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

За визначенням, наведеним у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно приписів ч. 5 ст. 163 КПК України при розгляді клопотання сторона кримінального провадження повинна довести, що речі і документи, про тимчасовий доступ до яких вона просить:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування (ч. 2 ст. 333 КПК України).

Згідно з ч. 6 ст. 132 КПК України під час розгляду клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

5.Зі змісту клопотання вбачається, що захисник ОСОБА_4 просить надати йому тимчасовий доступ до документів, а саме: 1) наказів голів ІНФОРМАЦІЯ_2, якими розподілялись, у тому числі тимчасово, обов`язки між керівництвом ІНФОРМАЦІЯ_2, а саме установлювався тимчасовий розподіл обов`язків по керівництву роботою структурних підрозділів, спеціалізованих департаментів та органів ІНФОРМАЦІЯ_2, державних підприємств, які перебувають у сфері ІНФОРМАЦІЯ_3, підвідомчих бюджетних установ та організацій; 2) Положень про ІНФОРМАЦІЯ_4, затверджених постановами Кабінету Міністрів України; 3) Регламентів ІНФОРМАЦІЯ_2, затверджених наказами ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 4) Положень про Департамент оподаткування юридичних осіб, ІНФОРМАЦІЯ_5, які є частиною апарату ІНФОРМАЦІЯ_2, які були чинними в період часу з червня 2014 року по травень 2015 року, та в період часу з березня 2017 року по вересень 2018 року з можливістю вилучення їх копій.

5.1.У своєму клопотанні захисник зазначає про хибність висновків сторони обвинувачення щодо бажання ОСОБА_6 досягти одноособового контролю за процедурою бюджетного відшкодування ПДВ, негайного отримання впливу на формування переліку суб`єктів господарювання, яким має здійснюватися бюджетне відшкодування ПДВ, а також формування у засновників та посадових осіб платників податків розуміння того, що остаточне рішення про здійснення відшкодування ПДВ тому чи іншому платнику приймається саме ним.

Відтак, доступ до документів, якими регулювалось питання розподілу обов`язків між керівництвом та підпорядкування в ІНФОРМАЦІЯ_6 до призначення ОСОБА_6 на посаду її голови та після його відсторонення, подальшого звільнення з посади, дозволить стороні захисту спростувати такі висновки сторони обвинувачення.

Щодо доведеності перебування або можливості перебування у володінні відповідної фізичної або юридичної особи речей і документів.

6.Постановою Кабінету Міністрів України № 1200 від 18 грудня 2018 року «Про утворення ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_8 » було утворено ІНФОРМАЦІЯ_9 та ІНФОРМАЦІЯ_10, реорганізувавши ІНФОРМАЦІЯ_2 шляхом поділу.

У відповідності до положень абзацу 4 пункту 2 постанови № 1200 ІНФОРМАЦІЯ_11 та ІНФОРМАЦІЯ_12 є правонаступниками завдань та функцій, майна, прав та обов`язків реорганізованої ДФС у відповідних сферах діяльності.

У відповіді на адвокатський запит, доданій до клопотання, голова ІНФОРМАЦІЯ_13 проінформувала про відсутність у ІНФОРМАЦІЯ_13 доступу до баз даних та документів ДФС України, враховуючи, що пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2021 року № 1127 «Деякі питання застосування окремих положень законодавства у процесі реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_14 та ІНФОРМАЦІЯ_15 доручено забезпечити прийняття Центральним державним архівом вищих органів влади від апарату ІНФОРМАЦІЯ_4, а обласним, ІНФОРМАЦІЯ_16 забезпечити прийняття державними архівами областей, м. Києва від відповідних головних управлінь областей, м. Києва та Офісу великих платників податків ІНФОРМАЦІЯ_4 в упорядкованому стані архівних справ, внесених до ІНФОРМАЦІЯ_17, документів з кадрових питань (особового складу), документів з основної діяльності, які не завершені в діловодстві та/або строки тимчасового зберігання яких не закінчилися, у тому числі документів, що містять інформацію з обмеженим доступом.

У свою чергу, з доданої до клопотання відповіді Директора ІНФОРМАЦІЯ_18 від 26 січня 2024 року вбачається, що документи, доступ до яких просить захисник, до архіву на зберігання не надходили, а тому для їх отримання варто звернутися до комісії з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи положення наведеної вище постанови КМ України № 1127, передача документів ІНФОРМАЦІЯ_6 є частиною заходів, які мають бути вчинені у процесі здійснення реорганізації цього органу.

Повноваження щодо управління справами в частині забезпечення здійснення заходів, пов`язаних з реорганізацією ДФС, згідно Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, з реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074 здійснює комісія з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 червня 2023 року № 578 «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 15 травня 2019 року № 395» головою комісії з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_4 затверджено заступника Голови ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_11 .

Оскільки запитувані документи не передано до ІНФОРМАЦІЯ_18, є достатні підстави вважати, що вони знаходиться за адресою місцезнаходження АДРЕСА_1, де згідно з відомостями ЄДР та електронного ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_19 » здійснюють свою діяльність голова та комісія з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_4 у володінні яких і перебувають документи, доступ до яких просить надати захисник.

Щодо доведеності суттєвого значення документів, тимчасовий доступ до яких просить сторона захисту, для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

7.Зі змісту обвинувального акта вбачається, що сторона обвинувачення вважає, що за рішенням ОСОБА_6, обумовленим його метою досягнення повного та одноосібного контролю за процедурою бюджетного відшкодування ПДВ, негайного отримання впливу на формування переліку суб?єктів господарювання, яким має здійснюватися бюджетне відшкодування податку, а також формування у засновників та посадових осіб платників податків розуміння того, що остаточне рішення про здійснення відшкодування ПДВ тому чи іншому платнику приймається саме ним, працівники структурних підрозділів ДФС готували листи на адресу ІНФОРМАЦІЯ_20 про відкликання узагальнених інформацій щодо обсягів бюджетного відшкодування ПДВ після чого ОСОБА_6 підписував їх та направляв на адресу ІНФОРМАЦІЯ_20 . При цьому, вказані працівники були підлеглі ОСОБА_6 за розподілом повноважень.

Відомості про розподіл обов`язків між керівництвом та підпорядкування у ІНФОРМАЦІЯ_21 до призначення ОСОБА_6 на посаду голови ДФС та після його відсторонення та подальшого звільнення з посади можуть бути використані стороною захисту для доведення або спростування обставин кримінального провадження, в якому здійснюється притягнення його до кримінальної відповідальності. Зокрема, мова йде про обставини усталеності або неусталеності закріплення за очільниками центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, прав/обов`язків щодо погодження відшкодування ПДВ.

Щодо врахування причин, через які тимчасовий доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

8.У своєму клопотанні адвокат зазначає, що відсутність звернення сторони захисту із відповідним клопотанням про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів пов`язано, зокрема, з тим, що він був залучений ОСОБА_6 до участі у кримінальному провадженні лише на стадії підготовчого провадження. Крім того, необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ до запитуваних документів, як зазначає захисник, виникла внаслідок аналізу долучених прокурором документів, що стосуються розподілу обов`язків між керівництвом та підпорядкування у ІНФОРМАЦІЯ_6 періоду перебування ОСОБА_6 на посаді голови ІНФОРМАЦІЯ_6 .

На переконання колегії суддів, зазначене свідчить про поважність причин, через які тимчасовий доступ не був здійснений на стадії досудового розслідування.

9.Документи, до яких адвокат просить отримати тимчасовий доступ, не містять охоронювану законом таємницю, передбачену ч. 1 ст. 162 КПК України.

10.Суд враховує, що КПК України надає стороні захисту рівні права із стороною обвинувачення у збиранні доказів та доведенні їх переконливості перед судом. Тому, у разі наявності у сторони захисту відомостей, які спростовують покладені в основу обвинувачення обставини або свідчать про недопустимість чи недостовірність зібраних обвинуваченням доказів, їй мають бути надані рівні можливості для доведення цих обставин. Невід`ємною складовою такого доведення є збір доказів та застосування для цього відповідних заходів забезпечення кримінального провадження або проведення слідчих дій.

При цьому, суд враховує принцип рівності сторін, який вимагає «справедливого балансу» між сторонами, та те, що кожній стороні має бути надана розумна можливість представити свою справу за таких умов, що не ставлять її в явно гірше становище порівняно з протилежною стороною (рішення ЄСПЛ у справі «Андрєєва проти Латвії»).

11.Отже, суд встановив: 1) перебування у володінні комісії з реорганізації ДФС України речей і документів, тимчасовий доступ до яких просить захисник; 2) те, що відомості, тимчасовий доступ до яких просить захисник, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у ньому; 3) документи, до яких адвокат просить отримати тимчасовий доступ, не містять охоронювану законом таємницю; 4) поважність причин, через які тимчасовий доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Разом із тим, суд не вбачає підстав для відкладає судового розгляду для здійснення захисником ОСОБА_4 заходу забезпечення кримінального провадження та ознайомлення учасників судового провадження з його результатами з огляду на обов`язок суду провести судове провадження в розумні строки та те, що наразі суд перебуває на стадії дослідження доказів сторони обвинувачення, а не захисту.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання захисника.

Керуючись вищенаведеним та на підставі статей 131, 132, 159-166, 333, 369-372 КПК України суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

1.Частково задовольнити клопотання захисника ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

2.Надати захиснику ОСОБА_4 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні комісії з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) з можливістю вилучення копій:

1) наказів голів ІНФОРМАЦІЯ_2, якими розподілялись, у тому числі тимчасово, обов`язки між керівництвом ІНФОРМАЦІЯ_2, а саме установлювався тимчасовий розподіл обов`язків по керівництву роботою структурних підрозділів, спеціалізованих департаментів та органів ІНФОРМАЦІЯ_2, державних підприємств, які перебувають у сфері управління ІНФОРМАЦІЯ_2, підвідомчих бюджетних установ та організацій;

2) Положень про ІНФОРМАЦІЯ_4, затверджених постановами Кабінету Міністрів України;

3) Регламентів ІНФОРМАЦІЯ_2, затверджених наказами ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

4) Положень про Департамент оподаткування юридичних осіб, ІНФОРМАЦІЯ_5, які є частиною апарату ІНФОРМАЦІЯ_2, які були чинними в період часу з червня 2014 року по травень 2015 року, та в період часу з березня 2017 року по вересень 2018 року.

3.Зобов`язати уповноважених осіб комісії з реорганізації ІНФОРМАЦІЯ_4 надати адвокату ОСОБА_4 доступ до вказаних документів з послідуючим вилученням їх копій у порядку ст. 165 КПК України.

4.У іншій частині клопотання відмовити.

5.Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

6.У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

7.Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3