Search

Document No. 119514587

  • Date of the hearing: 05/06/2024
  • Date of the decision: 05/06/2024
  • Case №: 991/4713/24
  • Proceeding №: 52023000000000068
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Strohyi I.L.

Справа № 991/4713/24

Провадження № 1-кс/991/4750/24

УХВАЛА

05 червня 2024 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2, розглянувши питання призначення захисника з Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги,

у с т а н о в и в:

1.На розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі - слідчий суддя, ВАКС) надійшло клопотання старшого детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування.

2.Із клопотання вбачається, що у цьому кримінальному провадженні про підозру повідомлено, зокрема ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (далі - КК).

3.Відповідно до ч. 3 ст. 295-1 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

4.Водночас, під час повідомлення учасників кримінального провадження про дату, час та місце розгляду цього клопотання, захисник підозрюваного ОСОБА_5 - ОСОБА_6 у телефонному режимі повідомив секретарю судового засідання, що він припинив надання правової допомоги ОСОБА_5 та не зможе прибути для участі у розгляді клопотання про продовження строку досудового розслідування.

5.Згідно з ч. 1 ст. 53 КПК слідчий суддя залучає захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому ст. 49 КПК, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

6.З огляду на обмежені строки розгляду цього клопотання, на обов`язкову участь захисника, на те, що захисник ОСОБА_6 не зможе прибути у судове засідання для участі у розгляді клопотання про продовження строку досудового розслідування та наразі існує потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії (розгляд клопотання детектива) за участю захисника підозрюваного ОСОБА_5, наявні підстави для залучення слідчим суддею захисника за призначенням.

7.За таких обставин, керуючись ч. 2 ст. 49 КПК, слідчий суддя вважає за необхідне доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги для здійснення захисту за призначенням та забезпечити їх прибуття до приміщення суду.

8.Водночас, відповідно до вимог ст. 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Відповідно до вимог ст. 20 КПК підозрюваний має право на захист, яке полягає у тому числі користуватися правовою допомогою захисника.

9.З огляду на викладене вище, задля розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, керуючись ч. 2 ст. 49 КПК, слідчий суддя вважає за необхідне доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення захисту ОСОБА_5 за призначенням та забезпечити його прибуття до приміщення суду.

Керуючись статтями 369-372, 375, 376 КПК, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити ОСОБА_5, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК адвоката для участі у розгляді клопотання, та забезпечити його прибуття у судове засідання, яке відбудеться 05.06.2024 о 13 год 00 хв у приміщенні Вищого антикорупційного суду (місто Київ, просп. Берестейський, 41).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_7