Search

Document No. 119587758

  • Date of the hearing: 05/06/2024
  • Date of the decision: 05/06/2024
  • Case №: 991/3855/24
  • Proceeding №: 42014000000000364
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the appointment of a trial
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

Справа № 991/3855/24

Провадження № 1-кп/991/48/24

УХВАЛА

про призначення судового розгляду

5 червня 2024 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів ОСОБА_1 (головуючий), ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

захисника ОСОБА_6,

розглянув у підготовчому судовому засіданні питання можливості призначення судового розгляду обвинувального акта у кримінальному провадженні № 42014000000000364 про обвинувачення ОСОБА_7 за ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 368 КК України та ОСОБА_8 за ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України.

На розгляді Вищого антикорупційного суду на стадії підготовчого судового засідання перебуває кримінальне провадження № 42014000000000364.

Дослідивши обвинувальний акт та заслухавши думку учасників кримінального провадження, колегія суддів доходить висновку про можливість призначення судового розгляду.

(1) Щодо питань, передбачених ст. 314 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК)

У підготовчому засіданні суду необхідно з`ясувати, чи немає підстав для прийняття рішень, зазначених у пунктах 1-4 частини третьої статті 314 КПК, а у разі їх відсутності - провести підготовку до судового розгляду.

Вказаними нормами КПК передбачено, що у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення:

- затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування;

- закрити провадження;

- повернути обвинувальний акт, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу;

- направити обвинувальний акт до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

У підготовчому судовому засіданні прокурор вважала можливим призначити кримінальне провадження до судового розгляду, оскільки обвинувальний акт складений із дотриманням вимог ст. 291 КПК, а підстав для його повернення, закриття провадження, внесення подання про визначення підсудності немає.

Захисник ОСОБА_6 вважала, що обвинувальний акт не може бути призначеним до розгляду, оскільки її підзахисним належним чином не повідомлено про підозру.

Суд встановив, що обвинувальний акт складено згідно з вимогами КПК, підстав для його повернення чи закриття кримінального провадження не встановлено, будь-які угоди до суду не надходили. Вимоги підсудності дотримано.

Разом з тим, перевірка доводів захисника здійснюється під час судового розгляду.

У зв`язку з викладеним, під час підготовчого судового засідання не встановлено підстав для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 КПК, а тому обвинувальний акт підлягає судовому розгляду.

(2) Щодо питань, передбачених ст. 315 КПК

Суд також провів підготовку до судового розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 КПК з метою підготовки до судового розгляду суд:

- визначає дату та місце проведення судового розгляду;

- з`ясовує, у відкритому чи закритому судовому засіданні необхідно здійснювати судовий розгляд;

- з`ясовує питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді;

- розглядає клопотання учасників судового провадження про: здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту, витребування певних речей чи документів, здійснення судового розгляду в закритому судовому засіданні;

- вчиняє інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду.

Судовий розгляд має бути призначений не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення (ч. 2 ст. 316 КПК).

З урахуванням засад гласності та відкритості судового провадження, його необхідно здійснювати відкрито, з обов`язковою участю сторін кримінального провадження: прокурора, обвинувачених та їх захисників.

Будь-яких клопотань від сторін, які підлягають розгляду на цій стадії не надходило.

(3) Щодо розгляду справи в одноособовому складі суду

Законом України від 24 квітня 2024 року № 3655-IX внесено зміни до ст. 31 КПК.

Цим законом виключено частину дванадцяту статті 31, якою було передбачено, що кримінальне провадження у Вищому антикорупційному суді здійснюється в суді першої інстанції - колегіально судом у складі трьох суддів.

Абзац перший частини другої статті 31 замінено трьома новими абзацами такого змісту: кримінальне провадження в суді першої інстанції здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого щодо:

1) злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років;

2) злочинів, у вчиненні яких обвинувачується Президент України, повноваження якого припинено, народний депутат України, Прем`єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, Генеральний прокурор, заступник Генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Голова Служби безпеки України, Директор Державного бюро розслідувань, Директор Національного антикорупційного бюро України, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції, Голова Антимонопольного комітету України, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Голова Фонду державного майна України, Голова Центральної виборчої комісії, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду, голови вищих спеціалізованих судів, Голова Вищої ради правосуддя.

Цей закон набрав чинності 16 травня 2024 року.

За вчинення злочинів в яких обвинувачуються особи, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років.

Водночас, клопотань сторони захисту про здійснення цього кримінального провадження в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох суддів, не надходило.

При цьому його Прикінцевими положеннями передбачено, що у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, в якому до набрання чинності цим законом колегіальний склад суду визначено за правилами, що діяли до набрання чинності цим законом, і проводиться підготовче засідання, а судовий розгляд не призначений, судовий розгляд завершується складом суду, визначеним з урахуванням положень цього закону.

Отож підготовче судове засідання завершується колегіальним розглядом, а судовий розгляд у кримінальному провадженні № 42014000000000364 слід проводити в одноособовому складі суду та матеріали справи необхідно передати до канцелярії Вищого антикорупційного суду для визначення складу суду в порядку, встановленому законом.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

-завершити підготовче провадження;

-призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта у кримінальному провадженні № 42014000000000364 на 11.06.2024 о 11:00, в судовому залі № 4 приміщення Вищого антикорупційного суду за адресою: місто Київ, проспект Берестейський, 41;

-судовий розгляд проводити в одноособовому складі суду у відкритому судовому засіданні;

-викликати в судове засідання прокурора, обвинувачених та їх захисників;

-матеріали справи передати до канцелярії Вищого антикорупційного суду для визначення одноособового складу суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Судді

ОСОБА_3 ОСОБА_1 ОСОБА_2