Search

Document No. 119702492

  • Date of the hearing: 13/06/2024
  • Date of the decision: 13/06/2024
  • Case №: 991/945/24
  • Proceeding №: 52023000000000043
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open appeal proceedings
  • Presiding judge (HACC AC) : Pavlyshyn O.F.

Cправа №991/945/24

Провадження №11-кп/991/94/24

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

13 червня 2024 року місто Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, перевіривши апеляційну скаргу захисника обвинуваченого ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року, окрім іншого, відмовлено у задоволенні клопотання захисника ОСОБА_3 про скасування обраного ОСОБА_2 запобіжного заходу.

Захисник ОСОБА_3 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, у якій просить поновити строк на апеляційне оскарження, ухвалу Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року скасувати у частині відмови у задоволенні клопотання про скасування обраного ОСОБА_2 запобіжного заходу та постановити у цій частині нову ухвалу, якою задовольнити вищевказане клопотання захисника.

Вважаю, що у відкритті апеляційного провадження необхідно відмовити, виходячи з таких підстав.

Відповідно до п.8 ч.2 ст.129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

Згідно із ч.1 ст.24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Положеннями ч.1, 2 ст.392 КПК України визначено, що в апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, а саме: 1) вироки, крім випадків, передбачених статтею 394 цього Кодексу; 2) ухвали про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру; 3) інші ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом. Ухвали суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, підлягають апеляційному оскарженню в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відтак, право на доступ до суду не є абсолютним і може підлягати обмеженням. Встановлення обмеження права на апеляційне оскарження ухвал, постановлених під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених ч.1 ст.392 КПК України, має на меті забезпечення розумного балансу між ефективністю кримінального провадження і здійсненням дієвого судового контролю щодо дотримання прав і законних інтересів осіб.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що держава має право встановлювати певні обмеження права осіб на доступ до суду; такі обмеження мають переслідувати легітимну мету, не порушувати саму сутність цього права, а між цією метою і запровадженими заходами має існувати пропорційне співвідношення (п.96 рішення у справі «Кромбах проти Франції» від 13 лютого 2001 року).

Як убачається з матеріалів провадження, захисник обвинуваченого ОСОБА_2 - адвокат ОСОБА_3 звернувся з апеляційною скаргою на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року, якою відмовлено у задоволенні його клопотання про скасування обраного ОСОБА_2 запобіжного заходу.

Відтак, стороною захисту оскаржується ухвала, постановлена під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення, передбаченого ч.1 ст.392 КПК України, яка окремому оскарженню не підлягає.

Згідно із ч.4 ст.399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями статті 394 цього Кодексу.

Таким чином, ураховуючи, що положення КПК України не передбачають можливості оскарження в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції щодо відмови у задоволенні клопотання про скасування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, постановленої під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення, передбаченого ч.1 ст.392 КПК України, відповідно до ч.4 ст.399 КПК України вважаю за необхідне відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року.

Відмова у відкритті апеляційного провадження у зв`язку із оскарженням судового рішення, окреме оскарження якого на цій стадії законом не передбачене, не є свідченням порушення конституційних прав на апеляційний перегляд справи (ухвала Касаційного кримінального суду від 22 квітня 2021 року у справі №523/9207/20, провадження №51-5317км20).

Керуючись ст.24, 392, 399 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 31 травня 2024 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, разом із апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців.

Суддя ОСОБА_1