Search

Document No. 119820238

  • Date of the hearing: 17/06/2024
  • Date of the decision: 17/06/2024
  • Case №: 991/7518/23
  • Proceeding №: 52022000000000399
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

Справа № 991/7518/23

Провадження № 1-кп/991/93/23

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей та документів

17 червня 2024 року місто Київ

Суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

прокурора ОСОБА_3,

обвинувачених ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6,

захисників ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14,

представника цивільного позивача (потерпілого) ОСОБА_15,

розглянув у судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_14 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 52022000000000399 про обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_16 за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_6 за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

(1) Короткий виклад змісту поданого клопотання

Захисник ОСОБА_14 звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Вказує про необхідність отримати доступ до документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1, зокрема, роздруківок інформації або скріншотів екрану, або виготовлених в інший спосіб відомостей з баз даних Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР), що містяться та мають відношення до кримінальних проваджень: № 52020000000000379 від 12.06.2020, № 52021000000000073 від 05.02.2021, № 52022000000000262 від 15.09.2022.

Захисник зазначає, що у сторони захисту є обґрунтовані підстави вважати, що внаслідок здійснення слідчих/процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень неуповноваженими службовими особами у кримінальному провадженні закінчилися строки досудового розслідування. А тому, слідство велося у позапроцесуальні строки, наслідком чого є закриття провадження. Для підтвердження або ж спростування таких обставин є необхідність у здійсненні витребування інформації, яка міститься в ЄРДР.

Також, ці відомості дозволять встановити або ж спростувати факти здійснення вказаних дій неуповноваженими службовими особами.

Перевірка таких фактів дозволить перевірити легітимність досудового розслідування, а також допустимість зібраних доказів у кримінальному провадженні.

Такі документи, на думку захисника, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, які підлягають доказуванню. Вони можуть свідчити про недопустимість інших доказів, на яких ґрунтується обвинувачення.

Сторона захисту самостійно намагалася отримати такі документи на підставі адвокатського запиту до ІНФОРМАЦІЯ_1 . Однак, листом від 19.10.2023 захиснику відмовлено в наданні запитуваних відомостей.

(2) Позиції учасників кримінального провадження

У судовому засіданні сторона захисту підтримала заявлене захисником клопотання.

Прокурор заперечив з приводу клопотання. Вказав, що відомості, доступ до яких просить захисник, не є доказами у цьому провадженні. Такі дані не є процесуальними документами. Доказом є саме витяг з ЄРДР. Сторона захисту не ставить під сумнів винесення процесуальних документів про продовження строків досудового розслідування. А тому, клопотання є необґрунтованим.

(3) Мотиви, з яких виходив суд під час вирішення клопотання

Дослідивши клопотання, заслухавши доводи сторони захисту та прокурора, суд доходить наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 131 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів (ч. 1 ст. 160 КПК). Стороною кримінального провадження з боку захисту є, зокрема, обвинувачений та його захисник (п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

- перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

- самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

- не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Якщо ж вони містять таку таємницю, сторона має довести можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 6 ст. 163 КПК).

Для оцінки потреб досудового розслідування суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються (частини 5 та 6 ст. 132 КПК).

Отже, з аналізу та синтезу загальних норм застосування заходів забезпечення кримінального провадження та спеціальних норм, що регулюють, встановлюють порядок тимчасового доступу до речей та документів вбачається, що його можливо застосувати, якщо:

1) отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження;

2) ці документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної особи;

3) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

4) не становлять собою або не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо ж вони її містять, сторона кримінального провадження має довести можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

У процесі вирішення вказаних питань, суд робить наступні висновки щодо кожного з них.

(3.1) Отримати документи неможливо без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження

З клопотання вбачається, що захисник просить надати тимчасовий доступ до документів, а саме роздруківок інформації або скріншотів екрану, або виготовлених у інший спосіб вичерпних даних з ЄРДР, зокрема, але не виключно, вкладок: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріпленні файли», у тому числі з підвкладками вкладки «Кримінальні правопорушення»: «Реєстрація, «Характеристика КП», «Правопорушники», «Потерпілі», «Збитки», «Наслідки», «Рух», «Файли», «Зміни»; та вкладки «Правопорушники»: «Особисті дані», «Відомості про особу», «Запобіжні заходи», «Рух», «Результат суду», «Зміни» з копіями документів, зазначених у вкладці «Прикріплено».

Згідно з Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора від 17.08.2023 № 231 (далі - Положення) право доступу до відомостей, внесених до ЄРДР, мають: власник, тобто держава в особі ІНФОРМАЦІЯ_1 (у повному обсязі з урахуванням повноважень структурних підрозділів ІНФОРМАЦІЯ_1, для забезпечення виконання покладених на них завдань); директор Національного бюро, перший заступник Директора Національного бюро, керівник Головного підрозділу детективів, керівник підрозділу детективів, керівник управління внутрішнього контролю, керівник відділу детективів Національного бюро (у межах повноважень, визначених статтею 17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України »); керівники органів прокуратури, прокурори (у межах кримінальних правопорушень, щодо яких слідчими, дізнавачами піднаглядних їм органів проводиться досудове розслідування); керівники органів досудового розслідування, дізнання (за винятком посадових осіб, зазначених в абзаці третьому цього пункту), а також слідчі та дізнавачі (уповноважені особи інших підрозділів) органів Національної поліції, безпеки, Державного бюро розслідувань, детективи Національного бюро, органів Бюро економічної безпеки України (у межах кримінальних правопорушень, щодо яких цими органами проводиться досудове розслідування); користувачі (у межах наданих адміністратором прав доступу, визначених з дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства, для отримання інформації, що обробляється в Реєстрі, забезпечення ведення спеціальних обліків, проведення аналізу результатів діяльності правоохоронних органів).

Користувачами є реєстратори та інші уповноважені особи органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України, органів Національної поліції, безпеки, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України та Національного бюро, які виконують функції з інформаційно-аналітичного забезпечення правоохоронних органів та ведення спеціальних обліків (оперативних, оперативно-довідкових, дактилоскопічних тощо), що користуються інформацією, яка обробляється в ЄРДР, для виконання покладених на них завдань у межах, визначених адміністратором з урахуванням вимог чинного законодавства.

Оскільки, захисник не відноситься до осіб, які мають право доступу до відомостей, внесених до ЄРДР, отримати документи, про які йдеться в його клопотанні, неможливо без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді.

З доданих до клопотання документів вбачається, що захисник самостійно звертався до ІНФОРМАЦІЯ_1 з адвокатським запитом щодо надання відомостей зазначених у його клопотанні про тимчасовий доступ.

Однак, захиснику відмовлено у наданні таких відомостей. Так, згідно з листом прокурора ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3, запитувані відомості щодо кримінальних проваджень становлять таємницю досудового розслідування, а їх розголошення може зашкодити розслідуванню. У цих провадженнях у захисника відсутній процесуальний статус, який би надавав можливість ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування.

(3.2) Ці документи перебувають у володінні відповідної особи

Згідно з Положенням ЄРДР - це електронна інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, захисту, оброблення, обліку, пошуку, узагальнення даних, зазначених у пункті 1 глави 1 розділу II цього Положення, які використовуються для формування звітності, а також надання інформації про відомості, внесені до ЄРДР, з дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства та законодавства, яким урегульовано питання захисту персональних даних та доступу до інформації з обмеженим доступом.

Власником і розпорядником ЄРДР є держава в особі ІНФОРМАЦІЯ_1, який є володільцем інформації, що обробляється в ЄРДР. Він здійснює: розробку та удосконалення нормативно-правової бази для функціонування ЄРДР; розробку засобів організаційного, методологічного та програмно-технічного ведення ЄРДР; організацію взаємодії з іншими державними інформаційними ресурсами (системами, реєстрами та базами даних); виконання функцій адміністратора ЄРДР (забезпечення належної роботи обладнання, технічне і технологічне створення та супроводження програмного забезпечення ЄРДР, його адміністрування та моніторинг використання інформації, зберігання та захист даних ЄРДР, надання та контроль права доступу тощо); інші функції, передбачені Положенням.

Отже, документи, доступ до яких просить захисник, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(3.3) Ці документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні

Згідно з ч. 1 ст. 26 КПК сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 2, 6 ст. 22 КПК кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів (ч. 3 ст. 93 КПК).

КПК надає стороні захисту рівні права із стороною обвинувачення у збиранні доказів та доведенні їх переконливості перед судом. У разі наявності у сторони захисту відомостей, які спростовують покладені в основу обвинувачення обставини або свідчать про недопустимість зібраних обвинуваченням доказів, їй мають бути надані рівні можливості для доведення цих обставин. Невід`ємною складовою такого доведення є збирання доказів та застосування для цього відповідних заходів, визначених КПК, зокрема, шляхом ініціювання перед судом клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів.

З клопотання захисника вбачається, що метою тимчасового доступу є необхідність встановити початок обліку строків досудового розслідування в інших пов`язаних кримінальних провадженнях та перевірка обставин обліку перебігу строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке нині розглядається ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Також, захисник хоче встановити чи були відповідні службові особи уповноважені здійснювати слідчі і процесуальні дії, а також приймати процесуальні рішення.

Як убачається з обвинувального акта, 12.06.2020 детективами НАБУ внесено відомості до ЄРДР за № 52020000000000379 за ч. 5 ст. 191 КК України, а 05.02.2021 - за № 52021000000000073 за ч. 5 ст. 191 КК України. Далі, ці провадження були об`єднані в одне. 15.09.2022 детективи НАБУ внесли відомості до ЄРДР за № 52022000000000262 за ч. 1 ст. 366 КК України, яке було об`єднане з попередніми двома провадженнями та присвоєно номер № 52020000000000379. В подальшому, з цього провадження було виділено матеріали за підозрою ОСОБА_5, ОСОБА_16, ОСОБА_6, ОСОБА_4 та присвоєно номер № 52022000000000399 (тобто, кримінальне провадження, яке нині розглядається судом).

Суд доходить висновку, що відомості, тимчасовий доступ до яких просить захисник, у кримінальних провадженнях № 52020000000000379, № 52021000000000073 та № 52022000000000262, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 52022000000000399.

Ці документи можуть використовуватися стороною захисту для оцінки правомірності вчинення тих чи інших процесуальних дій, тобто, перевірити дотримання засад законності. Також, вони можуть бути використані для встановлення засад розумності строків під час досудового розслідування. Це в свою чергу забезпечить дотримання змагальності процесу для реалізації права на захист.

(3.4) Ці документи містять охоронювану законом таємницю, при цьому, захисником доведено можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою них

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних. Окрім цього, відповідно до ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації» таємна інформація - інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить, в тому числі, таємницю досудового розслідування. Згідно з ч. 1 ст. 222 КПК відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Враховуючи документи, доступ до яких просить захисник, та їх зміст, вони містять охоронювану законом таємницю - персональні дані осіб та таємницю досудового слідства.

Водночас, захисником доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою них.

Згідно зі ст. 84 КПК доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів, є у тому числі, документи.

Докази повинні бути належними. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів (ст. 85 КПК).

Враховуючи документи, доступ до яких просить захисник, вони можуть бути доказами для доведення або ж спростування факту проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні у межах строків встановлених кримінальним процесуальним законодавством. Також, ці документи допоможуть перевірити можливість або неможливість використання інших доказів, зокрема, зібраних стороною обвинувачення.

При цьому, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Враховуючи вищевикладене, клопотання захисника ОСОБА_14 про тимчасовий доступ до речей і документів необхідно задовольнити.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

-клопотання захисника ОСОБА_14 про тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1, задовольнити;

-надати захиснику обвинуваченого ОСОБА_4 - адвокату ОСОБА_14 (свідоцтво № НОМЕР_2 від 26.12.2017) тимчасовий доступ до таких документів:

1)роздруківок інформації або скріншотів екрану, або виготовлених у інший спосіб вичерпних даних з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що містяться та/або мають відношення до кримінального провадження № 52020000000000379 від 12.06.2020 року (з часу його реєстрації і по день виділення з нього кримінального провадження № 52022000000000399), які повинні були бути внесені до вказаної бази згідно вимог КПК в порядку та обсягу, передбаченому Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, але не виключно, вкладок: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріпленні файли», у тому числі з підвкладками вкладки «Кримінальні правопорушення»: «Реєстрація», «Характеристика КП», «Правопорушники», «Потерпілі», «Збитки», «Наслідки», «Рух», «Файли», «Зміни»; та вкладки «Правопорушники»: «Особисті дані», «Відомості про особу», «Запобіжні заходи», «Рух», «Результат суду», «Зміни» з копіями документів, зазначених у вкладці «Прикріплено»;

2)роздруківок інформації або скріншотів екрану, або виготовлених у інший спосіб вичерпних даних з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що містяться та/або мають відношення до кримінального провадження № 52021000000000073 від 05.02.2021 (з часу його реєстрації і по день об`єднання його з кримінальним провадженням № 52020000000000379), які повинні були бути внесені до вказаної бази згідно вимог КПК в порядку та обсягу, передбаченому Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, але не виключно, вкладок: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріпленні файли», у тому числі з підвкладками вкладки «Кримінальні правопорушення»: «Реєстрація, «Характеристика КП», «Правопорушники», «Потерпілі», «Збитки», «Наслідки», «Рух», «Файли», «Зміни»; та вкладки «Правопорушники»: «Особисті дані», «Відомості про особу», «Запобіжні заходи», «Рух», «Результат суду», «Зміни» з копіями документів, зазначених у вкладці «Прикріплено»;

3)роздруківок інформації або скріншотів екрану, або виготовлених у інший спосіб вичерпних даних з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що містяться та/або мають відношення до кримінального провадження № 52022000000000262 від 15.09.2022 року (з часу його реєстрації і по день об`єднання його з кримінальним провадженням № 52020000000000379), які повинні були бути внесені до вказаної бази згідно вимог КПК в порядку та обсягу, передбаченому Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, але не виключно, вкладок: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріпленні файли», у тому числі з підвкладками вкладки «Кримінальні правопорушення»: «Реєстрація», «Характеристика КП», «Правопорушники», «Потерпілі», «Збитки», «Наслідки», «Рух», «Файли», «Зміни»; та вкладки «Правопорушники»: «Особисті дані», «Відомості про особу», «Запобіжні заходи», «Рух», «Результат суду», «Зміни» з копіями документів, зазначених у вкладці «Прикріплено»;

-строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення;

-роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться документи, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів;

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1