Search

Document No. 120221285

  • Date of the hearing: 03/07/2024
  • Date of the decision: 03/07/2024
  • Case №: 991/5487/24
  • Proceeding №: 52023000000000459
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Maslov V.V.

Справа № 991/5487/24

Провадження 1-кс/991/5520/24

УХВАЛА

27 червня 2024 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

детектива - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого детектива Національного бюро Третього підрозділу детективів Третього Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 52023000000000459,

ВСТАНОВИВ:

І. Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

1.На розгляд слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання детектива, погоджене прокурором другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання публічного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 .

2.За змістом клопотання детектив, з метою конфіскації майна як виду покарання, просить накласти арешт на майно, що належить ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, а саме:

- земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 5010136700:06:004:0832 площею 0,06 га (реєстраційний номер 1294884853101);

- об`єкт незавершеного будівництва (житловий будинок) за адресою: АДРЕСА_2 );

- автомобіль HYUNDAI SANTA Fe, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2, VIN: НОМЕР_3 ;

- грошові кошти, що знаходяться на рахунках ОСОБА_5, відкритих в АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570);

- грошові кошти, що знаходяться на рахунках ОСОБА_5, відкритих в АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352);

- частку в розмірі 17 500 грн, що становить 50% статутного капіталу ТОВ «Консалтингова компанія «Форекс» (ЄДРПОУ - 34204373);

- частку в розмірі 2500 грн, що становить 50% статутного капіталу ТОВ «Біном Груп» (ЄДРПОУ - 38377892).

3.Також детектив просив арештоване майно, а саме: автомобіль HYUNDAI SANTA Fe, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2, VIN: НОМЕР_3, передати в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення або збереження його економічної вартості.

ІІ. Позиції учасників кримінального провадження

4.Детектив у судовому засіданні підтримав заявлене клопотання, з огляду на викладені у ньому обставини.

ІІІ. Вирішення процесуальних питань

5.Детектив просив розглянути клопотання без повідомлення власника майна, з метою уникнення розголошення таємниці досудового розслідування та з метою запобігання вчинення дій, що унеможливлять забезпечення виконання рішення суду в частині накладення арешту майна.

6.Слідчий суддя, керуючись положеннями ч. 2 ст. 172 КПК ухвалив рішення про проведення розгляду клопотання детектива без повідомлення власника майна, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна. Водночас, слідчий суддя урахував, що у випадку здійснення такого повідомлення власник майна зможе розпорядитися відповідним майном, яке не є тимчасово вилученим, тим самим унеможливить арешт такого майна, у випадку, якщо слідчий суддя ухвалить відповідне рішення.

ІV. Положення закону, якими керувався слідчий суддя при постановленні ухвали

7.У відповідності до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

8.Статтею 132 КПК встановлені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження - вони не допускаються, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

9.Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

10.Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

11.Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (ч. 1, 2 ст. 170 КПК).

12.У випадку, передбаченому п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених КК, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна(ч. 5 ст. 170 КПК).

13.Арешт може бути накладений у встановленому КПК порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

14.Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна (ч. 10, 11 ст. 170 КПК).

15.Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

16.При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

17.У разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

18.У разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає: 1) перелік майна, на яке накладено арешт; 2) підстави застосування арешту майна; 3) перелік тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню особі, у разі прийняття такого рішення; 4) заборону, обмеження розпоряджатися або користуватися майном у разі їх передбачення та вказівку на таке майно; 5) порядок виконання ухвали із зазначенням способу інформування заінтересованих осіб (1, 2, 4, 5 ст. 173 КПК).

V. Встановлені слідчим суддею обставини із посиланням на докази, а також мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали

19.Заслухавши доводи детектива та дослідивши надані документи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання про арешт майна підлягає частковому задоволенню.

20.З огляду на законодавчі вимоги до ухвалення відповідного рішення, далі слідчий суддя наведе обставини та надасть оцінку питанням, які потребують розв`язання, у такому порядку: (1) щодо повноважень слідчого судді на розгляд клопотання; (2) щодо обставин кримінального провадження, яке розслідується; (3) щодо наявності підстав для арешту майна з метою забезпечення його конфіскації як виду покарання; (4) щодо передачі майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління ним; (5) щодо розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження та виправданості потреб досудового розслідування у втручанні у права і свободи особи; (6) щодо існування ризиків; (7) щодо наслідків арешту майна; (8) щодо можливості виконання завдання, для виконання якого детектив звертається із клопотанням.

Щодо повноважень слідчого судді на розгляд клопотання

21.Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя встановив, що воно подане у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, згідно із ст. 33-1, 216 КПК, а тому його розгляд належить до повноважень слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Щодо обставин кримінального провадження, яке розслідується

22.Згідно з доданими до клопотання матеріалами встановлено, що детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 52023000000000459 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 358, ч. 2, 4 ст. 368-4 КК. Вказане підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 25.06.2024 (т. 1 а.с. 13-14).

23.Також, із клопотання та доданих до нього матеріалів кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_5 підозрюється:

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК, тобто у пособництві у зловживанні службовим становищем, а саме в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, що вчинене за попередньою змовою групою осіб;

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК, тобто в організації складання оцінювачем завідомо підробленого офіційного документу, який посвідчує певні факти, що мають юридичне значення, що вчинене за попередньою змовою групою осіб;

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 368-4 КК, тобто в організації одержання особою, яка провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, неправомірної вигоди для себе за вчинення дій з використанням наданих їй повноважень в інтересах того, хто надає таку вигоду та в інтересах третьої особи, що вчинене за попередньою змовою групою осіб.

24.Зазначене підтверджується повідомленням про підозру ОСОБА_5 від 25.06.2024 (т. 1 а.с. 32-71).

25.Згідно з вказаним повідомленням про підозру суть зазначеного кримінального правопорушення полягає у тому, що у 2003 році ТОВ «Універсал-М» придбало у власність комплекс споруд стадіону «Авангард» за адресою: АДРЕСА_3, що знаходяться в центральній частин міста Мукачево на земельній ділянці з кадастровим номером 2110400000:01:001:0482, площею 3,0206 га.

26.Фактичним бенефіціарним власником ТОВ «Універсал -М», тобто особою, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи був чоловік ОСОБА_6 (одна із засновників товариства) - ОСОБА_7, який обіймав посаду Голови Мукачівської районної ради Закарпатської області.

27.У невстановлені досудовим розслідуванням час та місці у ОСОБА_7 виник злочинний умисел, направлений на організацію зловживання ОСОБА_8 своїм службовим становищем Мукачівського міського голови, тобто на умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Універсал-М» використанні ОСОБА_8 свого службового становища всупереч інтересам служби, що полягало в організації та продажі Мукачівською міською радою за заниженою вартістю земельної ділянки з кадастровим номером 2110400000:01:001:0482 на користь ТОВ «Універсал-М».

28.Так, реалізовуючи свою частину злочинного плану, ОСОБА_7 забезпечив написання директором ТОВ «Універсал-М» ОСОБА_9 заяви від 15.02.2023 до Мукачівської міської ради щодо наміру викупити земельну ділянку загальною площею 3,0206 га з кадастровим номером 2110400000:01:001:0482 та з проханням надати дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки та укладання договору про сплату авансового внеску.

29.04.07.2023 під головуванням Мукачівського міського голови ОСОБА_8 відбулось засідання 35 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання. На розгляд сесії винесено 116 питань, з яких під номером 17 був проект рішення про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення з кадастровим номером 2110400000:01:001:0482. Виконуючи раніше досягнуті із ОСОБА_7 домовленості та використовуючи своє службове становище ОСОБА_8 забезпечив прийняття Мукачівською міською радою рішення від 04.07.2023 № 1077/36-23 «Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ «Універсал-М».

30.17.07.2023 ОСОБА_8, перебуваючи в м. Мукачево, виконуючи свою частину спільного злочинного плану із ОСОБА_7, використовуючи свої службові повноваження та діючи від імені Мукачівської міської територіальної громади уклав із директором ТОВ «Універсал-М» ОСОБА_9 Договір про сплату авансового внеску в рахунок оплати ціни викупу земельної ділянки.

31.У подальшому ОСОБА_8 реалізував свою частину попередньої змови із ОСОБА_7, яка полягала у забезпеченні впливу на суб`єкта оціночної діяльності для забезпечення останнім виготовлення звіту про оцінку земельної ділянки, який міститиме завідомо недостовірні відомості про вартість цього об`єкта із розрахунку приблизно 300 грн за квадратний метр, тобто є значно заниженим.

32.Так, у період з 25.07.2023 по 02.08.2023 ОСОБА_8 вступив у злочинну змову із підлеглим працівником - начальником відділу земельних відносин Управління комунальної власності ОСОБА_10, який у подальшому забезпечив перемогу в публічних закупівель суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Біном Груп», директором якого є ОСОБА_5 .

33.Водночас, під час телефонної розмови із використанням месенджера «WhatsApp» ОСОБА_10 довів до ОСОБА_5 прохання про організацію виготовлення завідомо підробленого звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки, вказавши що її вартість має становити близько 300 грн за квадратний метр, а також забезпечення виготовлення позитивного висновку рецензії на майбутній звіт. Натомість ОСОБА_5 погодився та повідомив ОСОБА_10, що за виконання вказаних дій необхідно буде надати неправомірну вигоду.

34.У не встановленому досудовим розслідуванням місці в період часу з 02.08.2023 по 03.08.2023 ОСОБА_5 вступив у злочинну змову з іншим засновником ТОВ «Біном Груп» ОСОБА_11 та повідомив про необхідність їхнього сприяння ОСОБА_8 та ОСОБА_10 шляхом виготовлення завідомо підробленого звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки та виготовлення позитивного висновку рецензії на вказаний звіт. У свою чергу ОСОБА_11 мав кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок, відтак мав право проводити рецензування звітів про оцінку майна.

35.За спільним задумом ОСОБА_5 та ОСОБА_11 неправомірну вигоду планувалось отримати на розрахунковий рахунок ОСОБА_11, як фізичної особи підприємця, під приводом нібито надання останнім інформаційних послуг.

36.03.08.2023 о 9 год 50 хв ОСОБА_5 у месенджері «WhatsApp» надіслав ОСОБА_10 рахунок-фактуру № 803 від 03.08.2023 на оплату грошових коштів в розмірі 16 000 грн, який він попередньо 03.08.2023 о 9 год 49 хв отримав в аналогічний спосіб від ОСОБА_11 .

37.У подальшому зазначені кошти були перераховані надійшли на вказаний рахунок ОСОБА_11, у зв`язку з чим ОСОБА_5, з метою виконання спільного злочинного умислу, в період часу з 05.08.2023 по 09.08.2023 вступив у злочинну змову із працівником ТОВ «Біном Груп» ОСОБА_12, яка мала кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок.

38.У подальшому працівник ТОВ «Біном Груп» ОСОБА_12, виготовила та підписала, як оцінювач «Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 3,0206 га кадастровий номер 2110400000:01:001:0482, код КВЦПЗ 3:03:15, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови розташованої за адресою: АДРЕСА_3 ». Рецензія на зазначений звіт була виготовлена та підписана засновником ТОВ «Біном Груп» ОСОБА_11 14.08.2023.

39.16.08.2023 Звіт про оцінку та Рецензія відправлені за допомогою поштового сервісу «Нова Пошта» ОСОБА_10, який їх отримав.

40.22.08.2023 о 9 год 00 хв під час засідання 37 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання під головуванням ОСОБА_8, останній виконав свою частину змови із ОСОБА_7 в частині використання своїх повноважень міського голови, політичного впливу для прийняття рішення в інтересах ТОВ «Універсал-М» та підписав рішенням Мукачівської міської ради від 22.08.2023 № 1276/36-23, в якому визначено, серед іншого: затвердити звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею 3,0206 га кадастровий номер 2110400000:01:001:0482, з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» (код КВУПЗ:03:15), розташованої за адресою АДРЕСА_3 ; визначити вартість земельної ділянки, визначеної п. 1 вказаного рішення, в сумі 9 645 700 грн без ПДВ; продати ТОВ «Універсал-М» земельну ділянку, визначену п. 1 вказаного рішення, за 9 645 700 грн без ПДВ з розстроченням платежу на 6 місяців.

41.У подальшому 01.09.2023 між Мукачівської міською радою, в особі ОСОБА_10, та ТОВ «Універсал-М», в особі директора ОСОБА_9, укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення шляхом викупу.

42.Отже, з огляду на те, що відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизиринкова вартість земельної ділянки № 2110400000:01:001:0482 станом на 01.09.2023 становила 84 600 000 грн, інтересам Мукачівської територіальної громади, за версією органу досудового розслідування, завдано матеріальної шкоди на суму 74 954 300 грн.

43.Водночас, орган досудового розслідування дійшов висновку, що за вказаних обставин ОСОБА_5, діючи за попередньою з мовою з ОСОБА_10 ОСОБА_11 та ОСОБА_12, ймовірно вчинив пособництво ОСОБА_10 та ОСОБА_8 у зловживанні своїм службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Універсал-М» у вигляді різниці між реальною ринковою вартістю земельної ділянки з кадастровим номером 2110400000:01:001:0482 та ціною її продажу, що полягало в організації продажу цієї земельної ділянки за заниженою вартістю на користь ТОВ «Універсал-М», що спричинило тяжкі наслідки у сумі 74 954 300 грн.

44.Також ОСОБА_5, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_11 ймовірно організував одержання ОСОБА_11, як особою, яка провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, неправомірної вигоди в розмірі 16 000 грн за виготовлення завідомо підробленої рецензії на «Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 3,0206 га кадастровий номер 2110400000:01:001:0482, код КВЦПЗ 3:03:15, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови розташованої за адресою:

АДРЕСА_4 .Окрім того, ОСОБА_5, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12, ймовірно організував складання оцінювачем ОСОБА_12 завідомо підробленого офіційного документу, який посвідчує певні факти, що мають юридичне значення, а саме «Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 3,0206 га кадастровий номер 2110400000:01:001:0482, код КВЦПЗ 3:03:15, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови розташованої за адресою:

АДРЕСА_5 . Наведені у клопотанні детектива обставини щодо причетності ОСОБА_5 до вчинення кримінальних правопорушень підтверджуються фактичними даними, які містяться в доданих до клопотання доказах (їх копіях):

- протоколі огляду відкритих ресурсів від 11.09.2023, згідно з яким оглянуто Регламент Мукачівської міської ради від 03.12.2020 (т. 2 а.с. 1-28);

- постанові Мукачівської міської виборчої комісії Закарпатської області від 02.11.2015 № 142, якою ОСОБА_8 зареєстровано Мукачівським міським головою (т. 2 а.с. 29);

- постанові Мукачівської міської виборчої комісії Закарпатської області від 04.11.2020 № 77, згідно з якою ОСОБА_8 визнано переобраним Мукачівським міським головою (т. 2 а.с. 29);

- розпорядженні № 209 від 15.09.2022, згідно з яким ОСОБА_10 призначено на посаду начальника відділу комунальної власності та земельних відносин (т. 2 а.с. 30);

- посадовій інструкцією начальника відділу комунальної власності та земельних відносин від 26.08.2022, відповідно до якої ОСОБА_10 є службовою особою (т. 2 а.с. 31-33);

- протоколі від 16.11.2023 огляду мобільного телефону Iphone 13 PRO MAX, що належить ОСОБА_6, вилученого в ході обшуку за адресою АДРЕСА_6 . Зазначений протокол містить спілкування в месенджерах між ОСОБА_7, ОСОБА_13 та ОСОБА_14 щодо намірів будівництва житлової нерухомості на земельній ділянці та листування із ОСОБА_15, в ході якого він керував голосуванням на сесії міської ради (т. 2 а.с. 34-76);

- заяві від 15.02.2023 до Мукачівської міської ради, відповідно до якої директор ТОВ «Універсал-М» ОСОБА_9 звертається із наміром викупити земельну ділянку та просить надати дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки та укладання договору про сплату авансового внеску (т. 2 а.с. 60);

- рішенні Мукачівської міської ради від 04.07.2023 № 1077/36-23 «Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ «Універсал-М» (т. 2 а.с. 62);

- протоколі (рішенні) №1/30-11/12 учасників (засновників) ТОВ «Універсал-М» від 30.11.2012, відповідно до якого затверджено відступлення частки ОСОБА_7 на користь його дружини ОСОБА_6 (т. 2 а.с. 63);

- договорі № 1 від 29.11.2012 купівлі-продажу частки в статутному капіталі товариства, згідно якого ОСОБА_7 продав частку в статутному капіталі на користь його дружини ОСОБА_6 (т. 2 а.с. 64);

- протоколі зборів засновників ТОВ «Універсал-М» від 10.07.2023 № 3, де учасники товариства ОСОБА_6, ОСОБА_13 та ОСОБА_16 вирішили: викупити земельну ділянку та надати повноваження директору товариства ОСОБА_9 на підписання від імені товариства Договору про сплату авансового внеску (т. 2 а.с. 65);

- статуті ТОВ «Універсал-М», згідно з п. 6.4.7 якого до виключної компетенції загальних збрів засновників товариства належить прийняття рішення про придбання, розпорядження та відчуження товариством нерухомого майна (т. 2 а.с. 66-72);

- договорі про сплату авансового внеску в рахунок оплати ціни викупу земельної ділянки від 17.07.2023, укладеному між Мукачівською міською територіальною громадою в особі Мукачівської міської ради, в особі Мукачівського міського голови - ОСОБА_8, та ТОВ «Універсал-М», в особі ОСОБА_9, відповідно до умов якого нормативно-грошова оцінка земельної ділянки становить 28 278 274,25 грн (т. 2 а.с. 73-74);

- рішенні Мукачівської міської ради №1214/36-23 «Про уповноваження ОСОБА_10 на вчинення дій від імені юридичної особи Мукачівська міська рада» від 25.07.2023 (т. 2 а.с. 76);

- протоколі від 26.09.2023 огляду платформи «Прозоро», що містить відомості про проведення відкритої закупівлі та перемоги ТОВ «Біном Груп» (т. 2 а.с. 77-87);

- протоколі від 13.05.2024 додаткового огляду платформи «Прозоро», що містить відомості про обізнаність службових осіб Мукачівської міської ради про те, що рецензент ОСОБА_11 є засновником ТОВ «Біном Груп», тобто є заінтересованою особою (т. 2 а.с. 88-101);

- рішенні уповноваженої особи від 31.07.2023 яким визначено переможцем ТОВ «Біном Груп» (т. 2 а.с. 102);

- протоколі обшуку від 10.10.2023 за місцем знаходженням ТОВ «Біном Груп», згідно якого зафіксовано, що оцінювачі ТОВ «Біном Груп», зокрема ОСОБА_12 та рецензент ОСОБА_11 знаходяться в одному кабінеті (т. 2 а.с.103-105);

- протоколі від 21.11.2023 огляду мобільного телефону Redmi Note 9 Pro, вилученого за адресою проживання ОСОБА_5, відповідно до якого вказаний мобільний телефон містить відомості щодо спілкування в месенджерах між ОСОБА_5 та ОСОБА_10, зокрема щодо отримання неправомірної вигоди (т. 2 а.с. 107-109);

- протоколі від 01.11.2023 огляду образу мобільного телефону Apple iPhone 12 Pro Max A2342, вилученого в ході обшуку за адресою проживання ОСОБА_10, відповідно до якого вказаний мобільний телефон містить відомості щодо спілкування в месенджерах між ОСОБА_10 та ОСОБА_17 щодо направлення рахунку на оплату (т. 2 а.с. 110-112);

- протоколі допиту свідка ОСОБА_17 від 25.04.2024, відповідно до яких останній зазначив, що на прохання ОСОБА_10 перерахував 16 000 грн на рахунок ОСОБА_11 (т. 2 а.с. 113-115);

- протоколі від 01.02.2024 огляду руху грошових коштів, які містять відомості щодо надходження 16 000 грн на рахунок ОСОБА_11 від ОСОБА_17 (т. 2 а.с. 116-122);

- протоколі огляду поштових скриньок від 31.01.2024, в якому зафіксовані відомості щодо надсилання ОСОБА_18 електронних листів на скриньки ТОВ «Біном Груп» ІНФОРМАЦІЯ_2 та їх пересилання на електронну пошту ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_3 (т. 2 а.с.123-126);

- протоколі від 25.12.2023 огляду Картки пам`яті ADATA 128Gb, на якій знаходиться образ мобільного телефону Samsung GSM_SM-A725F_DS Galaxy A72, що належить ОСОБА_11, в якому містяться відомості щодо надання вказівок оцінювачам проведення оцінок із заздалегідь визначеними результатами (т. 2 а.с. 133-146);

- звіті про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 3,0206 га кадастровий номер 2110400000:01:001:0482, 03.15, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови розташованої за адресою: АДРЕСА_3 », складеному 14.08.2023 (т. 2 а.с. 147-189);

- протоколі огляду образу «SSD_KINGSTON_50026B72630CD677_120GB.e01» (магнітний накопичувач інформації Kingston 120GB SHFS37A/120G/730/9904447 - 724.F00G, НОМЕР_4 від 21.02.2024, вилучений під час проведення обшуку розташуванням ТОВ «Біном Груп» за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 21. Згідно вказаного протоколу зафіксовано факти наявності в оцінювача ОСОБА_12 релевантних об`єктів порівняння із земельною ділянкою 2110400000:01:001:0482 (т. 2 а.с. 190-201);

- протоколі огляду від 21.02.2024 картки пам`яті Kingston microSDHC 64GB, на яку в ході обшуку за адресою розташування ТОВ «Біном Груп» було записано файли з мережевого диску. Згідно вказаного протоколу зафіксовано факт виготовлення 15.08.2023 рецензії на звіт про оцінку земельної ділянки (т. 2 а.с. 202-212);

- протоколі огляду від 12-16.10.2023, в якому зафіксований огляд мобільних телефонів Apple iPhone 14 Pro Max A2893, серійний номер: НОМЕР_5, IMEI 1: НОМЕР_6, IMEI 2: НОМЕР_7, мобільного телефону Apple iPhone 12 A2403, серійний номер: НОМЕР_8, IMEI 1: НОМЕР_9, IMEI 2: НОМЕР_10, мобільного телефону Apple iPhone 11 A2221, серійний номер: НОМЕР_11, IMEI 1: НОМЕР_12, IMEI 2: НОМЕР_13, які було вилучено під час проведення обшуку 10.10.2023 за адресою: АДРЕСА_7 . Під час огляду було виявлено листування та періодичні дзвінки між ОСОБА_7 та ОСОБА_8, а також висловлення домовленостей між вказаними особами обговорення голосування (т. 2 а.с. 213-223);

- висновку експерта №6/1-7/1 від 29.01.2024, згідно якого Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки 2110400000:01:001:0482 підписано ОСОБА_12 (т. 2 а.с. 224-227);

- протоколі огляду образів «GOODRAM_IRP-SSDPR-S25B-240_GSA031108.e01», «TOSHIBA HDWD110_68C6MV4MS3XD.e01», скопійованих в ході обшуку Мукачівської міської ради (робоче місце ОСОБА_10 ) від 21.02.2024, в якому зафіксовано виготовлення 11.08.2023 ОСОБА_10 проекту рішення Мукачівської міської ради, тобто до фактичного отримання ним Звіту про оцінку земельної ділянки (т. 2 а.с. 228-231);

- протоколі огляду від 01.12.2023, відповідно до якого оглядався оптичний диск, вилучений у ТОВ «Нова пошта». Під час огляду зафіксовано факт отримання ОСОБА_10 звітів про оцінку та Рецензії на неї лише 21.08.2023 (т. 2 а.с. 232-234);

- протоколі огляду від 23.10.2023, відповідно до якого оглядався мобільний телефон Iphone 12 PRO MAX, s/n: НОМЕР_14, вилучений під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_19 . Під час огляду зафіксовано отримання 15.08.2023 від ОСОБА_8 вказівки готувати проект рішення з питанням про розстрочення платежів на користь ТОВ «Універсал-М» (т. 2 а.с. 235-242);

- протоколі огляду від 22.11.2023, відповідно до якого оглядався образ мобільного телефону Iphone 12 PRO MAX, s/n: НОМЕР_14, вилучений під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_19 та в якому зафіксовано листування між ОСОБА_19, ОСОБА_8 та ОСОБА_20 щодо надання ТОВ «Універсал-М» розтермінування оплати за земельну ділянку № 2110400000:01:001:0482 (т. 2 а.с. 243-244);

- протоколі обшуку в приміщенні Мукачівської міської ради від 25.04.2024, в якому зафіксовано відсутність заяв від ТОВ «Універсал-М» з питань розтермінування оплати за земельну ділянку № 2110400000:01:001:0482 (т. 2 а.с. 245-249);

- протоколі огляду матеріалів кримінального провадження від 21.12.2023, під час якого зафіксовано, що звіти, які були виготовлені ТОВ «Біном Груп» перед звітом про оцінку земельної ділянки (18.04.2023-22.05.2023) із кадастровим номером 2110400000:01:001:0482 ( АДРЕСА_3 ) містили ціну за кв. м. приблизно +- 300 грн (т. 3 а.с. 1-3);

- протоколі № 24 засідання постійної комісії з питань комунальної власності та земельних відносин, згідно з яким питання щодо продажу земельної ділянки № 2110400000:01:001:0482 було розглянуто лише 17.08.2023, тобто в день голосування на сесії міської ради (т. 3 а.с. 4-9);

- розпорядженні № 362/35-23 від 17.08.2023 Мукачівського міського голови про скликання позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання, відповідно до якого в майбутній порядок денний включено питання №58 щодо продажу ТОВ «Універсал-М» земельної ділянки №2110400000:01:001:0482 до його схвалення на засіданні постійної комісії з питань комунальної власності та земельних відносин (т. 3 а.с. 10-12);

- протоколі № 37 засідання 37-ї позачергової сесії Мукачівської міської ради від 17.08.2023, який містить неправдиві відомості про відсутність голосування про прийняття в цілому пунктів 22-61 порядку денного, та про не набрання необхідної кількості голосів (т. 3 а.с. 13-31);

- протоколі огляду матеріалів кримінального провадження від 09.05.2024, в якому зафіксований огляд, зокрема системи «ВІЧЕ», скопійованої під час проведення обшуку в приміщенні Мукачівської міської ради. Зазначеним оглядом встановлено, що фактичне голосування за пакет рішень, в тому числі п. 58 щодо продажу земельної ділянки із кадастровим номером 2110400000:01:001:0482 для ТОВ «Універсал-М двічі о 13:31 та 13:33 17.08.2023, що ставився ОСОБА_8 на голосування, двічі не набирав необхідної кількості голосів (19 та 11 відповідно) відтак в розумінні п. 6 ст. 3.2.1 Регламенту вважався Не Прийнятим (т. 3 а.с. 32-40);

- протоколі огляду від 16-18.10.2023, відповідно до якого оглядався мобільний телефон Iphone 11 PRO серійний номер - НОМЕР_15, що належить ОСОБА_7, вилучений в ході обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 та ОСОБА_6, та в якому зафіксовано постійний контакт (дзвінки, листування, організація особистих зустрічей) між ОСОБА_8 та ОСОБА_7 . Також під час огляду виявлено листування між ОСОБА_7 та ОСОБА_21 (батько міського голови) щодо організації зустрічі між ОСОБА_8 та ОСОБА_7 в період між засіданнями сесії міської ради (17-22.08.2023) (т. 3 а.с. 41-93);

- протоколі огляду матеріалів кримінального провадження від 22.04.2024, відповідно до якого здійснювався огляд відомостей, що містяться на оптичних дисках, отриманих під час тимчасового доступу на підставі ухвал слідчого судді Вищого антикорупційного суду №991/10028/23 від 20.11.2023 № 991/10029/23 від 20.11.2023 та № 991/10030/23 від 20.11.2023 та звіти з образів мобільних терміналів в застосунку Cellebrite Reader 7.64.0.38. Оглядом зафіксовано з`єднання між співучасниками вчинення кримінального правопорушення та особисту зустріч 20.08.2023 між ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в смт. Чинадійово (т. 3 а.с. 94-105);

- протоколі від 30.04.2024 огляду відомостей, що знаходяться в папці з іменем «Обшук_Мукачево_25.04.2024\АСД ДОК ПРОФ», що знаходиться на жорсткому магнітному диску Seagate Expansion HDD ємністю 6TB з серійним номером «NAC6PKMF». Під час огляду зафіксовано зміну проекту рішення Мукачівської міської ради (включення питання щодо розтермінування) після телефонного дзвінка між ОСОБА_8 та ОСОБА_7 та відповідної вказівки ОСОБА_8 15.08.2023 готувати саме такий проект рішення (т. 3 а.с. 106-116);

- протоколі № 37 продовження пленарного засідання 37 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання від 22.08.2023, згідно з яким прийнято п. 58 порядку денного та ухвалено рішення продати ТОВ «Універсал-М» земельну ділянку №2110400000:01:001:0482 (т. 3 а.с. 117-124);

- рішенні № 1276/36-23 від 22.08.2023 «Про затвердження звіту про експертну грошову оцінку та продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ «Універсал-М», відповідно до якого визначено вартість земельної ділянки, в сумі 9 645 700 грн без ПДВ, вирішено продати ТОВ «Універсал-М» земельну ділянку з розстроченням платежу на 6 місяців (т. 3 а.с. 125);

- договорі купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення шляхом викупу від 01.09.2023, укладеним між Мукачівської міською радою, в особі ОСОБА_10, та ТОВ «Універсал-М», в особі директора ОСОБА_9 (т. 3 а.с. 126-133);

- висновку експерта № 149/7 від 08.01.2024 за результатами проведення земельно-оціночної експертизи, відповідно до якого експерт зробив висновок, що ринкова вартість земельної ділянки № 2110400000:01:001:0482 станом на 10.08.2023 та 01.09.2023, з урахуванням того, що земельна ділянка відноситься до категорії «землі житлової та громадської забудови», складала 84 600 000 грн (т. 3 а.с. 134-173).

- протоколі огляду матеріалів кримінального провадження від 07.03.2024, відповідно до якого оглядався оптичний диск DVD-R №04/6365 нт від 06.11.2023, що є додатком до протоколу проведення зняття інформації з електронних комунікаційних мереж відносно ОСОБА_9 №19/11985нт від 15.11.2023. Оглядом зафіксовано телефонні дзвінки ОСОБА_15 та надання вказівок директору ТОВ «Універсал-М» ОСОБА_9 щодо підготовки відповідної заяви щодо розробки детального плану території по АДРЕСА_3, з метою розміщення на вказаній території (земельній ділянці) житлово-комерційного комплексу та з метою зміни цільового призначення вказаної земельної ділянки під будівництво житлово-комерційного комплексу (т. 3 а.с. 174);

- заяві (лист-зобов`язання) № 107 від 26.09.2023, за підписом ОСОБА_9, відповідно до якої ТОВ «Універсал-М» бере на себе зобов`язання щодо повного фінансування робіт з розробки детального плану території по АДРЕСА_3, з метою розміщення на вказаній території (земельній ділянці) житлово-комерційного комплексу та з метою зміни цільового призначення вказаної земельної ділянки під будівництво житлово-комерційного комплексу (т. 3 а.с. 175);

- протоколі огляду матеріалів кримінального провадження від 07.03.2024, відповідно до якого оглядався оптичний диск DVD-R №04/6372 нт від 06.11.2023, що є додатком до протоколу проведення НСРД відносно ОСОБА_7 №19/2301нт від 27.11.2023. Оглядом зафіксовано телефонні дзвінки ОСОБА_7 та надання вказівок засновнику ТОВ «Універсал-М» ОСОБА_13 та директору товариства ОСОБА_9, що підтверджує керівну роль ОСОБА_7 в діяльності ТОВ «Універсал-М» (т. 3 а.с. 176-179).

47.Отже, ОСОБА_5 здійснено повідомлення про підозру щодо вчинення тяжких кримінальних правопорушень, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Щодо наявності підстав для арешту майна з метою забезпечення його конфіскації як виду покарання

48.Правовою підставою для арешту зазначеного у клопотанні детектива майна є п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК - арешт з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

49.Згідно з санкцією ч. 4 ст. 368-4 КК за вчинення відповідного кримінального правопорушення ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1,може бути призначене покарання у виді конфіскації майна.

50.Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 14.06.2024 (т. 1 а.с. 15) ОСОБА_5 на праві власності належить:

- земельна ділянка, розташована за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 5010136700:06:004:0832 площею 0,06 га (реєстраційний номер 1294884853101);

- об`єкт незавершеного будівництва (житловий будинок) за адресою:

АДРЕСА_8 .Відповідно до реєстраційної картки транспортного засобу ОСОБА_5 є власником транспортного засобу HYUNDAI SANTA Fe, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2, VIN: НОМЕР_3 (т. 1 а.с. 16-17).

52.Окрім того, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 21.05.2024 (т. 1 а.с. 18-21) одним із засновників ТОВ «Консалтингова компанія «Форекс» (ЄДРПОУ - 34204373) є ОСОБА_5, який володіє 50 % статутного капіталу товариства. Водночас розмір статутного капіталу ТОВ «Консалтингова компанія «Форекс» складає 35000,00 грн, тобто частка статутного капіталу, яка належить ОСОБА_5 складає 17 500 грн.

53.Також згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 21.05.2024 (т. 1 а.с. 22-25) одним із засновників ТОВ «Біном Груп» (ЄДРПОУ - 38377892) є ОСОБА_5, який володіє 50 % статутного капіталу товариства. Водночас розмір статутного капіталу ТОВ «Біном Груп» складає 5000,00 грн, тобто частка статутного капіталу, яка належить ОСОБА_5 складає 2 500 грн.

54.Відповідно до протоколу огляду від 01.02.2024 детективом здійснювався огляд відомостей, що містяться в банківських виписках ФОП ОСОБА_11, ТОВ «Біном Груп», ТОВ «Консалтингова компанія «Форекс», ОСОБА_5, під час якого встановлено, що останній користується розрахунковими рахунками, відкритими в АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570) та в АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352).

55.Водночас згідно з повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян від 27.06.2024 відсутні відомості щодо актових записів цивільного стану щодо ОСОБА_5 .

56. За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_5 є підозрюваним, серед іншого, у вчиненні кримінального правопорушення, за вчинення якого передбачене покарання у виді конфіскації майна, та має вищенаведене майно, яке за вироком суду може бути конфісковане, наявні підстави для арешту відповідного майна з метою забезпечення його конфіскації як виду покарання.

Щодо передачі майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління ним

57.У своєму клопотанні прокурор просить передати в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління автомобілем HYUNDAI SANTA Fe, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2, VIN: НОМЕР_3, а також з метою забезпечення або збереження його економічної вартості.

58.Водночас законодавцем не визначено повноважень слідчого судді щодо передачі Національному агентству активів, які є майном підозрюваного та можуть бути конфісковані у разі призначення судом відповідного покарання.

59.З огляду на вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання детектива в цій частині є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Щодо розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження та виправданості потреб досудового розслідування у втручанні у права і свободи особи

60.Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК).

61.На переконання слідчого судді, на даному етапі досудового розслідування, накладення арешту на зазначене у клопотанні детектива майно, з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання, є необхідним для виконання вищенаведеного завдання кримінального провадження щодо захисту держави від кримінальних правопорушень.

62.Такий арешт пов`язаний з втручанням у право особи на власність, що є складовою права на мирне володіння своїм майном (передбачене у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Водночас, на переконання слідчого судді, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права особи, оскільки є необхідним і пропорційним до законної мети, що переслідується - нагальної суспільної потреби у протидії корупційним кримінальним правопорушенням.

63.Слідчий суддя дійшов висновку, що вказаний суспільний інтерес при врівноважуванні повинен отримати більшу вагу, тоді як інтерес осіб, що полягає у можливості володіти своїм майном, має порівняно меншу вагу.

64.Окрім того, таке втручання стосуватиметься виключно конкретного майна ОСОБА_5, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно може підлягати конфіскації за вироком суду, в разі визнання ОСОБА_5 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК, що вказує на співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Щодо існування ризиків

65.Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя доходить висновку, що не накладення арешту на майно ОСОБА_5 може призвести до вжиття ним заходів щодо подальшої перереєстрації майна, його приховування, а також передачі чи відчуження на користь інших осіб з метою уникнення конфіскації.

Щодо наслідків арешту майна

66.Внаслідок арешту майна його власник (володілець), буде упродовж певного часу обмежений у своїх правомочностях, проте це є необхідним для виконання завдань кримінального провадження.

67.Водночас, накладення арешту на майно не є припиненням права власності на нього або позбавленням такого права.

68.Окрім того, задовольняючи клопотання детектива слідчий суддя цією ухвалою застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту щодо майна ОСОБА_5, який суттєво не позначиться на інтересах інших осіб.

Щодо можливості виконання завдання, для виконання якого детектив звертається із клопотанням

69.Детектив обґрунтовує потребу в арешті майна необхідністю забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

70.На переконання слідчого судді наведене узгоджується із повноваженнями слідчого судді та завданнями кримінального провадження, передбаченими у ст. 2 КПК.

71.Тому, враховуючи також існування високої ймовірності настання ризиків, передбачених абз. 2 ч. 1 ст. 170 КПК (відчуження майна, щодо якого детективом подане клопотання), слідчий суддя доходить висновків, що накладення арешту на майно ОСОБА_5 є необхідним, оскільки внаслідок такого арешту може бути виконане завдання, для виконання якого детектив звернувся із клопотанням.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. 372 КПК,

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання старшого детектива Національного бюро Третього підрозділу детективів Третього Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 про арешт майна - задовольнити частково.

2. Накласти арешт на майно, що належить ОСОБА_5 (з тимчасовим позбавленням власника (володільця) права на відчуження та розпорядження), а саме:

- земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 5010136700:06:004:0832 площею 0,06 га (реєстраційний номер 1294884853101);

- об`єкт незавершеного будівництва (житловий будинок) за адресою: АДРЕСА_2 );

- автомобіль HYUNDAI SANTA Fe, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2, VIN: НОМЕР_3 ;

- грошові кошти, що знаходяться на рахунках ОСОБА_5, відкритих в АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570);

- грошові кошти, що знаходяться на рахунках ОСОБА_5, відкритих в АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352);

- частку в розмірі 17 500 грн, що становить 50% статутного капіталу ТОВ «Консалтингова компанія «Форекс» (ЄДРПОУ - 34204373);

- частку в розмірі 2500 грн, що становить 50% статутного капіталу ТОВ «Біном Груп» (ЄДРПОУ - 38377892).

3. В іншій частині клопотання відмовити.

4. Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1