Search

Document No. 120646652

  • Date of the hearing: 29/07/2024
  • Date of the decision: 29/07/2024
  • Case №: 991/196/20
  • Proceeding №: 52018000000000856
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Semennykov O.Yu.

справа № 991/196/20

провадження № 11-кп/991/104/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2024 року м.Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1., перевіривши апеляційну скаргу представника іноземної юридичної особи «Ес Енерджі Інвест ЛТД» (ES ENERGY INVEST LTD) адвоката ОСОБА_2 на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 15 липня 2024 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 15 травня 2024 року відмовлено в задоволенні клопотань адвоката ОСОБА_2. в інтересах іноземної юридичної особи «Ес Енерджі Інвест ЛТД» (ES ENERGY INVEST LTD) про часткове скасування арешту майна.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, адвокат ОСОБА_2. звернувся з апеляційною скаргою, за вимогами якої просить скасувати зазначену ухвалу від 15 липня 2024 року та постановити нову ухвалу, якою частково скасувати арешти, що накладені ухвалами слідчого судді Солом`янського районного суду м.Києва від 30січня 2018 року у справі №760/2310, від 31 січня 2018 року у справі №760/2309/18, від 07 червня 2018 року у справі №760/14539/18, від 12 червня 2018 року у справі №760/14541/18, від 29 вересня 2020 року у справі №991/7450/20 та від 29 вересня 2020 року у справі № 991/7449/20 в частині накладення арешту на майно Товариства з обмеженою відповідальністю НВП «Енергія-Новояворівськ» (далі - ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ») та Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергія-Новий Розділ» (далі - ТОВ «Енергія-Новий Розділ»).

Вирішуючи питання щодо прийнятності апеляційної скарги, суддя-доповідач окрім іншого має з`ясувати, чи може бути оскаржена в апеляційному порядку ухвала суду про призначення у кримінальному провадженні стаціонарної судової психіатричної експертизи .

Порядок та перелік судових рішень, що можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, чітко визначено та регламентовано нормами Глави 31 КПК.

Відповідно до ч.1, 2 ст.392 КПК в апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, а саме:

1) вироки, крім випадків, передбачених статтею 394 цього Кодексу;

2) ухвали про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру;

3) інші ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом.

{Положення частини другої статті 392 щодо унеможливлення окремого апеляційного оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою, постановленої під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з Рішенням Конституційного Суду №4-р/2019 від 13 червня 2019 року}.

Ухвали, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених частиною першою цієї статті, окремому оскарженню не підлягають, крім випадків, визначених цим Кодексом. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною першою цієї статті.

Можливість оскарження ухвали суду, постановленої під час судового провадження про відмову в задоволенні клопотання про скасування (часткове) арешту майна, норми кримінального процесуального закону не передбачають.

Право на доступ до суду не є абсолютним і підлягає дозволеним обмеженням, зокрема, щодо кола судових рішень, які можуть бути переглянуті в апеляційному порядку. Такі обмеження не шкодять самій суті права доступу до суду, переслідують легітимну мету - ефективний розгляд судом лише справ відповідного рівня значущості, а також обґрунтовані пропорційністю між застосованими засобами і поставленою метою.

За вищевказаних обставин, оскільки ухвала Вищого антикорупційного суду від 15 липня 2024 року про відмову в задоволенні клопотання про скасування (часткове) арешту майна постановлена під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених ч.1 ст.392 КПК, то окремому оскарженню в апеляційному порядку вона не підлягає, про що правомірно зазначено в резолютивній частині оскаржуваної ухвали.

За вимогами ч.4 ст.399 КПК суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження за апеляційною скаргою на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, при цьому суд звертає увагу, що відмова у відкритті апеляційного провадження у зв`язку з оскарженням рішення суду, оскарження якого не передбачено, не може сприйматись як обмеження доступу до правосуддя. Норми ст.129 Конституції України гарантують право на апеляційний перегляд справи, а не кожного окремого судового рішення в межах кримінального провадження. Кримінальний процесуальний кодекс України визначає в яких випадках і які рішення слідчих суддів, судів першої інстанції підлягають перегляду в апеляційному порядку. Саме тому апеляційна скарга на судове рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню, не може бути розглянута по суті, а відмова у відкритті апеляційного провадження, у зв`язку з оскарженням рішення суду, оскарження якого не передбачено, не може сприйматись як обмеження доступу до правосуддя.

Враховуючи вищевикладене, оскільки зазначена ухвала не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, у відкритті провадження за апеляційною скаргою слід відмовити.

Керуючись ст.309, 392, 399 КПК, суддя

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті провадження за апеляційною скаргою представника іноземної юридичної особи «Ес Енерджі Інвест ЛТД» (ES ENERGY INVEST LTD) адвоката ОСОБА_2 на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 15 липня 2024 року про відмову в задоволенні клопотання про скасування (часткове) арешту майна відмовити.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення, а у разі постановлення ухвали без виклику особи, яка її оскаржує, з дня отримання нею копії судового рішення.

Суддя ОСОБА_1