Search

Document No. 121004260

  • Date of the hearing: 09/08/2024
  • Date of the decision: 09/08/2024
  • Case №: 991/6822/24
  • Proceeding №: 42014000000000367
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Zadorozhna L.I.

Справа № 991/6822/24

Провадження № 1-кс/991/6849/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

09 серпня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2,

представника скаржника - адвоката ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Київ скаргу адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V., на бездіяльність уповноваженої особи Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

УСТАНОВИВ:

06.07.2024 до Вищого антикорупційного суду надійшла скарга адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V., на бездіяльність уповноваженої особи Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за заявою директора Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6 від 31.07.2024 (зареєстрована в Національному бюро 31.07.2024 вх. 288/18907-00).

І. Зміст скарги

31.07.2024 директором приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6. на електронну пошту Національного бюро ІНФОРМАЦІЯ_1 направлено заяву про корупційне кримінальне правопорушення, яке вчинено службовими особами ПАТ «Укрнафта» та Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Так, у заяві про вчинення кримінального правопорушення від 31.07.2024 були викладені обставини про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 364 КК України, за попередньою змовою директором ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_4 та керівниками Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

На момент подачі скарги (06.08.2024) відомості, яке викладені в заяві про вчинення корупційного правопорушення не внесені та скаржником не отримано витяг з ЄРДР, що свідчить про бездіяльність службових осіб Національного антикорупційного бюро України.

Скаржник вважає, що бездіяльність службових осіб Національного бюро (які уповноважені на прийняття реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення), є неприпустимою та потребує негайного вжиття передбачених законом заходів реагування.

Щодо підсудності кримінального правопорушення Вищому антикорупційному суду зазначає, що воно підсудне за п. 1, 2 ч. 5 ст. 216 КПК України. Оскільки, відповідно до абз. 3 п. 1 ч. 5 ст. 216 КПК України, детективам Національного бюро підслідні кримінальні правопорушення, вчинені державним службовцем, посада якого належить до категорії «А».

Відповідно до абз. 5 п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII, до категорії «А» належать посади керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, та їх заступників.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та злочинів, є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом.

Отже, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України, що вчинене керівником та/або його заступникам АРМА, віднесено згідно п. 1 ч. 5 ст. 216 КПК України до підслідності Національного бюро.

На думку скаржника, внаслідок ймовірно незаконних дій ОСОБА_4, за підрахунками потерпілого, завдано збитків у сумі 83 123 780, 25 грн, що значно перевищує встановлений п. 2 ч. 5 ст. 216 КПК України, розмір шкоди на час вчинення кримінального правопорушення (3028 * 2000 = 6 056 000 грн).

Отже, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України, вчинене керівником суб`єкта великого підприємства, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50%, та внаслідок якого потерпілому спричинені збитки у понад 2000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення кримінального правопорушення віднесено, згідно п. 2 ч. 5 ст. 216 КПК України, до підслідності Національного бюро.

Враховуючи викладені обставини, адвокат ОСОБА_3, який діє в інтересах Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. просив зобов`язати службових осіб Національного бюро, невідкладно внести відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364 КК України та надати відповідний витяг з ЄРДР.

ІІ. Позиція учасників судового засідання

У судовому засіданні представник скаржника - адвокат ОСОБА_3 підтримав вимоги скарги, просив задовольнити, з підстав викладених у ній. На його переконання, подана заява про вчинення корупційного кримінального правопорушення є обґрунтованою, однак уповноважена особа Національного бюро вчинила бездіяльність та не внесла відомості до ЄРДР. Обставини, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення полягають у тому, що директор ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_4 незаконно перерозподілив дохід компанії JKX UKRAЇNE B.V., всупереч вимогам законодавства, не маючи на це довіреності та без проведення зборів акціонерів компанії. Зокрема, ОСОБА_4 не виплатив отримані кошти акціонерам, хоча при цьому, визначив ціну акцій та ухвалив рішення, зловживаючи службовим становищем перевів кошти на рахунок ПАТ «Укрнафта» і розподілив їх серед управителів. Проте, згідно вимог законодавства, для прийняття такого рішення повинні бути проведені збори акціонерів (в незалежності від того, що ОСОБА_4 управляє арештованими акціями) і рішенням зборів акціонерів визначити, що кошти залишаються для капіталізації підприємства або їх виплачують акціонерам. Однак, управитель арештованими активами немає законного права вчиняти такі дії, а представниками АРМА не здійснено належного контролю під час проведення зазначених вище дій. Скаржник вважає, що вчинене корупційне кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 364 КК України, відповідно до вимог ч. 5 ст. 216 КПК України, відноситься до підслідності детективів Національного бюро.

09.08.2024 до Вищого антикорупційного суду від cтаршого детектива Національного бюро ОСОБА_5 надійшли заперечення (Вх. 30614/24), в яких вказано, що Національним бюро отримано заяву щодо можливого скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, посадовими особами ПАТ «Укрнафта» та Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційних та інших злочинів під час розподілу чистого прибутку, отриманого Приватним акціонерним товариством «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» (ЄДРПОУ 33152471) у 2023 році. Зі змісту заяви встановлено, що наразі наявна не скасована ухвала слідчого судді Печерського районного суду в м. Києві у справі №757/17952/23-к, якою в межах досудового розслідування кримінального провадження № 42014000000000367, накладено арешт на належні JKX UKRAЇNE B.V. корпоративні права в ПАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», а саме на 5925 акцій, що становлять 10 % статутного капіталу. Цією ухвалою слідчого судді вказані корпоративні права передані в управління АРМА. На виконання своїх повноважень, АРМА із застосуванням передбаченої ст. 211 Закону про АРМА здійснило передачу прав на управління арештованими корпоративними правами JKX UKRAЇNE B.V. до ПАТ «Укрнафта». Вказаній передачі передувало затвердження даного порядку розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 23.05.2023 № 454-р, від 12.04.2024 № 328-р, які наразі не скасовані. Питання ефективності здійснення управління ПАТ «Укрнафта» арештованими акціями в статутному капіталі ПрАТ «Укрнафтобуріння», що належать JKX UKRAЇNE B.V., та здійснення АРМА контролю за вказаним управлінням не відноситься до компетенції Національного бюро, згідно з ст. 1 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України». З огляду на викладене, попередньо у заяви відсутні ознаки кримінальних правопорушень, які згідно з вимогами ч. 5 ст. 216 КПК України, ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» належать до підслідності Національного антикорупційного бюро України та відомості про вчинення, яких підлягають внесенню до ЄРДР. Отже, старший детектив просив відмовити у задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи Національного бюро, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР та розглянути скаргу за відсутності старшого детектива.

Керуючись положеннями ч. 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності представника Національного антикорупційного бюро України, оскільки це не є перешкодою для розгляду поданої скарги.

ІІІ. Встановлені обставини, мотиви та оцінка слідчого судді

Дослідивши зміст скарги та долучені до неї матеріали, письмові заперечення детектива Національного бюро, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність її задоволення, з огляду на таке.

Положеннями ч. 1 ст. 24 КПК України передбачено, що кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

На досудовому провадженні може бути оскаржена, зокрема бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення (п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України).

Частиною 1 ст. 214 КПК України визначено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Отже бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, наступає після спливу 24 годин з моменту подання заяви про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 31.07.2024 директором Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6. надіслано електронною поштою до Національного бюро заяву про вчинення корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зареєстрована в Національному бюро 31.07.2024 вх. 288/18907-00), у якій викладено обставини ймовірних протиправних дій директора ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_4 та службових осіб Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційних та інших злочинів, механізм ймовірного вчинення кримінальних правопорушень.

Із пояснень старшого детектива Національного бюро ОСОБА_5 можливо встановити, що за результатами розгляду заяви директора Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6 від 31.07.2024, Національним бюро не знайдено ознаки кримінальних правопорушень, що належать до підслідності Національного антикорупційного бюро України та підстав внесення відомостей до ЄРДР, викладених у заяві скаржника.

За змістом п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела. При цьому, об`єктивними даними, які можуть свідчити про наявність ознак злочину є відомості, що підтверджують реальність конкретної події кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини його вчинення).

Кримінальне процесуальне законодавство України не покладає на заявника обов`язок з достовірністю наводити у заяві чи повідомленні про кримінальне правопорушення усі елементи складу злочину.

Аналогічний висновок був зроблений Верховним Судом колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у своїй постанові від 30 вересня 2021 року (справа № 556/450/18, провадження № 51-4229км20), який наголосив: «...слідчий, прокурор після прийняття та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, виходячи з їх змісту, має перевірити достатність даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, за наслідками чого ним приймається рішення про початок досудового розслідування шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР. Таким чином, підставою початку досудового розслідування є не будь-які прийняті та зареєстровані заяви, повідомлення, а лише ті з них, з яких вбачаються вагомі обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, короткий виклад яких разом із прізвищем, ім`ям, по-батькові (найменуванням) потерпілого або заявника, серед іншого, вноситься до ЄРДР...».

Підставами вважати, що у заяві чи повідомленні містяться відомості саме про злочин, є об`єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність ознак злочину і підлягають доказуванню у кримінальному провадженні згідно ст. 91 КПК України. Такими даними є відомості на підтвердження реальності конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

У заяві від 31.07.2024 директора Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6 зазначено обставини ймовірного вчинення кримінального правопорушення, які підлягають перевірці. Зокрема, заявник зазначив:

- осіб, які ймовірно вчинили кримінальні правопорушення: директор ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_4 та службові особи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційних та інших злочинів;

- період вчинення ймовірного кримінального правопорушення - середина липня 2024 року, під час перерахування дивідендів на рахунки ПАТ «Укрнафта»;

- дії, які можуть мати ознаки кримінального правопорушення: ухвалення рішення про перерахування коштів, які підлягали розподілу серед акціонерів ПрАТ «Укрнафтобуріння» (дивіденди), на рахунок ПАТ «Укрнафта». Відповідно до рішення ОСОБА_4, яке оформлене протоколом №3 річних загальних зборів акціонерів ПрАТ «Укрнафтобуріння», за результатами діяльності товариства з 12.07.2023 до 31.12.2023 підлягало виплаті безпосередньо акціонерам 14 029, 33 грн на одну акцію. Однак, у середині липня 2024 року кошти (дивіденди за 2023 рік) були перераховані з рахунку ПрАТ «Укрнафтобуріння» на рахунок ПАТ «Укрнафта», а не його акціонерам. Також, службовими особами Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційних та інших злочинів не здійснено належного контролю під час вчинення таких дій;

- місце вчинення таких дій - м. Київ, місцезнаходження ПАТ «Укрнафта», АРМА.

Враховуючи викладене, заява про вчинення кримінального правопорушення від 31.07.2024 містить вагомі обставини, що об`єктивно можуть свідчити про вчинення суспільно протиправного діяння, яке потребує детальної перевірки, яка можлива після внесення таких відомостей до ЄРДР.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає, що відомості, які зазначені заявником у заяві про вчинення кримінального правопорушення, є цілком конкретними та достатніми для внесення їх уповноваженою особою Національного антикорупційного бюро України до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування згідно положень, визначених КПК України, у зв`язку з чим вважає за необхідне задовольнити скаргу, подану адвокатом ОСОБА_3, який діє в інтересах в інтересах Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 535 КПК України, уповноважені особи Національного антикорупційного бюро України мають повідомити Вищий антикорупційний суд про виконання ухваленого судового рішення.

Керуючись статтями 303, 304, 306, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V., на бездіяльність уповноваженої особи Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену службову особу Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою директора Приватної компанії з обмеженою відповідальністю JKX UKRAЇNE B.V. ОСОБА_6 від 31.07.2024 (зареєстрована в Національному бюро 31.07.2024 вх. 288/18907-00).

На підставі ч. 4 ст. 535 КПК України уповноважені особи Національного антикорупційного бюро України мають повідомити Вищий антикорупційний суд про виконання судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7