Search

Document No. 121120976

  • Date of the hearing: 21/08/2024
  • Date of the decision: 21/08/2024
  • Case №: 991/9779/23
  • Proceeding №: 2/991/7/23
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Judge (HACC) : Mykhailenko V.V., Khamzin T.R.
  • Secretary : Yakovenko N.K.

Справа № 991/9779/23

Провадження 2/991/7/23

УХВАЛА

21 серпня 2024 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Мойсака С.М.,

суддів Михайленко В.В., Хамзіна Т.Р.,

за участю секретаря судового засідання Яковенко Н.К.,

представника позивача - прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ткача І.М.,

представника відповідача - адвоката Арустамян А.Е.,

у справі за позовом Держави України в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора

до ОСОБА_1, ОСОБА_2,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_3

розглянувши клопотання представника відповідача - адвоката Арустамян А.Е. про участь свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні в режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Вищого антикорупційного суду у складі колегії суддів перебуває названа справа.

Ухвалою Суду від 18.01.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Цією ж ухвалою за наслідками розгляду клопотання представника відповідача вирішено питання про виклик свідків, зокрема ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Наразі триває судовий розгляд.

У судовому засіданні адвокат Арустамян А.Е. повідомила, що наразі свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 перебувають у приміщенні Барського районного суду Вінницької області та готові надати свідчення у режимі відеоконференції. З огляду на зазначене порушила перед судом питання про проведення подальшого судового засідання у режимі відеоконференції із Барським районним судом Вінницької області за їх участі.

Представник позивача - прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ткач І.М. проти подальшого проведення судового засідання та допиту свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у режимі відеоконференції не заперечував.

Вирішуючи клопотання адвоката колегія суддів зазначає про таке.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому процесуальним законом.

За змістом ч. 7, 8 ст. 212 ЦПК України свідок може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.

Вирішуючи клопотання адвоката Арустамян А.Е. Судом встановлено, що нею дотримано вищезазначену вимогу процесуального законодавства. Адвокатом зазначено суд, у якому необхідно забезпечити проведення відеоконференції. При цьому Суд враховує, що учасники справи не заперечували проти участі свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у режимі відеоконференції.

На підставі викладеного, з огляду на введення в Україні Указом Президента України № 64/2022 від 24.02022 воєнного стану, враховуючи віддаленість місця проживання свідків від місця розташування приміщення Вищого антикорупційного суду, беручи до уваги ризики ракетних ударів у зв`язку з триваючою збройною агресією російської федерації проти України, з метою забезпечення безпеки свідків, Суд вважає за доцільне задовольнити клопотання адвоката та провести судове засідання, що призначене на 21.08.2024 о 13 год 45 хв у режимі відеоконференції. При цьому Судом також враховано наявність у Барського районного суду Вінницької області технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у визначені Судом дату та час.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 69, 212, 258-261 ЦПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання представника відповідача - адвоката Арустамян А.Е. про участь свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Судове засідання, призначене на 21.08.2024 о 13 год 45 хв у справі за позовом Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, провести в режимі відеоконференції із Барським районним судом Вінницької області (вулиця Соборна 2 місто Бар Вінницька область 23001).

Доручити Барському районному суду Вінницької області забезпечити проведення 21.08.2024 о 13 год 45 хв відеоконференції з Вищим антикорупційним судом (вулиця Хрещатик 42А місто Київ 02000) за участі свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Вищий антикорупційний суд доручає відповідній службовій особі Барського районного суду Вінницької області, в приміщенні якого буде проводитися відеоконференція, перевірити документи, що посвідчують особу свідків, та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Учасникам цивільного провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені ЦПК України.

Копію ухвали направити до Барського районного суду Вінницької області та свідкам ОСОБА_4, ОСОБА_5 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Відповідно до ч. 2 ст. 352 та ст. 353 ЦПК України оскарження цієї ухвали окремо від рішення суду не допускається.

Головуючий суддя Сергій МОЙСАК

Судді Віра МИХАЙЛЕНКО

Тимур ХАМЗІН