Search

Document No. 121295067

  • Date of the hearing: 30/08/2024
  • Date of the decision: 30/08/2024
  • Case №: 991/7118/24
  • Proceeding №: 12017040000000531
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC AC) : Chornenka D.S.

Справа № 991/7118/24

Провадження №11-сс/991/613/24

УХВАЛА

(про здійснення дистанційного судового провадження)

30 серпня 2024 року місто Київ

Суддя-доповідач Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши клопотання підозрюваного ОСОБА_2 про проведення судового засідання у режимі відеоконференції з розгляду апеляційних скарг захисника підозрюваного ОСОБА_2 - ОСОБА_3, підозрюваного ОСОБА_4 та захисника підозрюваного ОСОБА_5 - ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 26 серпня 2024 року про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12017040000000531 від 06 березня 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

У провадженні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду знаходяться на розгляді апеляційні скарги захисника підозрюваного ОСОБА_2 - ОСОБА_3, підозрюваного ОСОБА_4 та захисника підозрюваного ОСОБА_5 - ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 26 серпня 2024 року про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12017040000000531 від 06 березня 2017 року.

30 серпня 2024 року на електронну пошту суду до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання підозрюваного ОСОБА_2, у якому він просить проводити судове засідання у режимі відеоконференції з власних технічних засобів через офіційний веб-сайт підсистему «Електронний суд», оскільки він проживає у м.Дніпро, у тому числі у зв`язку із запровадженням в Україні воєнного стану та постійними ракетними обстрілами.

Відповідно до п.1, 4-1 ч.1, ч.ч.2,3 ст.336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, введення воєнного стану. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені КПК України.

Згідно зі ч.8 ст.336 КПК України якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбачені ч.7 ст.336 КПК України. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв`язку. Суд, що отримав доручення, за погодженням із судом, що надав доручення, зобов`язаний у визначений в ухвалі строк організувати виконання зазначеного доручення.

Отже, постановлення ухвали щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання у режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони. Питання участі в судовому засіданні сторони в режимі відеоконференції суд має право вирішувати з урахуванням всіх об`єктивних обставин, які складаються при розгляді справи, до початку певного судового засідання, у певному конкретному випадку. Клопотання має бути обґрунтованим, тобто містити причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні, а також підтверджене відповідними доказами неможливості такої участі.

Відповідно до ч.7 ст.42 КПК України підозрюваний зобов`язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це зазначених осіб.

Крім того, на виконання ст.342 КПК України, є необхідність у встановленні особи підозрюваного ОСОБА_2, врученні пам`ятки про його процесуальні права та обов`язки, як учасника провадження, а також у вчиненні дій, що пов`язані з перевіркою документів, що посвідчують його особу.

Враховуючи вищезазначене, у задоволенні клопотання підозрюваного ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою використання власних технічних засобів необхідно відмовити, оскільки участь підозрюваного дистанційно суперечить вимогам законодавства. Крім того, підозрюваним ОСОБА_2 у порушення вимог ч.4 ст.336 КПК України не додані докази надсилання копії клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду іншим учасникам кримінального провадження.

Проте, з огляду на ті обставини, що підозрюваний ОСОБА_2 не має об`єктивної можливості бути присутнім у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, суддя-доповідач вважає за необхідне з метою забезпечення оперативності судового провадження та доступу до правосуддя здійснити судове засідання у режимі відеоконференції з Бабушкінським районним судом м.Дніпропетровська.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.336 КПК України, суддя-доповідач

п о с т а н о в и л а :

Клопотання підозрюваного ОСОБА_2 задовольнити частково.

Призначити дистанційне судове засідання у режимі відеоконференції з розгляду апеляційних скарг захисника підозрюваного ОСОБА_2 - ОСОБА_3, підозрюваного ОСОБА_4 та захисника підозрюваного ОСОБА_5 - ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 26 серпня 2024 року про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12017040000000531 від 06 березня 2017 року з Бабушкінським районним судом м.Дніпропетровська.

Доручити Бабушкінському районному суду м.Дніпропетровська (електронна пошта: [email protected]), здійснити дії, передбачені ч.7 ст.336 КПК України, та забезпечити проведення відеоконференції за участі підозрюваного ОСОБА_2 з Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду о 15 год 30 хв 03 вересня 2024 року.

Копію цієї ухвали негайно надіслати, в тому числі, електронною поштою на адресу Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська для виконання, учасникам судового провадження - до відома.

У задоволенні клопотання підозрюваного ОСОБА_2 в іншій частині відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач ОСОБА_1