Search

Document No. 121472880

  • Date of the hearing: 02/09/2024
  • Date of the decision: 02/09/2024
  • Case №: 991/7923/24
  • Proceeding №: 52023000000000190
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Zadorozhna L.I.

Справа № 991/7923/24

Провадження № 1-кс/991/7960/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2024 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

учасники кримінального провадження:

секретар судового засідання ОСОБА_2,

з боку захисту: підозрюваний ОСОБА_3, захисник - адвокат ОСОБА_4,

під час розгляду у відкритому судовому засіданні у м. Київ клопотання адвоката ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_3, про надання дозволу на виїзд за межі території України,

ВСТАНОВИВ:

26.08.2024 до слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_3, про надання дозволу на виїзд за межі території України у межах кримінального провадження № 52023000000000190 від 24.04.2023.

І. Суть клопотання

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 21.02.2024 (справа № 991/1404/24) до ОСОБА_3 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 3 028 000 грн, а також покладено обов`язки, у тому числі «не відлучатися із м. Запоріжжя без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду».

27.02.2024 ОСОБА_3 звільнений з-під варти, у зв`язку з внесенням застави.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18.04.2024 (справа № 991/3039/24) частково задоволено клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та продовжено підозрюваному ОСОБА_3 дію обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, зі зміною обов`язку «не відлучатися з м. Запоріжжя без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду» на обов`язок «не відлучатися за межі території України без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду», який діє в такій редакції на теперішній час.

Покладення відповідного обов`язку на ОСОБА_3 не виключає можливість його виїзду за межі території України, але для такого виїзду він повинен отримати дозвіл слідчого, прокурора, слідчого судді або суду.

Офіційним листом (запрошенням) Національного конгресу українців Молдови від 22.08.2024 ОСОБА_5 запрошено з 06 вересня до 07 вересня 2024 року до Республіки Молдова (м. Кишинів) для проведення робочої зустрічі.

22.12.2023 був підписаний Меморандум про співпрацю між Національним конгресом українців Молдови та Запорізькою обласною радою, з боку Національного конгресу - головою цієї організації ОСОБА_6, а з боку Запорізької обласної ради - заступником голови ОСОБА_7 . Підписання зазначеного вище Меморандуму дозволило розпочати отримання гуманітарної допомоги із Молдови для потреб Запорізької області.

Надання ОСОБА_3 короткострокового дозволу на виїзд за межі території України (до Республіки Молдова) дозволить провести перемовини та одержати від молдавських партнерів гуманітарну допомогу для потреб медичних закладів Запорізької області, зокрема для КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, потреби якої різко збільшилися, у зв`язку з погіршення ситуації з захворюванням COVID-19, а також для КНП «Запорізький обласний центр служби крові», який наразі здійснює заготівлю донорської крові для потреб мешканців та військових не лише Запорізької, а також Херсонської та Миколаївської областей.

Враховуючи, що цей захід відбуватиметься у м. Кишинів два дні (з 06 до 07 вересня 2024 року), для повернення ОСОБА_3 на територію України (переїзд із м. Кишинів до прикордонного пункту пропуску та його проходження) є необхідним ще один день - 08.09.2024, протягом якого відбудеться повернення ОСОБА_3 на територію України.

Із моменту покладення судом на ОСОБА_3 обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, до сьогоднішнього дня, його процесуальна поведінка була зразковою. Підозрюваний ОСОБА_3 обізнаний із наслідками не повернення на територію України (перерахування грошових коштів, внесених в якості застави, до бюджету, його оголошення у розшук тощо).

За належну процесуальну поведінку ОСОБА_3, у разі надання йому можливості виїхати за межі території України, також ручається ОСОБА_8 - голова політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «БАТЬКІВЩИНА», членом якої є ОСОБА_3 .

Звернення сторони захисту саме до суду з питанням надання дозволу ОСОБА_3 відлучитися на три дні за межі території України є вимушеною дією та реакцією на неодноразові відмови детективів та прокурора у задоволенні аналогічних клопотань сторони захисту про надання дозволу на виїзд.

Враховуючи викладене, адвокат ОСОБА_4 просив надати дозвіл ОСОБА_3 відлучитися за межі території України до Республіки Молдова на запрошення Національного конгресу українців Молдови у період з 06 до 08 вересня 2024 року (06 - 07 вересня 2024 року - участь у робочій зустрічі; 08 вересня 2024 року - для повернення на територію України).

ІІ. Позиції учасників кримінального провадження

Адвокат ОСОБА_4 просив подане ним клопотання задовольнити та надати ОСОБА_3 дозвіл на виїзд за кордон. Зазначив, що відмови сторони обвинувачення у наданні підозрюваному дозволу на виїзд, зокрема за кордон, є необґрунтованими. Детективом Національного бюро здійснено виклик ОСОБА_3 на 4, 5 та 6 вересня 2024 року, але мета такого виклику у повістці не зазначена, в останній день виклик взагалі може бути скасований. Сторона захисту підставами для надання дозволу на виїзд за кордон зазначає: наявність двох листів лікарень, запрошення Національного конгресу на робочі зустрічі, а також відомості про те, що ОСОБА_3 був підписантом Меморандуму, мова про який йде у клопотанні. Про необхідність присутності ОСОБА_3 під час робочої зустрічі свідчить лист Національного конгресу.

Підозрюваний ОСОБА_3 підтримав правову позицію свого захисника. Зазначив, що за результатом попереднього робочого візиту отримано гуманітарну допомогу, він із помічником особисто привіз її на територію України. Додав, що за кордоном він перебував виключно у зв`язку зі службовими відрядженнями та у подальшому у зв`язку з відпусткою, яку він продовжував через сімейні обставини. Жодного розпорядження про відпустку у період виїзду у вересні 2024 року він не брав та не планує. Без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду на його виїзд за кордон отримати розпорядження Запорізької обласної ради про службове відрядження неможливо.

Від прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_9 надійшло заперечення на клопотання (Вх. № 33673/24 від 02.09.2024), в якому він просив розгляд клопотання провести за його відсутності. Повідомив, що у ході досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні встановлено, що ОСОБА_3, використовуючи своє службове становище та наявність формального приводу у вигляді короткострокового відрядження з 21 до 22 грудня 2023 року, виїхав через державний кордон України до Молдови та перебував за кордоном протягом 56 днів поспіль з 21.12.2023 до 14.02.2024. Враховуючи викладену інформацію, ОСОБА_3, який є підозрюваним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України, зможе, скориставшись дозволом слідчого судді (у разі його надання), виїхати за межі території України та не повернутись, з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності. Крім того, прокурор повідомив, що ОСОБА_3 викликаний 06.09.2024 до Національного антикорупційного бюро України для участі у слідчих та процесуальних діях у цьому кримінальному провадженні. На підставі викладеного, просив відмовити у задоволенні поданого клопотання.

ІІІ. Встановлені обставини, мотиви та оцінка слідчого судді

Дослідивши зміст клопотання та додані до нього матеріали, письмові заперечення прокурора, заслухавши учасників кримінального провадження, слідчий суддя встановив такі факти та обставини:

- підозрюваний ОСОБА_3 на момент розгляду клопотання про надання дозволу на виїзд за межі території України обіймає посаду заступника голови Запорізької обласної ради;

- ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 09.08.2024 підозрюваному ОСОБА_3 продовжено, зокрема, обов`язок «не відлучатися за межі території України без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду»;

- розпорядженням Запорізької обласної ради від 18.12.2023 № 30-вд «Про службове відрядження ОСОБА_3 » заступника голови Запорізької обласної ради ОСОБА_3 направлено у службове відрядження з 21 по 22 грудня 2023 року включно до Молдови (м. Кишинів) для проведення зустрічі з питань налагодження тісної взаємодії між Національним конгресом українців Молдови та Запорізькою обласною радою;

- ОСОБА_3, будучи заступником голови Запорізької обласної ради, є підписантом Меморандуму про співпрацю між Національним конгресом українців Молдови та Запорізькою обласною радою від 22.12.2023;

- 05.08.2024 головою політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «БАТЬКІВЩИНА» ОСОБА_10 складено лист на адресу Вищого антикорупційного суду, зі змісту якого слідує, що партія ручається за належну процесуальне поведінку ОСОБА_3 у разі надання йому можливості виїжджати за межі території України. Він не буде переховуватися ані від органу досудового розслідування, ані від суду та на першу вимогу прибуватиме за викликом детектива, прокурора, слідчого судді або суду, братиме участь у всіх необхідних слідчих, процесуальних діях та судових засіданнях;

- відповідно до запрошення голови Національного конгресу українців Молдови від 22.08.2024, заступника голови Запорізької обласної ради та підписанта Меморандуму ОСОБА_3 запрошено до Республіки Молдова (м. Кишинів) для проведення з 06 вересня до 07 вересня 2024 року робочої зустрічі з питань: практичної реалізації положень підписаного між ними Меморандуму, напрацювання можливих змін та доповнень до нього; гуманітарного співробітництва у період воєнного стану та отримання гуманітарної допомоги від громадських організацій Молдови для потреб медичних закладів Запорізької області (зокрема для КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради та КПН «Запорізькій обласний центр служби крові» Запорізької обласної ради); налагодження співпраці між представниками бізнесу Республіки Молдова та Запорізької області, реалізації спільних бізнесів та інвестиційних проектів;

- 21.08.2024 директором КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради складено лист на ім`я заступника голови Запорізької обласної ради ОСОБА_3 із проханням посприяти виділенню молдовськими партнерами Обласній інфекційній лікарні необхідних витратних матеріалів та засобів дезінфекції, враховуючи запрошення до співпраці Національного конгресу українців Молдови;

- 22.08.2024 директором КНП «Запорізький обласний центр служби крові» Запорізької обласної ради складено лист на ім`я заступника голови Запорізької обласної ради ОСОБА_3 із проханням, у межах продовження співпраці з Національним конгресом українців Молдови, вжити заходів для виділення та доставки в Україну гуманітарного вантажу для потреб центру служби крові;

- 30.08.2024 ОСОБА_3 отримав повістку про виклик на 06.09.2024 до Національного антикорупційного бюро України для забезпечення участі у слідчих та процесуальних діях у кримінальному провадженні № 52023000000000190.

Також, стороною захисту до клопотання додано матеріали, які стосуються обставин вирішення питання надання підозрюваному ОСОБА_3 дозволу на виїзд за кордон у період серпня 2024 року, а саме: клопотання адвоката ОСОБА_11 від 12.08.2024 про надання дозволу на виїзд за межі території України у період 16-18.08.2024 (1); запрошення голови Національного конгресу українців Молдови від 05.08.2024 (2); лист директора КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» від 06.08.2024 (3); лист директора КНП «Запорізький обласний центр служби крові» від 06.08.2024 (4); лист голови політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «БАТЬКІВЩИНА» ОСОБА_10 від 05.08.2024, адресований до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (5); лист прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_9 від 12.08.2024 про відмову у наданні дозволу на виїзд підозрюваному закордон у період 16-18.08.2024 (6); постанову детектива Національного бюро від 15.08.2024 про відмову у задоволенні клопотань сторони захисту про надання дозволу на виїзд закордон (7); заяву підозрюваного ОСОБА_3 від 28.03.2024 про надання дозволу на виїзд до м. Києва (8).

Стороною обвинувачення, на підтвердження викладених у письмовому запереченні доводів, до матеріалів клопотання додано: розпорядження Запорізької обласної ради «Про надання відпустки ОСОБА_3 » (1) та заяви ОСОБА_3 про надання відпустки за період грудня 2023 - лютого 2024 року (2).

Відповідно до ч. 2 ст. 196 КПК України в ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 09.08.2024 підозрюваному ОСОБА_3 продовжено, зокрема обов`язок «не відлучатися за межі території України без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду».

У своєму клопотанні сторона захисту просить слідчого суддю надати дозвіл підозрюваному ОСОБА_3 на виїзд за межі території України у період 06-08.09.2024.

Слідчий суддя, розглядаючи подане стороною захисту клопотання, має врахувати кілька ключових аспектів, щоб прийняти обґрунтоване рішення, зокрема: правовий статус особи, причини виїзду, потреби кримінального провадження, ризики, які можуть настати, у зв`язку з неповерненням особи на територію України, можливість забезпечення стороною обвинувачення контролю за процесуальною поведінкою підозрюваного тощо.

Відповідно до наявних у матеріалах клопотання документах ОСОБА_3 повідомлено про підозру у межах кримінального провадження № 52023000000000190, а також застосовано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 3 028 000 грн та покладено обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України. На теперішній час дія обов`язку «не відлучатися за межі території України без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду» не припинила свою дію.

Причиною звернення сторони захисту із клопотанням до слідчого судді про надання дозволу на виїзд до Республіки Молдова зазначаються необхідність участі ОСОБА_3 у робочій зустрічі 06-07.09.2024, організованій Національним конгресом українців Молдови у м. Кишинів, метою цієї зустрічі є реалізація Меморандуму, мова про який йшла вище, напрацювання можливих змін та доповнень до нього, гуманітарне співробітництво, а також налагодження співпраці між представниками бізнесу Республіки Молдова та Запорізької області.

ОСОБА_3 запрошений на цей захід як заступник голови Запорізької обласної ради, відомості про що відображені у листі голови Національного конгресу українців Молдови від 22.08.2024, проте документальне підтвердження про обізнаність голови Запорізької обласної ради, який уповноважений вирішувати питання необхідності вибуття у відрядження, щодо цього запрошення у матеріалах клопотання відсутні.

Слідчий суддя вважає за необхідне зауважити, що важливим аспектом у цьому випадку є те, аби орган, в якому підозрюваний обіймає відповідну посаду, підтвердив його участь у міжнародному заході, особливо враховуючи, що це має безпосереднє відношення до його службової діяльності.

Лист голови Національного конгресу українців Молдови є лише частковим підтвердженням мети запланованої поїздки, оскільки не містить підтвердження про доцільність участі ОСОБА_3 у цьому заході з боку Запорізької обласної ради. На думку слідчого судді, відсутність офіційного підтвердження від Запорізької обласної ради свідчить про те, що такий орган не оцінював питання необхідності та обґрунтованості поїздки ОСОБА_3 до м. Кишинів, неможливості прийняття участі у робочій зустрічі у режимі відеоконференції або ж участі іншої службової особи Запорізької обласної ради.

Необхідно, аби будь-який службовий виїзд був підтверджений відповідним органом, що забезпечує контроль за виконанням службовою особою своїх службових обов`язків. Фактично, у цьому випадку склалась ситуація, коли питання необхідності та доцільності такої поїздки Запорізька обласна рада буде вирішувати після отримання чи не отримання ОСОБА_3 такого дозволу на виїзд.

Також, слідчий суддя враховує стадію досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, в якому наразі сторонами кримінального провадження здійснюється збирання доказів. У цьому аспекті слідчий суддя враховує направлений прокурором на електронну пошту корінець повістки про виклик підозрюваного ОСОБА_3 на 06.09.2024 до Національного антикорупційного бюро України, для забезпечення участі у слідчих та процесуальних діях у межах цього кримінального провадження. ОСОБА_3, враховуючи свій процесуальний статус, зобов`язаний дотримуватися процесуальних обов`язків та не може ігнорувати виклик слідчого (детектива) для участі у слідчих діях. Таким чином, надання дозволу на виїзд може суперечити меті та цілям досудового розслідування.

Посилання сторони захисту на те, що підозрюваний ОСОБА_3 викликаний також на 04.09.2024 та 05.09.2024, у зв`язку з чим 06.09.2024 жодні слідчі, процесуальні дії можуть не проводитись, слідчим суддею не враховуються, у зв`язку з відсутністю належного їх підтвердження.

Сторона захисту, за наявних у клопотанні матеріалів, до детектива та/або прокурора із клопотанням про надання дозволу підозрюваному на виїзд за кордон у період 06-08.09.2024 не зверталась.

Також, слідчий суддя вважає необхідним зазначити про імовірність ризику не повернення підозрюваного на територію України, можливості його подальшого перебування на території іноземних країн, а також про фактичну відсутність у органу досудового розслідування дієвих механізмів попередження вчинення підозрюваним таких дій.

Враховуючи встановлені вище обставини, слідчий суддя приходить до висновку, що інтереси суспільства та завдання кримінального провадження переважають над інтересами Запорізької обласної ради, яка не підтвердила необхідності та нагальності у виїзді службової особи, якою є підозрюваний ОСОБА_3 у цій справі, за кордон.

За таких обставин, клопотання сторони захисту про надання дозволу підозрюваному ОСОБА_3 на виїзд за межі території України задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. 2, 9, 177, 194, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_3, про надання дозволу на виїзд за межі території України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_12