Search

Document No. 84274156

  • Date of the hearing: 13/09/2019
  • Date of the decision: 13/09/2019
  • Case №: 4910/49/19
  • Proceeding №: 42017111200000823
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On changing the interim measure for the accused
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.
  • Secretary : Chebotarenka A.P.
  • Lawyer : Lukinchuk R.A.
  • Prosecutor : Shevchuk O.Yu.

Справа № 4910/49/19

Провадження1-кс/4910/108/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2019 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мовчан Н.В., за участю секретаря судового засідання Чеботаренка А.П., підозрюваного ОСОБА_1 , захисника Лукінчук Р.А., прокурора Шевчука О.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду клопотання про зміну запобіжного заходу підозрюваному

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Хмельницький, громадянину України, який одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України,

в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 4 ст. 190, ч. 2, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України,

УСТАНОВИВ:

10 вересня 2019 року до Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, в якому адвокат Лукінчук Р.А. просить змінити ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на більш м`який запобіжний захід - особисте зобов`язання з покладенням на останнього обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України.

Клопотання мотивує тим, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017111200000823 від 04.12.2017 за фактами шахрайського заволодіння правами на земельні ділянки та коштами інвесторів будівництва ЖК «Forest Land», привласнення грошових коштів службовими особами ЖБК «Буча-Житлобуд № 1», ухилення від сплати пайової участі, зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Дієва Хвиля» і ПП «Капітал Інвест Груп», заволодіння посадовими особами Національної гвардії України бюджетними коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, що завдало збитків державному бюджету на суму 17 337 970 грн, тобто вчинене в особливо великих розмірах, службового підроблення, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 4 ст. 190, ч. 2, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

26 липня 2019 року ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, а саме за фактом пособництва в заволодінні чужим майном ляхом зловживання службовою особою службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, вчиненому в особливо великих розмірах.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва у справі № 757/40703/19 від 02.08.2019 до ОСОБА_1 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , в період часу з 20:00 по 06:00 годину наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження, а саме до 30.09.2019. Покладено процесуальні обов`язки, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України.

На думку захисника є підстави для зміни обраного запобіжного заходу та застосування до ОСОБА_1 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

В обґрунтування клопотання зазначає про відсутність ризиків передбачених п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України. Так, ОСОБА_1 не має наміру переховуватися від слідства, має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання, постійне місце роботи, авторитет та повагу у суспільстві. Відсутні також підстави вважати, що підозрюваний може впливати на свідків чи іншим способом створювати перешкоду слідству. Через гіпертонічну хворобу ОСОБА_1 потребує постійного нагляду лікаря та регулярного забезпечення медичними препаратам. Разом з тим, він утримує свою матір, яка через похилий вік та захворювання потребує догляду.

Посилаючись на необґрунтованість пред`явленої підозри ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, захисник зазначає, що слідчим не наведено доказів участі підозрюваного у вчиненні злочину, не обґрунтовано наявність попередньої змови, можливість її існування та участь в ній підозрюваного, не вказано в якому розмірі завдано збитків та привласнено кошти державного бюджету та що підозра ґрунтується на недопустимих доказах. Звертає також увагу на те, що після обрання запобіжного заходу щодо ОСОБА_1 та його допиту 06.08.2019 слідчі дії у кримінальному провадженні взагалі не здійснювалися.

ОСОБА_1 та його захисник Лукінчук Р.А. в судовому засіданні клопотання підтримали із зазначених у ньому підстав та просили задовольнити. ОСОБА_1 зазначив також, що в зв`язку з обраним запобіжним заходом він не може бути зі своєю сім`єю, оскільки дружина із дітьми проживають на орендованій квартирі, а він проживає із матір`ю, яка періодично хворіє, за адресою, вказаною в ухвалі про застусування запобіжного заходу, про що з ним було узгоджено. Враховуючи, що він працює в денний час, а тому в нього залишається обмаль часу для спілкування із сімєю, тому просить задовольнити клопотання.

Прокурор Шевчук О.Ю. в судовому засіданні просив відмовити в задоволені клопотання, посилаючись на необґрунтованість заявлених вимог, та на недоведеність підстав для зміни запобіжного заходу. Зазначив, що пред`явлена ОСОБА_1 підозра повністю обґрунтована та підтверджується зібраними в матеріалах справи доказами. Щодо проведення досудового розслідування, то на даний час проводяться всі необхідні слідчі дії по справі для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення, а також встановлення інших осіб причетних до вчинення злочину, які не потребують виклику ОСОБА_1 .

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 1 статті 201 КПК України визначено, що підозрюваний, до якого застосовано запобіжний захід, його захисник, має право подати до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, клопотання про зміну запобіжного заходу.

Підставами зміни запобіжного заходу, визначеними у ч.5 ст.201 КПК України, є зазначення у клопотанні нових обставин, які не розглядались слідчим суддею, судом при постановленні попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу.

Встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 4 ст. 190, ч. 2, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

В межах вказаного кримінального провадження 26.07.2019 ОСОБА_1 повідомлено про підозру за фактом пособництва на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчиненого в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 02.08.2019 до ОСОБА_1 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , з 20:00 по 06:00 години наступної доби у межах строку досудового розслідування кримінального провадження, а саме до 30.09.2019.

Зобов`язано ОСОБА_1 виконувати процесуальні обов`язки, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду у кримінальному провадженні; не відлучатись із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває без дозволу слідчого, прокурора, суду; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзду в України.

З ухвали вбачається, що при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя дійшов висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_1 кримінального правопорушення, інкримінованого йому стороною обвинувачення, врахував тяжкість покарання, яке загрожує ОСОБА_1 у разі визнання його винним, дані про особу підозрюваного, в тому числі те, що він одружений, має малолітню дитину, матір похилого віку, міцні соціальні зв`язки, постійне місце роботи та проживання, що раніше не судимий.

На підтвердження вимог клопотання про зміну запобіжного заходу захисником надані докази, які підтверджують майновий стан підозрюваного, сімейний стан, стан здоров`я членів його сім`ї, які датовані до дати обрання запобіжного заходу.

Застосований до підозрюваного запобіжний захід є співрозмірним до факту та обставин вчиненого кримінального правопорушення.

З матеріалів справи вбачається, що за період запобіжного заходу ОСОБА_1 лише один раз звертався з клопотанням до слідчого про надання дозволу на тимчасове відлучення з місця проживання, посилаючись на те, що до України приїздили його родичі. Однак, слідчим було відмовлено взадоволенні клопотання. Про звернення з іншими клопотаннями слідсому судді не повідомлялося.

З огляду на викладене, слідчий суддя враховує, що з часу обрання ОСОБА_1 запобіжного заходу встановлені в ухвалі слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 02.08.2019 обставини не змінилися, досудове розслідування у кримінальному провадженні не закінчено, а наявності будь-яких нових обставин, що не розглядались слідчим суддею при обранні запобіжного заходу, стороною захисту при розгляді цього клопотання не повідомлено, тому підстави для задоволення клопотання відсутні.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 177, 178, 181, 193, 194, 201, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_1 адвоката Лукінчук Роксолани Анатоліївни про зміну запобіжного заходу в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 4 ст. 190, ч. 2, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 16 вересня 2019року.

Слідчий суддя Н. В. Мовчан