Search

Document No. 84544709

  • Date of the hearing: 26/09/2019
  • Date of the decision: 26/09/2019
  • Case №: 910/410/19
  • Proceeding №: 42019000000001831
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.

Справа № 910/410/19

Провадження1-кс/910/645/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши матеріали клопотання детектива Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погодженого з прокурором Шостого відділу управління процесуального керівництва підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України ОСОБА_3, про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019000000001831 від 22.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,

УСТАНОВИВ:

26 вересня 2019 року до Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання.

Посилаючись на потреби досудового розслідування, детектив просив надати детективам Національного антикорупційного бюро України дозвіл на проведення обшуку житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, який згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна на праві приватної власності належить ОСОБА_4, з метою виявлення і вилучення речей і документів, що мають значення для кримінального провадження.

Розглянувши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що подане на розгляд клопотання підлягає поверненню стороні кримінального провадження, яка його подала, за таких підстав.

Згідно ст. 33-1 КПК України, Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчі судді Вищого антикорупційного суду здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду відповідно до частини першої цієї статті (ч. 2 ст. 33-1 КПК України).

Відповідно до ч. 3 цієї ж статті встановлено, що інші суди, визначені цим Кодексом, не можуть розглядати кримінальні провадження щодо злочинів, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду (крім випадку, передбаченого абзацом сьомим частини першої статті 34 цього Кодексу).

Слідчий суддя - це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Законом України «Про Вищий антикорупційний суд» встановлено, що Вищий антикорупційний судє постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

На час звернення детективна до суду із даним клопотанням нормами Кримінального процесуального кодексу України не віднесено до повноважень слідчого судді Вищого антикорупційного суду право надавати дозвіл на проведення обшуку.

Положення ч. 2 ст. 33-1 КПК України, яка наділяє слідчих суддів Вищого антикорупційного суду правом здійснювати контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, є загальною нормою, яка не наділяє слідчих суддів вказаного суду правом надавати дозвіл на проведення такої слідчої дії, як обшук.

Стаття 234 КПК України, яка регулює підстави та порядок проведення обшуку, визначає компетенцію саме слідчого судді місцевого загального суду вирішувати питання щодо обшуку та надавати дозвіл на обшук.

Частиною 3 статті 26 КПК України передбачено, що cлідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами тавіднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Таким чином, Кримінальним процесуальним кодексом України не наділено слідчого суддю Вищого антикорупційного суду правом надавати дозвіл на проведення обшуку, тому подане клопотання про проведення обшуку підлягає поверненню суб`єкту звернення.

Керуючись ст.ст. 2, ч. 6 ст. 9, 33-1, 234, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019000000001831 від 22.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, повернути детективу Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1