Search

Document No. 84545604

  • Date of the hearing: 25/09/2019
  • Date of the decision: 25/09/2019
  • Case №: 757/53363/18-к
  • Proceeding №: 52016000000000499
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Ivanenko I.V.
  • Judge (CCC) : Anisimov H.M., Buleiko O.L.
  • Secretary : Shvydchenko O.V.

УХВАЛА

Іменем України

25 вересня 2019 р.

м. Київ

Справа № 757/53363/18-к

Провадження № 51-781 впс 19

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Іваненка І.В.,

суддів Анісімова Г.М., Булейко О.Л.,

за участю:

секретаря судового засідання Швидченко О.В.

розглянувши клопотання прокурора про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, з Дзержинського районного суду м. Харкова до Вищого антикорупційного суду,

ВСТАНОВИВ:

До Верховного Суду надійшло клопотання прокурора, начальника шостого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури С. Козачини про направлення кримінального провадження № 52016000000000499 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, з Дзержинського районного суду м. Харкова до Вищого антикорупційного суду.

Прокурор клопотання мотивує тим, що 05 вересня 2019 року розпочав роботу Вищий антикорупційний суд. Відповідно до п. 4 п. 20-2 Прикінцевих та перехідних положень КПК України в редакції, внесеній Законом України «Про Вищий антикорупційний суд», з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду кримінальні провадження щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій яких не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому цим Кодексом порядку.

Згідно зі ст. 33-1 КПК України Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці ст. 45 КК України, ст. ст. 206-2, 209, 211, 366-1 КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених п. п. 1-3 ч. 5 ст. 216 КПК України.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні проводилось детективами Національного антикорупційного бюро України.

Враховуючи викладене, прокурор вважає, що наявні підстави для передачі справи до Вищого антикорупційного суду.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши надані суду матеріали провадження та перевіривши доводи, наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню на таких підставах.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

Відповідно до ст. 124 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюють виключно суди.

Відповідно до ст. 21 КПК України визначено, що кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону.

Зі змісту цих норм закону убачається, що одним з основних елементів права на справедливий суд є розгляд справи судом, встановленим законом.

05 вересня 2019 року розпочав свою роботу Вищий антикорупційний суд.

Частиною 1 ст. 33-1 КПК України визначено, що Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

При цьому в частині 3 цієї статті міститься пряма заборона на розгляд іншими судами кримінальних проваджень щодо злочинів, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду (крім випадку, передбаченого абзацом сьомим частини першої статті 34 КПК України).

Як убачається з наданих суду матеріалів, ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч ст. 366-1 КК України, і цей злочин відповідає умовам, які визначені в п. 1 ч. 5 ст. 216 КПК України, тобто кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 підсудне Вищому антикорупційному суду.

Відповідно до п. 20-2 Прикінцевих та перехідних положень КПК України в редакції, внесеній Законом України «Про Вищий антикорупційний суд», з урахуванням змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду», підсудність Вищого антикорупційного суду, передбачена цим Кодексом як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів, поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду", якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду" у кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснюється Національним антикорупційним бюро України або досудове розслідування яких здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у разі якщо судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду", такі кримінальні провадження передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому цим Кодексом порядку.

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду" набрав чинності 22 вересня 2019 року

Зі змісту цих норм закону убачається, що незалежно від того, на якій стадії розгляду перебуває кримінальне провадження, якщо воно віднесене до підсудності Вищого антикорупційного суду і досудове розслідування у ньому здійснювалось детективами Національного антикорупційного бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, воно передається в цей суд для розгляду в установленому КПК України порядку.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_1 . здійснювалося детективами Національного антикорупційного бюро України та закінчено прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

Частиною 3 ст. 34 КПК України визначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Враховуючи викладене, а також те, що однією з основних гарантій права на справедливий суд є розгляд справи судом, встановленим законом, колегія суддів вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 21, 33-1, ч. 3 ст. 34 КПК України, п. 20-2 Прикінцевих та перехідних положень КПК України в редакції, внесеній Законом України «Про Вищий антикорупційний суд», з урахуванням змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду»,Суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, передати з Дзержинського районного суду м. Харковадо Вищого антикорупційного суду.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді

І.В. Іваненко Г.М. Анісімов О.Л. Булейко