Search

Document No. 84646922

  • Date of the hearing: 01/10/2019
  • Date of the decision: 01/10/2019
  • Case №: 760/25910/19
  • Proceeding №: 12014100000000365
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.
  • Secretary : Batyr B.V.
  • Lawyer : Leskova P.I.

Справа № 760/25910/19

Провадження1-кс/910/489/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Воронько В.Д., за участю секретаря судового засідання Батир Б.В., детектива Шинкаренка С.П. , адвоката Леськова П.І., який діє в інтересах ТОВ «Альтіс-Констракшн», розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу директора ТОВ «Альтіс-Констракшн» ОСОБА_2 на бездіяльність старшого слідчого слідчої групи - старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Шинкаренка С.П., яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшла вказана скарга директора ТОВ «Альтіс-Констракшн» ОСОБА_2 , в якій він просив визнати бездіяльність старшого слідчого групи-старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Шинкаренка С.П., яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, та зобов`язати останнього внести відомості про кримінальне правопорушення згідно заяви про злочин, поданої ТОВ «Альтіс-Констракшн», до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Скарга обґрунтовується тим, що в березні 2019 року ТОВ «Альтіс-Констракшн» звернулося до НАБ України із заявою про вчинення службовими особами Державного підприємства «Укрмедроектбуд» злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, з доданими до неї доказами. Листом старшого детектива НАБ України Крикун-ОСОБА_3 від 11.03.2019 заявника було повідомлено про приєднання заяви про злочин до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12014100000000365, яке розслідується стосовно службових осіб державного підприємства, в тому числі за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Однак, за твердженнями заявника, викладені в заяві обставини не були досліджені працівниками НАБ України в рамках зазначеного кримінального провадження, а також не були внесені відомості до ЄРДР стосовно зазначеного кримінального правопорушення в заяві про злочин. Тож, відсутність слідчих дій і будь-якої інформації про хід розслідування стало підставою для звернення ТОВ «Альтіс-Констракшн» до слідчого судді ВАКС з цією скаргою.

Адвокат Леськов П.І., який діє в інтересах ТОВ «Альтіс-Констракшн»,усудовому засіданні повністю підтримав скаргу та просив їїзадовольнити.

В свою чергу, не погоджуючись з доводами заявника, детектив Шинкаренко С.П. заперечив проти задоволення вказаної скарги та просив відмовити у її задоволенні.

Заслухавши учасників судового розгляду, вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно зі ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку передбаченому КПК України.

Частиною 1 ст. 303 КПК України визначені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, серед яких, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено право заявника оскаржити бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно зч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

Частиною 5 ст. 216 КПК України визначено перелік кримінальних правопорушень, які підслідні детективам Національного антикорупційного бюро України.

Так, детективи Національного бюро здійснюють досудове розслідування злочинів, передбачених статтями 191, 206-2, 209, 210, 211, 354 (стосовно працівників юридичних осіб публічного права), 364, 366-1, 368, 368-2, 369, 369-2, 410 Кримінального кодексу України, за наявності визначених умов.

Під час розгляду скарги встановлено, що директором ТОВ «Альтіс-Констракшн» ОСОБА_2 було подано до НАБ України завупро вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 5 ст. 191КК України, яка була зареєстрована 01.03.2019 за вхідним номером 142/73-00-Юо.

Тобто злочин, передбачений ч. 5 ст. 191КК України, про вчинення якого йдеться в заявідиректора ТОВ «Альтіс-Констракшн», підслідний Національному антикорупційному бюро України.

Крім того, згідно наведених вище норм ст. 214 КПК України уповноважена особа повинна була протягом 24 годин з 01.03.2019 внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що Національним антикорупційним бюро України, була допущена бездіяльність, тому відповідно до ст. 307 КПК України, слід зобов`язати уповноважену особу Національного антикорупційного бюро України невідкладно внести відомості, які містяться в заяві директора ТОВ «Альтіс-Констракшн» ОСОБА_2 про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 5 ст. 191КК України від 27.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись ст.ст. 7, 9, 303-307, 309, 372, 376, 392, 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу директора ТОВ «Альтіс-Констракшн» ОСОБА_2 на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати старшого слідчого слідчої групи - старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Шинкаренка С.П. внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості згідно заяви про злочин, поданої ТОВ «Альтіс-Констракшн».

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили та підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Слідчий суддя В.Д. Воронько