Search

Document No. 84646938

  • Date of the hearing: 01/10/2019
  • Date of the decision: 01/10/2019
  • Case №: 760/25208/19
  • Proceeding №: 52017000000000752
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Panaid I.V.
  • Judge (HACC AC) : Bodnar S.B., Kaluhina I.O., Pavlyshyn O.F., Pankulych V.I.
  • Secretary : Rymarenko M.S.

Справа № 760/25208/19

Провадження №11-п/4911/42/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2019 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Панаіда І.В.

суддів Боднара С.Б., Калугіної І.О., Павлишина О.Ф.,

Панкулича В.І.,

секретаря судового засідання Римаренко М.С.,

за участі:

представника скаржника Прилуцької Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання слідчого судді Вищого антикорупційного суду про вирішення питання про направлення матеріалів за скаргою адвоката Прилуцької Н.М., яка діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс», на бездіяльність Національного антикорупційного бюро України щодо неповернення вилученого майна у кримінальному провадженні № 52017000000000752 від 03.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 р. матеріали скарги адвоката Прилуцької Н.М., яка діє в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс» на бездіяльність органу досудового слідства у кримінальному провадженні №52017000000000752 від 03.11.2017 передані для розгляду до Вищого антикорупційного суду.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду звернувся до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду з поданням, у якому просить вирішити питання про направлення матеріалів за скаргою адвоката Прилуцької Н.М до Солом`янського районного суду м. Києва.

Подання обґрунтоване тим, що згідно ухвали Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 р. зазначена скарга передана для розгляду до Вищого антикорупційного суду, на підставі п.п. 3 п. 20-2 Розділу ХІ Перехідних положень КПК України, які набрали чинності 05 вересня 2019 р. Проте, підпунктам 3 п. 20-2 Розділу ХІ Перехідних положень КПК України встановлено, що з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду клопотання у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому порядку слідчими суддями цього суду. На думку слідчого судді Вищого антикорупційного суду, вказана норма права не передбачає передачу на розгляд слідчим суддям Вищого антикорупційного суду скарг, які надійшли до слідчих суддів місцевих загальних судів і не розглянуті до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду. А отже, матеріали за скаргою надійшли до Вищого антикорупційного суду з порушенням правил підсудності. Також подання обґрунтовується тим, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності.

Прокурор, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду подання слідчого судді в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не заявив, у зв`язку з чим подання розглянуто за його відсутності.

Представник скаржника в судовому засіданні подання слідчого судді Вищого антикорупційного суду підтримала та просила його задовольнити.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи подання та матеріали скарги, колегія суддів вважає, що подання слідчого судді слід залишити без задоволення з наступних підстав.

З дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду» підсудність Вищого антикорупційного суду визначається положеннями ст.33-1КПК України з урахуванням п.п.1, 2 п.20-2 розділу ХІ «Перехідні положення» цього Кодексу.

Тобто, Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці ст. 45 Кримінального кодексу України, ст.ст.206-2, 209, 211, 366-1 КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 КПК України, а також якщо:

а) відомості про такі кримінальні правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань після 21 вересня 2019 року;

б) досудове розслідування у таких кримінальних провадженнях здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, незалежно від часу внесення відомостей про них до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Всі інші кримінальні провадження Вищому антикорупційному суду не підсудні. Виключення складають тільки кримінальні провадження, передбачені абзацом сьомим частини першої статті 34 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.33-1 КПК України слідчі судді Вищого антикорупційного суду здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду. Також частиною 3 цієї статті передбачено, що інші суди не можуть розглядати кримінальні провадження щодо злочинів, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду.

Таким чином, повноваження слідчих суддів Вищого антикорупційного суду щодо здійснення судового контролю у кримінальних провадженнях під час досудового розслідування є похідними від підсудності цих кримінальних проваджень Вищому антикорупційному суду. Якщо кримінальні провадження підсудні Вищому антикорупційному суду, то судовий контроль у них на досудовому слідстві здійснюють слідчі судді цього суду. Слідчі судді інших судів не можуть здійснювати контроль у таких кримінальних провадженнях.

Статтею 34 КПК України визначено компетенцію судів, підстави та порядок направлення кримінального провадження з одного суду до іншого. Однак положення ст.34 КПК України стосуються виключно кримінальних проваджень, які надійшли до суду по закінченню досудового розслідування з обвинувальним актом (іншим документом, яким завершується досудове розслідування) для розгляду по суті за правилами глави 27 та 28 КПК України.

Окрім цього, направлення до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в порядку, передбаченому ст. 34 КПК України, подань про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до іншого суду можливе лише після направлення обвинувального акту до суду першої інстанції в порядку, передбаченому КПК України, для розгляду його по суті за правилами глав 27 та 28 КПК України. Такий висновок вбачається з позиції, яка викладена в ухвалі Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 15.03.2018 р. у справі № 571/196/18-к (провадження № 51-4493впс18).

Таким чином кримінально-процесуальне законодавство не наділяє Апеляційну палату Вищого антикорупційного суду, як суд апеляційної інстанції, повноваженнями передавати кримінальні провадження за заявами, клопотаннями, скаргами під час досудового розслідування злочинів від слідчих суддів одного суду першої інстанції до іншого.

Вирішення питання про розгляд таких заяв, клопотань, скарг під час досудового розслідування по суті або залишення їх без розгляду, повернення, тощо, відноситься до виключної компетенції слідчого судді того суду першої інстанції, до якого вони надійшли.

Пункт 20-2 (абзац 2) розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України передбачає обов`язок інших судів та їх слідчих суддів припинити прийняття до розгляду заяв, клопотань, скарг, в тому числі апеляційних, у кримінальних провадженнях, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду, а у випадку, якщо вони були прийняті, але не розглянуті до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, передати їх Вищому антикорупційному суду.

При цьому, неприпустимим є направлення до Вищого антикорупційного суду заяв, клопотань, скарг, що знаходяться на розгляді в інших судах (слідчих суддів) у кримінальних провадженнях, які не підсудні Вищому антикорупційному суду.

Встановивши, що заяви, клопотання, скарги під час досудового розслідування надійшли з інших судів у кримінальному провадженні стосовно злочинів, які віднесено до підсудності Вищого антикорупційного суду, слідчий суддя Вищого антикорупційного зобов`язаний розглянути їх по суті.

Якщо заяви, клопотання, скарги надійшли у кримінальних провадженнях стосовно злочинів, які не підсудні Вищому антикорупційному суду, слідчий суддя повинен прийняти рішення у межах своєї компетенції з урахуванням того, що він не має права давати оцінку законності судових рішень слідчих суддів інших судів, відповідно до яких йому передані на розгляд заява, клопотання, скарга. Ініціювати перевірку законності дій слідчого судді іншого суду, прийнятих ним рішень можуть учасники кримінального провадження у встановленому законом порядку, в тому числі, особа, яка звернулася до слідчого судді з відповідною заявою, клопотанням, скаргою.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.304 КПК України скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді. Копія ухвали про повернення скарги невідкладно надсилається особі, яка її подала (ч.3 ст.304 КПК України).

Кримінально-процесуальне законодавство не наділяє слідчого суддю повноваженнями повертати особі заяви, клопотання під час досудового розслідування, залишати їх без розгляду, якщо вони не підлягають розгляду в цьому судді. Ця обставина встановлюється ним під час розгляду заяви, клопотання і є підставою для відмови у задоволенні заяви, клопотання, що не перешкоджає учаснику кримінального провадження звернутися у встановленому порядку до слідчого судді компетентного суду.

Керуючись статтями 33-1, 34, 532 КПК України, п.20-2 Розділу ХІ Перехідних положень КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Подання слідчого судді Вищого антикорупційного суду про вирішення питання про направлення матеріалів за скаргою адвоката Прилуцької Н.М., яка діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс», на бездіяльність Національного антикорупційного бюро України щодо неповернення вилученого майна у кримінальному провадженні № 52017000000000752 від 03.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, до Солом`янського районного суду м. Києва - залишити без задоволення.

Матеріали скарги повернути для розгляду до Вищого антикорупційного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя І.В. Панаід

Судді С.Б. Боднар

І.О. Калугіна

О.Ф. Павлишин

В.І. Панкулич