Search

Document No. 84795138

  • Date of the hearing: 08/10/2019
  • Date of the decision: 08/10/2019
  • Case №: 4910/49/19
  • Proceeding №: 42017111200000823
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Panaid I.V.
  • Judge (HACC AC) : Bodnar S.B., Pankulych V.I., Kaluhina I.O., Nykyforov A.S.
  • Secretary : Rymarenko M.S.

Справа № 4910/49/19

Провадження №11-п/991/106/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2019 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Панаіда І.В.

суддів Боднара С.Б., Панкулича В.І., Калугіної І.О., Никифорова А.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Римаренко М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання слідчого судді Вищого антикорупційного суду про вирішення питання про направлення клопотання захисника ОСОБА_1 адвоката Лукінчук Р.А. про тимчасовий доступ до документів у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України із Вищого антикорупційного суду до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування,

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду звернувся до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду з поданням, у якому, в порядку визначеному статтею 34 КПК України, просить вирішити питання про направлення клопотання захисника ОСОБА_1 адвоката Лукінчук Р.А. про тимчасовий доступ до документів із Вищого антикорупційного суду до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Як вбачається з подання слідчим суддею встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017111200000823 від 04.12.2017 здійснюється Головним слідчим управлінням Національної поліції України. З дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду» підсудність Вищого антикорупційного суду визначається положеннями ст.33-1 КПК України з урахуванням пп.1,2 п.20-2 розділу ХІ «Перехідні положення» цього Кодексу. Тобто, Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, а також якщо: а) відомості про такі кримінальні правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань після 21 вересня 2019 року; б) досудове розслідування у таких кримінальних провадженнях здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, незалежно від часу внесення відомостей про них до Єдиного реєстру досудових розслідувань. З огляду на викладене, слідчим суддям Вищого антикорупційного суду не підсудні клопотання, досудове розслідування у яких здійснюється Головним слідчим управлінням Національної поліції України.

Учасники справи, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду подання, в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, у зв`язку з чим, колегією суддів прийнято рішення розглянути подання у їх відсутність.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи подання та дослідивши матеріали клопотання, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі з наступних підстав.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 34 та ч. 4 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до іншого суду вирішується колегією суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду за клопотанням сторін, про що постановляється вмотивована ухвала. Про час та місце розгляду подання чи клопотання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого повідомляються учасники судового провадження, проте їх неприбуття не перешкоджає розгляду питання.

Направлення до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в порядку, передбаченому статтею 34 КПК України, подань або клопотань про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до іншого суду можливе лише після направлення обвинувального акту до суду першої інстанції в порядку, передбаченому КПК України, для розгляду її по суті за правилами глав 27 та 28 КПК України. Вказана позиція узгоджується з висновком викладеним в ухвалі Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 15.03.2018 у справі № 571/196/18-к.

Тобто, передбачений ст. 34 КПК України порядок направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, до проваджень, які знаходяться на стадії досудового розслідування не застосовується.

Вирішення питання про розгляд таких заяв, клопотань, скарг під час досудового розслідування по суті або залишення їх без розгляду, повернення, тощо, відноситься до виключної компетенції слідчого судді того суду першої інстанції, до якого вони надійшли.

Такі судові рішення слідчий суддя Вищого антикорупційного суду приймає в порядку, передбаченому КПК України, а у випадках, коли положення КПК України не регулюють або неоднозначно регулюють зазначені питання кримінального провадження, такий слідчий суддя може застосувати загальні засади кримінального провадження, визначені частиною 1 статті 7 КПК України, належним чином це обґрунтувавши.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відповідно до діючого законодавства на стадії досудового розслідування уповноважена переглядати судові рішення слідчих суддів Вищого антикорупційного суду у випадках та порядку, передбачених КПК України, проте не має можливості направляти з Вищого антикорупційного суду до іншого суду матеріали провадження, що знаходяться на стадії досудового розслідування.

Таким чином колегія суддів дійшла висновку, що на стадії досудового розслідування Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не має повноважень вирішувати питання підсудності клопотань, які перебувають на розгляді слідчого судді. Саме слідчий суддя визначає питання підсудності відповідного клопотання і, в залежності від цього, приймає рішення по заявленому клопотанню (задовольняє його у разі підсудності та обставин, що підтверджують обґрунтованість, і відмовляє, якщо воно йому, зокрема, не підсудне).

За таких обставин, виходячи з положень ст. 34 КПК України та висновку об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 19.02.2019 у справі №569/17036/118, провадження № 51-598 кмо19, згідно якого розпочате апеляційне провадження за рішеннями слідчих суддів, які не підлягають розгляду по суті в апеляційному порядку підлягає закриттю, колегія суддів вбачає необхідність закрити провадження за поданням слідчого судді Вищого антикорупційного суду про вирішення питання про направлення клопотання захисника ОСОБА_1 адвоката Лукінчук Р.А. про тимчасовий доступ до документів із Вищого антикорупційного суду до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Керуючись статтями 331, 34, 532 КПК України, п.202 Розділу ХІ Перехідних положень КПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Провадження за поданням слідчого судді Вищого антикорупційного суду про вирішення питання про направлення клопотання захисника ОСОБА_1 адвоката Лукінчук Р.А. про тимчасовий доступ до документів у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України із Вищого антикорупційного суду до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування - закрити.

Матеріали скарги повернути для розгляду до Вищого антикорупційного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: І.В. Панаід

Судді: С.Б. Боднар

В.І.Панкулич

І.О. Калугіна

А.С. Никифоров