Search

Document No. 84827105

  • Date of the hearing: 08/10/2019
  • Date of the decision: 08/10/2019
  • Case №: 991/556/19
  • Proceeding №: 52019000000000540
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shyroka K.Yu.
  • Secretary : Sevriuk K.A.

Справа № 991/556/19

Провадження1-кс/991/862/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2019 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Широка Катерина Юріївна,

за участю секретаря судового засідання Севрюк К. А.,

розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Крютченка Віталія Олександровича, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Симківим Р.Я.,

ВСТАНОВИЛА

Клопотання було заявлене в кримінальному провадженні № 52019000000000540 від 3 липня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191, частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (КК України).

3 жовтня 2019 року детектив НАБУ Крютченко В. О. звернувся із клопотанням про доступ до речей і документів до Вищого антикорупційного суду у зазначеному провадженні.

Кримінальне провадження розпочато за заявою директора ТОВ «АВАНГАРД-ЕКСПО» (ідентифікаційний код 35289620) Якіменко О. А. в інтересах ПАТ «ЗЛАТОБАНК», згідно якої, на думку заявника, службові особи Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, зловживаючи своїм службовим становищем, винесли постанови та рішення про віднесення ПАТ «ЗЛАТОБАНК» до категорії неплатоспроможних, запровадження тимчасової адміністрації, відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію, чим завдали тяжкі наслідки ПАТ «ЗЛАТОБАНК».

Виклад обставин, зазначених у заяві

У 2015 році Національний банк України (НБУ) прийняв ряд постанов, якими ПАТ «ЗЛАТОБАНК» було віднесено до категорії неплатоспроможних, а в подальшому було відкликано його банківську ліцензію та прийнято рішення про ліквідацію. Також, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) прийняв ряд рішень стосовно запровадження тимчасової адміністрації в ПАТ «ЗЛАТОБАНК», затвердження плану врегулювання неплатоспроможного ПАТ «ЗЛАТОБАНК» (що стосувався ліквідації банку з відшкодуванням коштів з боку ФГВФО за вкладами фізичних осіб). Також, посадові особи ПАТ «ЗЛАТОБАНК» передали всю документацію банку та рухоме і нерухоме майно уповноваженій особи ФГВФО ОСОБА_2 згідно актів приймання-передачі (статутних документів; правовстановлюючих документів; внутрішньобанківських документів; кредитних справ та інших).

ТОВ «АВАНГАРД-ЕКСПО» в особі ОСОБА_3 володіє 97,9395% акцій ПАТ «ЗЛАТОБАНК». Не погоджуючись з рішеннями НБУ та ФГВФО стосовно банку, у 2017 році товариство подало позов до Окружного адміністративного суду міста Києва про визнання протиправними та скасування постанов НБУ та ФГВФО та інших рішень. Окружний адміністративний суд виніс постанову, у якій визнав протиправними та скасував постанови та інші рішення НБУ та ФГВФО. Також, суд зобов`язав НБУ надати ПАТ «ЗЛАТОБАНК» строк для проведення дій з фінансового оздоровлення ПАТ «ЗЛАТОБАНК» (за частиною 7 статті 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність») після проведення заходів з його ліквідації. Київський апеляційний адміністративний суд та Велика Палата Верховного Суду залишили цю постанову без змін.

Втім, незважаючи на наявність вищевказаних постанов судів та, на думку заявника, достовірно знаючи про скасування рішень ФГВФО та НБУ щодо ліквідації ПАТ «ЗЛАТОБАНК», посадовими особами ФГВФО у 2018-2019 роках було здійснено реалізацію майна ПАТ «ЗЛАТОБАНК» на торгах та його відчуження на користь третіх осіб.

На думку заявника, злочинні дії полягають у захопленні виконавчого органу ПАТ «ЗЛАТОБАНК» шляхом перевищення службових повноважень, зокрема шляхом одноосібного підписання головою НБУ постанов без погодження з рядом колективних органів; у внесенні завідомо неправдивих відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб; заволодінні майном ПАТ «ЗЛАТОБАНК» шляхом продажу з торгів за ціною нижчою від реальної вартості на користь третіх осіб; інших діях.

Обґрунтування клопотання

Детектив НАБУ Крютченко В. О. зазначає, що виникла необхідність в тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю вилучення завірених належним чином копій цих документів. Це, на думку детектива, необхідно для досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема, для отримання відомостей, які можуть бути використані, як доказ у вказаному провадженні, а також для встановлення всіх причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення осіб.

Документами, до яких запитується тимчасовий доступ є:

-рішення № 30 від 13.02.2015 «Про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду ОСОБА_2 на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «ЗЛАТОБАНК» з документами, що слугували прийняттю даного рішення;

-протокол № 087/15 від 14.04.2015 щодо затвердження плану врегулювання неплатоспроможного ПАТ «ЗЛАТОБАНК», яким передбачено ліквідацію банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб, з документами що затвердженню даного плану;

-пропозиція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «ЗЛАТОБАНК» у зв`язку із закінченням терміну тимчасової адміністрації та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-рішення № 99 від 13.05.2015, та рішення № 100 від 18.05.2015 про початок здійснення процедури ліквідації ПАТ «ЗЛАТОБАНК» з 14.05.2015 та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «ЗЛАТОБАНК» провідного професіонала ОСОБА_2 , та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-рішення «Про продовження строків здійснення процедури ліквідації ПАТ «ЗЛАТОБАНК» та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-документів, щодо реалізації майна ПАТ «ЗЛАТОБАНК» шляхом продажу на електронних торгах, та складені відповідно до даних торгів документи;

-акти приймання-передачі укладені між головою правління ПАТ «ЗЛАТОБАНК» ОСОБА_4 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між заступником голови правління ОСОБА_5 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між головним бухгалтером ОСОБА_6 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між заступником голови правління ОСОБА_7 та ОСОБА_2

Детектив зазначає, що документи перебувають у володінні ФГВФО і без них довести обставини, які мають значення для розслідування кримінального правопорушення неможливо. Адресою ФГВФО детектив зазначає місто Київ, вулиця Січових Стрільців, 17.

Детектив у клопотанні також просить про розгляд клопотання без участі представників ФГВФО, оскільки він вважає, що є достатні підстави вважати, що у разі якщо інформація щодо дослідження фактів злочинної діяльності викладених у клопотанні стане відома представникам ФГВФО, це в подальшому може призвести до знищення або спотворення відповідних документів. На підтвердження ризику знищення або спотворення документів детектив посилається показання свідка ОСОБА_8 , яка повідомила, що їй достовірно відома інформація про те, що співробітники ФГВФО планують знищити документи банку.

Мотивація суду

До початку судового засідання детективом НАБУ Крютченком В.О., подано заяву, в якій він просить розглянути клопотання за його відсутності. Клопотання підтримує, додаткових пояснень не має та просить клопотання задовольнити в повному обсязі.

За таких обставин, з урахуванням неприбуття детектива НАБУ та фактичного підтримання ним свого клопотання, слідча суддя вважає за можливе з`ясувати всі обставини під час судового розгляду за відсутності детектива.

У зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадженні не здійснювалось (стаття 107 КПК України).

Слідча суддя перевірила клопотання на відповідність вимогам статті 160 КПК України. Клопотання містить усі обов`язкові елементи та відповідає цим вимогам. Тому, слідча суддя розглядатиме клопотання по суті.

Слідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у випадках, якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом (частина 2 статті 27 КПК України).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», таємна інформація - інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Клопотання детектива називається «Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю», що може давати підстави для того, щоби розцінювати інформацію у документах, до яких детектив просить тимчасовий доступ, як таємну. Втім, детектив у клопотанні не наводить обґрунтування того, що такі документи дійсно містять таємницю, що охороняється законом.

Слідча суддя приходить до висновку, що з високим рівнем ймовірності такі документи можуть містити банківську таємницю, оскільки вони стосуються діяльності ПАТ «ЗЛАТОБАНК» (банку). Банківська таємниця - інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку (стаття 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність»). Втім, суддя вважає, що факт наявності банківської таємниці має значення лише для порядку розкриття банківської таємниці, тобто, лише за рішенням суду. Цей факт жодним чином не є підставою для прийняття рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні, оскільки така інформація безпосередньо не буде розголошена у судовому засіданні.

У цьому випадку слідча суддя не вбачає підстав для прийняття рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні під час розгляду цього клопотання, оскільки детектив не просить розглянути клопотання у закритому судовому засіданні, а також тому що здійснення провадження у відкритому судовому засіданні не може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом.

Далі, слідча суддя повинен вирішити питання про виклик і повідомлення представників ФГВФО, оскільки саме ФГВФО може мати у володінні документи, яких стосується клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Слідча суддя повинна встановити, чи органом досудового розслідування доведено, що завчасне повідомлення про намір здійснення тимчасового доступу до речей і документів може створити ризики, передбачені частиною 2 статті 163 КПК України.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться (частина 2 статті 163 КПК України).

Слідча суддя приходить до висновку, що є достатні підстави вважати, що є ризик знищення або спотворення документів ПАТ «ЗЛАТОБАНК» співробітниками ФГВФО, оскільки документи знаходяться у їх володінні, справа стосується, зокрема, посадових осіб ФГВФО, а тому вони можуть бути прямо зацікавлені в результатах досудового розслідування. Слідча суддя вважає, що показання свідка ОСОБА_8 , у яких вона зазначила, що їй відома інформація про те, що співробітники ФГВФО планують знищити документи банку, є додатковим підтвердженням такого ризику. Слідча суддя вирішила, що необхідно розглянути клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без виклику осіб, у володінні яких вони знаходяться.

Слідча суддя, дослідивши доводи викладені слідчим (детективом) в клопотанні, перевіривши додані до клопотання матеріали кримінального провадження, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого було подано клопотання, дійшла до такого.

Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним з таких заходів забезпечення є тимчасовий доступ до речей і документів (стаття 131 КПК України).

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. (стаття 159 КПК України)

За змістом пункту 5 частини 1 статті 162 КПК України банківська таємниця є охоронюваною законом таємницею. Відповідно до статті 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Оскільки наявна в запитуваних документах інформація може бути банківською таємницею (оскільки пов`язана з діяльністю ПАТ «ЗЛАТОБАНК»), вона може бути розкритою виключно за рішенням суду, що унеможливлює її здобуття органом досудового розслідування в інший спосіб.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (частина 6 статті 163 КПК України).

Дослідивши клопотання та додані матеріали, слідча суддя дійшла висновку про необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, оскільки слідчим (детективом) у своєму клопотанні доведено, що у володінні ФГВФО можуть перебувати зазначені в клопотанні документи, які самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться у вказаних документах, можуть бути використані в якості доказів причетності певних осіб до скоєння кримінального злочину, а також у зв`язку з тим, що на даний час неможливо у інший спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Тому, керуючись статтями 27, 107, 131, 159, 160, 162, 163 КПК України, слідча суддя, -

ПОСТАНОВИЛА

1.Задовольнити клопотання та постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 17), зобов`язавши посадових осіб вказаної установи надати детективам Національного антикорупційного бюро України (перелік нижче) тимчасовий доступ до таких речей та документів, з можливістю вилучення завірених належним чином копій:

-рішення № 30 від 13.02.2015 «Про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду ОСОБА_2 на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «ЗЛАТОБАНК» з документами, що слугували прийняттю даного рішення;

-протокол № 087/15 від 14.04.2015 щодо затвердження плану врегулювання неплатоспроможного ПАТ «ЗЛАТОБАНК», яким передбачено ліквідацію банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб, з документами що затвердженню даного плану;

-пропозиція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «ЗЛАТОБАНК» у зв`язку із закінченням терміну тимчасової адміністрації та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-рішення № 99 від 13.05.2015, та рішення № 100 від 18.05.2015 про початок здійснення процедури ліквідації ПАТ «ЗЛАТОБАНК» з 14.05.2015 та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «ЗЛАТОБАНК» провідного професіонала ОСОБА_2 , та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-рішення «Про продовження строків здійснення процедури ліквідації ПАТ «ЗЛАТОБАНК» та документи, що слугували прийняттю даного рішення;

-документів, щодо реалізації майна ПАТ «ЗЛАТОБАНК» шляхом продажу на електронних торгах, та складені відповідно до даних торгів документи;

-акти приймання-передачі укладені між головою правління ПАТ «ЗЛАТОБАНК» ОСОБА_4 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між заступником голови правління ОСОБА_5 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між головним бухгалтером ОСОБА_6 та ОСОБА_2 ;

-акти приймання-передачі укладені між заступником голови правління ОСОБА_7 та ОСОБА_2

Тимчасовий доступ надається особам, які здійснюють розслідування у кримінальному провадженні - групі детективів Національного антикорупційного бюро України у складі: детективам Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Крютченку Віталію Олександровичу, Аршавіну Тимуру Вікторовичу, Дерій Наталії Олександрівні, Садовничому Богдану Олександровичу, Паутову Вадиму Олексійовичу, Дмитрієнку Володимиру Павловичу, Швидкому Ярославу Юрійовичу, старшим детективам Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Савкіну Олегу Сергійовичу, Мирку Богдану Миколайовичу, Кабаєву Віталію Миколайовичу, Кривоспицькому Олександру Миколайовичу, Єршову Павлу Анатолійовичу.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Відповідно до статті 166 КПК України у разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідча суддя Широка К. Ю.