Search

Document No. 84913584

  • Date of the hearing: 10/10/2019
  • Date of the decision: 10/10/2019
  • Case №: 760/8460/15-к
  • Proceeding №: 12015100130000010
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Pankulych V.I.
  • Judge (HACC AC) : Bodnar S.B., Kaluhina I.O., Semennykov O.Yu., Panaid I.V.
  • Secretary : Muzyky Kh.I.

Справа № 760/8460/15-к

Провадження №11-п/991/125/19

УХВАЛА

10 жовтня 2019 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Панкулича В. І.,

суддів Боднара С. Б., Калугіної І. О., Семенникова О. Ю., Панаіда І. В.,

за участю секретаря судового засідання Музики Х. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання Вищого антикорупційного суду про направлення кримінального провадження № 12015100130000010 від 13.03.2015 року по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч. 2 ст. 366 КК України, з Вищого антикорупційного суду до іншого суду,

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 05 вересня 2019 року зазначене кримінальне провадження передано до Вищого антикорупційного суду.

Ухвала мотивована тим, що згідно зі ст. 33-1 КПК України Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених в примітці ст. 45 КК України, ст. 206-2, ст. 209, ст. 211, ст. 366-1 КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пп. 1-3 ч. 5 ст. 216 КПК України.

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_1 інкримінується вчинення, в тому числі, кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, а тому кримінальне провадження підсудне Вищому антикорупційному суду.

Вищий антикорупційний суд звернувся до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду з поданням про направлення кримінального провадження до іншого суду, оскільки воно йому не підсудне з таких причин.

ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 КК України за ознаками розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою (начальником відокремленого підрозділу локомотивне депо Київ-Пасажирський Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця») своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, а також ч.2 ст.366 КК України за ознаками внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційний документ, що спричинило тяжкі наслідки.

Також, згідно обвинувального акту, інкриміновані обвинуваченому кримінальні правопорушення були вчинені у листопаді та грудні 2011 року, якими завдано матеріальну шкоду на суму 299292 гривень.

Відповідно до п.2 ч.5 ст.216 КПК до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду відносяться провадження, в яких розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в п`ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину (якщо злочин вчинено службовою особою державного органу, правоохоронного органу, військового формування, органу місцевого самоврядування, суб`єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків).

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 року, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2011 року становив 941, 00 гривень, тобто, розмір шкоди, що інкримінується обвинуваченому, складав 299292:941=318 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Таким чином, розмір завданої шкоди, що інкримінується обвинуваченому є меншим від п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину.

Відповідно до п.20-2 Розділу Перехідні положення КПК України підсудність Вищого антикорупційного суду, передбачена цим Кодексом як суду першої інстанції, зокрема, поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду», якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні складений слідчим слідчої частини СВ Управління МВС України на Південно-Західній залізниці Редіч Н.Ю. та затверджений прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні у сфері транспорту прокуратури м. Києва Яблонським А.С.

Беручи до уваги ці обставини, Вищий антикорупційний суд дійшов висновку, що дане кримінальне провадження йому не підсудне і підлягає направленню для розгляду до іншого суду.

Будучи належним чином повідомлені про час і місце розгляду подання учасники кримінального провадження в судове засідання не з`явились, про причини неявки не повідомили, у зв`язку з чим подання розглянуто у їх відсутність.

Обговоривши доводи подання, дослідивши зміст ухвали Солом`янського районного суду м. Києва та обвинувальний акт, колегія суддів дійшла таких висновків.

Відповідно до абзацу 2 частини 3 ст.34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до іншого суду вирішується колегією у складі п`яти суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду за поданням складу суду, визначеного для розгляду кримінального провадження, або за клопотанням сторін не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Подання про направлення кримінального провадження відносно ОСОБА_1 за предметною підсудністю з Вищого антикорупційного суду до іншого суду є належно обґрунтованим і підлягає задоволенню з вказаних у поданні та вищенаведених мотивів, з якими колегія суддів погоджується повністю.

Крім того, колегія суддів бере до уваги, що відповідно до обвинувального акту, місцем вчинення інкримінованих ОСОБА_1 кримінальних правопорушень є площа Кривоноса, 4, в м. Києві, тобто знаходиться в межах адміністративної території Солом`янського району м. Києва, а тому кримінальне провадження слід передати на розгляд Солом`янського районного суду м. Києва.

Керуючись статтями 33-1, 34, 418, 532 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Подання Вищого антикорупційного суду задовольнити.

Кримінальне провадження № 12015100130000010 від 13.03.2015 року по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч. 2 ст. 366 КК України передати на розгляд Солом`янського районного суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та не підлягає оскарженню.

Головуючий В. І. Панкулич

Судді С. Б. Боднар

І. О. Калугіна

О. Ю. Семенников

І. В. Панаід