Search

Document No. 85100270

  • Date of the hearing: 21/10/2019
  • Date of the decision: 21/10/2019
  • Case №: 487/4428/16-к
  • Proceeding №: 52016000000000054
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyva T.H.
  • Judge (HACC) : Tanasevych O.V., Sikora K.O.

Справа № 487/4428/16-к

Провадження № 1-кп/991/99/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2019 року місто Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі: головуючого судді Гавриленко Т.Г., суддів Танасевич О.В., Сікори К.О., розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 про призначення захисника з Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, -

ВСТАНОВИЛА:

07 жовтня 2019 року із Заводського районного суду міста Миколаєва до Вищого антикорупційного суду надійшли матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52016000000000054 від 26 лютого 2016 року стосовно ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною першою статті 345 Кримінального кодексу України, та ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 09 жовтня 2019 року за вказаним кримінальним провадженням призначено підготовче судове засідання на 21 жовтня 2019 року о 14 год 00 хв.

До початку підготовчого судового засідання від обвинуваченого ОСОБА_1 надійшло клопотання про призначення захисника з Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Надіслане клопотання обґрунтовано тим, що адвокат Монець С.М., який здійснював захист ОСОБА_1 у Заводському районному суді міста Миколаєва, не має змоги в подальшому здійснювати такий захист.

Враховуючи викладене, а також відсутність фінансової можливості для укладення договору на здійснення правової допомоги з іншим захисником, ОСОБА_1 просить заздалегідь призначити йому захисника з Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Вивчивши надіслане клопотання, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження захист інтересів обвинуваченого ОСОБА_1 у Заводському районному суді міста Миколаєва здійснював адвокат Монець С.М.

Ухвалою Заводського районного суду міста Миколаєва від 11 вересня 2019 року вказане кримінальне провадження в порядку, передбаченому підпунктом 4 пункту 202 Розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України, було надіслане до Вищого антикорупційного суду.

Відповідно до частини першої статті 48 Кримінального процесуального кодексу України, захисник може у будь-який момент бути залученим підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані надати затриманій особі чи особі, яка тримається під вартою, допомогу у встановленні зв`язку із захисником або особами, які можуть запросити захисника, а також надати можливість використати засоби зв`язку для запрошення захисника. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані утримуватися від надання рекомендацій щодо залучення конкретного захисника.

Пунктом 1 частини першої статті 49 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадку якщо відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника.

Згідно пункту 2 частини першої статті 49 Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається у випадку, коли підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно.

Відповідно до частини першої статті 52 Кримінального процесуального кодексу України участь захисника є обов`язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів. У цьому випадку участь захисника забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України, яке кримінальним законом класифіковано як особливо тяжкий злочин.

Таким чином, оскільки до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 про необхідність призначення іншого захисника, а також враховуючи обов`язковість участі захисника в даному кримінальному провадженні, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити заявлене клопотання та звернутись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві для призначення обвинуваченому ОСОБА_1 іншого захисника.

На підставі викладеного та керуючись статтями 49, 52, 372, 375 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 про призначення захисника з Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги задовольнити.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві призначити захисника обвинуваченому ОСОБА_1 .

Забезпечити прибуття захисника для участі у підготовчому судовому засіданні на 14 год 00 хв. 21 жовтня 2019 року у приміщення Вищого антикорупційного суду за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, будинок 41, зал судових засідань № 6.

Копію ухвали направити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Т.Г. Гавриленко

Судді: О.В. Танасевич

К.О. Сікора