Search

Document No. 85199920

  • Date of the hearing: 21/10/2019
  • Date of the decision: 21/10/2019
  • Case №: 4910/11/19-к
  • Proceeding №: 52017000000000889
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.
  • Secretary : Chebotarenka A.P.
  • Lawyer : Bezpaloho T.H.

Справа № 4910/11/19-к

Провадження1-кс/910/452/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мовчан Н.В., за участю секретаря судового засідання Чеботаренка А.П., адвоката Безпалого Т.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду скаргу захисника Безпалого Тараса Геннадійовича, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , на постанову детектива Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Литвиненка Д.І. від 11 липня 2019 року про відмову в задоволенні клопотання у межах кримінального провадження № 52017000000000889 від 20.12.2017,

у с т а н о в и в:

На підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 17.09.2019 до Вищого антикорупційного суду на розгляд передано вказану скаргу.

Скарга обґрунтована тим, що детективами Національного антикорупційного бюро України (далі-НАБУ) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000889 від 20.12.2017.

09.07.2019 захисником підозрюваного у вказаному кримінальному провадженні, адвокатом Безпалим Т.Г. подано клопотання про проведення слідчих дій, а саме допиту певних осіб.

Подання зазначеного клопотання аргументує тим, що ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч.5 ст.191, ч.1 ст. 366 КК України, тобто в організації розтрати майна, а саме умисному, з корисливих мотивів в інтересах третіх осіб з використанням службового становища всупереч інтересам служби витрачанні майна, щодо якого внаслідок службового становища мав право оперативного управління, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА», а також службовому підробленні, зокрема, складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинених за попередньою змовою групою осіб.

Адвокат зазначає, що згідно з фабулою справи, 09.04.2009 року укладена Консультаційна угода №STE-1-17-А-09 між ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та Global Marketing SP LTD, відповідно до умов якої Global Marketing SP LTD зобов`язано надати послуги щодо просування компанії та її товарів на ринку Індії з метою укладання зовнішньоекономічних контрактів із Міноборони Індії. Згідно із додатковою угодою №1 до зазначеної угоди, ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» зобов`язано сплачувати Global Marketing SP LTD 20 % грошових коштів, що надійдуть на рахунок компанії за контрактами з Міноборони Індії.

Згідно даних органів досудового розслідування, контракт з посередником був розірваний наприкінці 2014, послуги посередником не надавалися, акти виконаних робіт №127, №137, №147 та №150 не підтверджують господарські операції, не можуть бути підставою для бухобліку, ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» зайво сплачено агенту 2,2 млн. дол. протягом 2015-2016, внаслідок чого ДП «Завод 410» завдано збитків на суму 2 225 059, 41 дол. США.

Зазначає, що у межах вказаного кримінального провадження державною аудиторською службою України, в особі начальника відділу контролю діяльності суб`єктів господарювання Держаудитслужби ОСОБА_4. , заступника начальника відділу контролю органів державної влади Держаудитслужби ОСОБА_5. та головного державного фінансового інспектора ОСОБА_3 проведено позапланову перевірку стану виконання умов договорів комісії та зовнішньоекономічного контракту ДП ДГЗП «СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТ» на підставі листа Головного підрозділу детективів НАБУ від 25.01.2018 № 0413-072/2295.

З метою отримання фактичних даних, що можуть мати доказове значення у кримінальному провадженні, зокрема відповідно до ст. 91 КПК України, необхідно допитати посадових/службових осіб Держаудитслужби ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_3. як спеціалістів щодо обставин направлення документів для проведення позапланової перевірки та проведення позапланової перевірки стану виконання умов договорів комісії та зовнішньоекономічного контракту ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», на основі яких ці особи дійшли висновків, викладених у довідці Держаудитслужби від 08.05.2018, та з інших питань, що мають значення для забезпечення повного та неупередженого досудового розслідування.

Постановою детектива НАБУ від 11.07.2019 в задоволенні клопотання відмовлено.

Сторона захисту вважає оскаржувану постановою незаконною та необґрунтованою, просить її скасувати та зобов`язати детектива НАБУ Литвиненка Д.І. провести допит ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 .

У судовому засіданні захисник Безпалий Т.Г. підтримав подану скаргу, з підстав викладених у ній.

У судове засідання детектив НАБУ Ліпа О.П. не прибув, надав письмове клопотання, в якому просив розглянути скаргу за його відсутності. Також зазначив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000889 від 20.12.2017 завершено, тому просив у задоволенні скарги відмовити.

Заслухавши пояснення Безпалого Т.Г. , дослідивши матеріли скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Слідчим суддею встановлено, що 09.07.2019 адвокат Безпалий Т.Г., який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , звернувся до детектива НАБУ Ліпи О.П. з клопотанням про проведення слідчих та процесуальних дій, а саме: проведення допиту, як спеціалістів: ОСОБА_4. , ОСОБА_5. , ОСОБА_3 .

Встановлено, що за результатами розгляду вказаного клопотання детективом винесена постанова від 11.07.2019, якою в задоволенні вказаного клопотання відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні зазначеного клопотання, детектив обґрунтував своє рішення тим, що зі змісту клопотання та доданих до нього матеріалів не вбачається відомостей, які б свідчили про те, що вказаним у клопотанні особам відомі або можуть бути відомі раніше невстановлені обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником.

Згідно ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Вимоги до змісту постанови детектива визначені ч.5 ст.110 КПК України, в якій, зокрема, вказано, що в мотивувальній частині постанови повинні міститися відомості про мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

Дослідивши оскаржувану постанову детектива від 11.07.2019, слідчим суддею встановлено, що детектив, всупереч вищевказаним вимогам КПК України, належним чином не обґрунтував та не навів достатньої мотивації щодо обставин, які стали підставою для прийняття постанови щодо повної відмови в задоволенні клопотання сторони захисту, зокрема, чи допитувалися вказані особи у цьому кримінальному провадженні, чи наявні у їх показах відомості, які мають значення для справи.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що постанова детектива НАБУ від 11 липня 2019 року про відмову в задоволенні клопотання є необґрунтованою, тому підлягає скасуванню.

Разом з тим, вимога скарги щодо зобов`язання детектива провести допит як спеціалістів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , задоволенню не підлягає, оскільки детектив, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог КПК України, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється, що узгоджується з ч. 5 ст. 40 КПК України.

В той же час, слідчий суддя враховує, що 07.08.2019 прокурором у кримінальному провадженні надано доручення старшому групи детективів про повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів кримінального провадження № 52017000000000889 від 20.12.2017 у зв`язку із достатністю доказів для складання обвинувального акту.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 1, 3 ст. 219 КПК України cтрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Нормою ч. 8 ст. 223 КПК України передбачено, що слідчі (розшукові) дії не можуть проводитися після закінчення строків досудового розслідування, крім їх проведення за дорученням суду у випадках, передбачених частиною третьою статті 333 цього Кодексу. Будь-які слідчі (розшукові) або негласні слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила є недійсними, а встановлені внаслідок них докази - недопустимими.

Витяг з ЄРДР по кримінальному провадженні № 52017000000000889 від 20.12.2017, який міститься в матеріалах справи, не містить відомостей про закінчення досудового розслідування, доказів, які б спростовували цю обставину, до суду на час розгляду цієї скарги не надано.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні не закрито, отже детектив має відповідні повноваження на вчинення процесуальних дій в порядку, передбаченому КПК України.

Керуючись ст. 2, 7, 40, 110, 220, 303-306, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Скаргу - задовольнити частково.

Скасувати постанову детектива Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Литвиненка Д.І. від 11 липня 2019 року про відмову в задоволенні клопотання у кримінальному провадженні № 52017000000000889 від 20.12.2017.

В задоволенні іншої частини вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого судового засідання.

Повний текст ухвали складено 23 жовтня 2019 року.

Слідчий суддя: Н.В.Мовчан