Search

Document No. 86293525

  • Date of the hearing: 10/12/2019
  • Date of the decision: 24/12/2019
  • Case №: 991/2483/19
  • Proceeding №: 52019000000000943
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Khamzin T.R.
  • Lawyer : Filatova S.V.

Справа № 991/2483/19

Провадження1-кс/991/3076/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Хамзін Т.Р., дослідивши матеріали скарги адвоката Філатова Сергія Васильовича поданої в інтересах ОСОБА_1 на постанову детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Хижняка Максима Миколайовича про відмову у визнанні потерпілим,

ВСТАНОВИВ:

06.12.2019 до Вищого антикорупційного суду надійшла скарга адвоката Філатова Сергія Васильовича подана в інтересах ОСОБА_1 на постанову детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Хижняка Максима Миколайовича про відмову у визнанні потерпілим від 15 листопада 2019 року.

В обґрунтування поданої скарги адвокат Філатов С.В. вказує, що відповідно до положень Кримінального процесуального законодавства права потерпілого виникають з моменту подання особою заяви про вчинення щодо неї злочину, а досудове розслідування у даному провадженні розпочато саме за заявою ОСОБА_1 про вчинення щодо неї кримінального правопорушення.

Однак, не зважаючи на це, детективом Хижняком М.М. постановою від 15.11.2019 року було відмовлено у визнанні ОСОБА_1 потерпілою у даному кримінальному проваджені.

Проаналізувавши доводи викладені адвокатом Філатовим С.В. у поданій ним скарзі, а також дослідивши додані до неї документи, слідчий суддя виходить з такого.

З огляду на зміст ст. 304 КПК України, при вирішенні питання про відкриття провадження за скаргою поданою в порядку ч. 1 ст. 303 КПК України, слідчому судді серед іншого належить встановити чи була така скарга подана у строк, передбачений ч. 1 ст. 304 КПК України;

Так згідно з п. 5 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржене рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим.

Разом з тим, відповідно до положень ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

З поданої адвокатом скарги та доданих до неї документів вбачається, що оскаржувана постанова була винесена 15 листопада 2019 року.

18 листопада 2019 року її копія була направлена адвокату Філатову Сергію Васильовичу листом Національного антикорупційного бюро України за № 0412-252/40203 від 18.11.2019.

Водночас зі скаргою на вказану постанову адвокат Філатов С.В. звернувся до Вищого антикорупційного суду лише 06.12.2019, зазначивши, що вказаний лист він отримав лише 29.11.2019.

Разом з тим, адвокат не надав суду будь-яких доказів, з яких можливо було б встановити достовірність вказаної ним дати отримання копії оскаржуваної постанови і відповідно дати, з якої слід відраховувати початок спливу строку на оскарження відповідного рішення слідчого.

Враховуючи, що матеріали поданої скарги не містять доказів на підтвердження того, що лист від Національного антикорупційного бюро України з копією постанови про відмову у визнанні потерпілою був отриманий скаржником саме 29.11.2019 року і скаржник не просить поновити строк передбачений КПК України для оскарження відповідного рішення слідчого, слідчий суддя вважає за необхідне повернути дану скаргу на підставі п. 3 ч. 2 ст.304 КПК України.

Поряд із цим, слідчий суддя роз`яснює, що згідно з ч. 7 ст. 304 КПК України, повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді в порядку, передбаченому КПК України.

Керуючись ст. ст. 303, 304 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката Філатова Сергія Васильовича подану в інтересах ОСОБА_1 на постанову детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Хижняка Максима Миколайовича про відмову у визнанні потерпілим - повернути заявнику.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя Т.Р. Хамзін