Search

Document No. 86363527

  • Date of the hearing: 16/12/2019
  • Date of the decision: 16/12/2019
  • Case №: 760/14087/19
  • Proceeding №: 52017000000000145
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Secretary : Zaplatynskoi K.V.
  • Lawyer : Tatarova O.Yu.

Справа № 760/14087/19

Провадження1-кс/991/1313/19

УХВАЛА

16 грудня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мойсак С.М., за участю секретаря судового засідання Заплатинської К.В., адвоката Татарова О.Ю., прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Луговського О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в м. Києві, клопотання адвоката Татарова Олега Юрійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 по кримінальному провадженню № 52017000000000145 від 24.02.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1, ч. 3 ст. 368-2 КК України, про встановлення процесуальних строків, -

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду з Солом`янського районного суду м. Києва надійшли матеріали клопотання адвоката Татарова О.Ю., який діє в інтересах ОСОБА_1 , про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 52017000000000145 від 24.02.2017.

В обґрунтування клопотання адвокат зазначає, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000145, за ознаками злочинів, передбачених ст. 366-1, ч. 3 ст. 368-2 КК України. В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, детективами перевірялися обставини, які б могли свідчити про причетність ОСОБА_1 до їх скоєння. Однак, протягом двох років детективами не зібрано належних доказів вини ОСОБА_1 , у зв`язку з чим йому не повідомлено про підозру. З огляду на те, що процесуальні дії стосовно ОСОБА_1 є втручанням в його права та законні інтереси, а тривалий строк їх проведення порушує право на захист та розгляд справи впродовж розумного строку, адвокат прохає встановити прокурору процесуальний строк на прийняття процесуального рішення, передбаченого ч. 1 ст. 283 КПК України.

У судовому засіданні адвокат Татаров О.Ю. клопотання підтримав, прохав задовольнити з причин наведених у ньому. Додатково пояснив, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційної прокуратурою - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000145 від 24.02.2017. Досудове розслідування здійснюється більше двох років та на протязі вказаного часу стороною обвинувачення перевіряється причетність ОСОБА_1 до скоєння зазначених злочинів. За твердженням адвоката, за такий значний проміжок часу, сторона обвинувачення вже могла зібрати всі необхідні документи для повідомлення особі про підозру, але до теперішнього часу про підозру не повідомлялося. У зв`язку з тим, що на протязі тривалого часу стороною обвинувачення здійснюються процесуальні дії у відношенні ОСОБА_1 , це істотно порушує його права та законні інтереси, а значний строк досудового розслідування по кримінальному провадженню лише з одним підозрюваним, який не переховується та не перешкоджає кримінальному провадженню свідчить про навмисне затягування досудового розслідування стороною обвинувачення. Крім цього захисник посилався на те, що відповідь з Республіки Кіпр надана не буде, тому що недекларування доходів не переслідується у кримінальному порядку за законодавством Республіки Кіпр, а щодо незаконного збагачення, в Україні ця стаття визнана неконституційною. За таких обставин уповноважені особи Республіки Кіпр не будуть взагалі надавати відповідь у порядку міжнародного запиту.

Через це прохає встановити процесуальний строк для проведення подальшого досудового розслідування.

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання. Пояснив, що положення статті 219 КПК України, якою передбачені строки досудового розслідування для кримінальних проваджень, в яких жодній особі не повідомлено про підозру, не розповсюджуються на кримінальне провадження № 52017000000000145, у зв`язку з внесенням вказаного провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дати вступу в силу Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017. Також прокурор наголосив на тому, що на теперішній час у кримінальному провадженні за запитом сторони обвинувачення здійснюються заходи міжнародного співробітництва та без одержання на них відповіді неможливо прийняти у провадженні законне рішення. На підтвердження своїх слів прокурор надав копію запиту до компетентних органів республіки Кіпр.

Розглянувши клопотання та додані до нього матеріали, вислухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступних висновків

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Згідно з вимогами ст. 113, ч.ч. 1, 2 ст. 114 КПК України, процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу. Для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження. Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Згідно вимог п. 1 ч.1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

За загальним правилом, визначеним ч. 1 ст. 92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 КПК України, покладається на слідчого та прокурора.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до пункту 4 параграфу 2, розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII від 03.10.2017, норма зазначена в ч. 1 ст. 219 КПК України вводиться в дію через три місяці після набрання чинності цим Законом, та не має зворотної дії в часі та застосовується до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань після введення в дію змін.

Згідно з пунктом 1 Загальних прикінцевих положень Закону № 2147-VIII від 03.10.2017, цей закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного суду України, визначеного рішенням його Пленуму відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного суду № 2 від 30.11.2017, днем початку роботи Верховного суду визнано 15 грудня 2017 року.

Таким чином положення ст. 219 КПК України в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017, якими обмежено строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях де не повідомлено жодній особі про підозру, не підлягають застосуванню у кримінальних провадженнях внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань до 16.03.2018.

У судовому засіданні встановлено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою Генеральної прокуратури України - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000145 від 24.02.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1, ч. 3 ст. 368-2 КК України. У межах вказаного кримінального провадження про підозру нікому не повідомлено. Під час досудового розслідування стороною обвинувачення від 08.11.2018 направлено запит до компетентних органів Республіки Кіпр для здійснення заходів міжнародного співробітництва з метою отримати від компетентних органів Республіки Кіпр інформацію та документи, які містять відомості про склад засновників компаній у період з 01.01.2015 у т.ч. інформацію про розмір та вартість частки у статутному капіталі кожного із засновників та підстави набуття таких часток, відомості про майно, яке перебувало у власності або користуванні ОСОБА_1 . У свою чергу чинним законодавством України не регламентовано граничні строки виконання заходів міжнародного правового співробітництва. Вирішення питання про підстави порушення кримінального провадження на які посилається захисник, виходять за межі розгляду цього клопотання, а тому не можуть бути враховані судом.

Як вбачається із зазначених вище норм законодавства, строк досудового розслідування відраховується у кримінальному провадженні № 52017000000000145 від 24.02.2017, обчислюється з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального злочину. Враховуючи те, що по кримінальному провадженню про підозру жодній особі не повідомлено, підстав для встановлення строку досудового розслідування - немає, а поважність причин тривалого здійснення досудового розслідування прокурором доведена в судовому засіданні.

З метою дотримання вимог ст. 2 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне у задоволені клопотання адвоката Татарова О.Ю. по кримінальному провадженню № 52017000000000145 від 24.02.2017, про встановлення процесуальних строків досудового розслідування, відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 28, 107, 113-114, 219, 303-307, 309, 369, 371-372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання адвоката Татарова Олега Юрійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 по кримінальному провадженню № 52017000000000145 від 24.02.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1, ч. 3 ст. 368-2 КК України, про встановлення процесуальних строків - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М. Мойсак