Search

Document No. 86396977

  • Date of the hearing: 17/12/2019
  • Date of the decision: 17/12/2019
  • Case №: 4910/222/19
  • Proceeding №: 52018000000001172
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.

Справа № 4910/222/19

Провадження1-кс/991/2520/19

УХВАЛА

17 грудня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2,розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Києвіклопотання детектива Національного бюро Першого відділудетективів Четвертогопідрозділу детективів Головного підрозділудетективів Національногоантикорупційного бюро України ОСОБА_3,погоджене прокуроромчетвертого відділууправління процесуальногокерівництва,підтримання державногообвинувачення тапредставництва всуді Спеціалізованоїантикорупційної прокуратури ОСОБА_4,про тимчасовийдоступ доречей тадокументіву кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52018000000001172 від 29.11.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2,розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Києвіклопотання детектива Національного бюро Першого відділудетективів Четвертогопідрозділу детективів Головного підрозділудетективів Національногоантикорупційного бюро України ОСОБА_3,погоджене прокуроромчетвертого відділууправління процесуальногокерівництва,підтримання державногообвинувачення тапредставництва всуді Спеціалізованоїантикорупційної прокуратури ОСОБА_4,про тимчасовийдоступ доречей тадокументіву кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52018000000001172 від 29.11.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В зазначеному клопотанні детектив просить надати дозвіл до речей та документів, (в тому числі в електронному вигляді на оптичному диску) з можливістю їх вилучення, що містять інформацію про отримані телекомунікаційні послуги споживачем ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, за абонентським номером НОМЕР_1, що знаходяться у володінні оператора, провайдера телекомунікаційній ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2, юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

- дані щодо вхідних і вихідних дзвінків та SMS - повідомлень споживача телекомунікаційних послуг за період з 18.02.2019 по 12.06.2019 включно із зазначенням дати, часу, тривалості з`єднань, ІМЕІ та абонентських номерів споживача, ІМЕІ та абонентських номерів абонентів, з якими здійснювались з`єднання, азимутів та адрес базових станцій, через які здійснювались з`єднання;

- дані щодо Інтернет-з`єднань споживача телекомунікаційних послуг (3G-трафік і GPRS-трафік) із зазначенням дати, часу, тривалості з`єднань, ІМЕІ та IP споживача, азимутів та адрес базових станцій, через які здійснювались з`єднання, за період з 18.02.2019 по 12.06.2019 включно;

- інформацію про міжнародний ідентифікатор споживача телекомунікаційних послуг (ІМSІ);

- паспортні дані фізичної особи чи реєстраційні дані юридичної особи споживача телекомунікаційних послуг (у разі, якщо такі послуги надаються на умовах контрактного підключення).

В обґрунтування клопотання детектив зазначає, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 впродовж 2017-2019 років, зловживаючи своїм службовим становищем, вступивши у попередню змову із рядом фізичних осіб, з метою одержання неправомірної вигоди, забезпечили ввезення поза митним контролем на митну територію України через митний пост « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 мобільних телефонів, аксесуарів до них, комп`ютерної техніки та комплектуючих до неї, та інших товарів без сплати податку на додатку вартість та митних платежів, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді ненадходження коштів до державного бюджету.

В ході досудового розслідування було встановлено, що в період часу з 20 лютого 2019 року по 25 травня 2019 року, організаторами схеми за викладених вище обставин, було ввезено поза митним контролем на митну територію України орієнтовно вісім тисяч кубічних метрів дороговартісних товарів вантажними автомобілями.

Разом з тим встановлено, що при виїзді з митної території Республіки Польща через пункт пропуску « ІНФОРМАЦІЯ_4 » декларувалося переміщення товарів та подавалися усі необхідні документи з метою подальшого відшкодування податку на додану вартість (VAT) експортерам.

Таким чином, умисними протиправними діями службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3, внаслідок яких відбулося безперешкодне ввезення на митну територію України товарів без сплати податку на додатку вартість та митних платежів, було спричинено тяжкі наслідки інтересам держави у вигляді ненадходження доходів до бюджету в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів (в тому числі в електронному вигляді на оптичному диску) з можливістю їх вилучення, що містять інформацію про отримані телекомунікаційні послуги споживачем ОСОБА_5, який був користувачем телефонного номеру ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_1 .

Зазначені відомості містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме завдяки ним можливо дослідити факти спілкування між ОСОБА_5 та іншими абонентами, а також підтвердити або спростувати факт знаходження мобільного телефону з абонентським номером НОМЕР_1, який перебував у користуванні ОСОБА_5, в зоні дії базових станцій, які охоплюють територію з прив`язкою до певної місцевості.

Детектив просив прийняти рішення про розгляд вказаного клопотання у закритому судовому засіданні, з метою захисту інформації про зміст клопотання від розголошення, та без виклику особи, у володіння якої знаходяться документи, з метою запобігання зміни або знищення документів, тимчасовий доступ до яких необхідно отримати.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 КПК України, слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні, якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації» таємна інформація інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Згідно з ч. 1 ст. 222 КПК України, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов до висновку про можливість розгляду клопотання у закритому судовому засіданні.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторонакримінального провадження,яка звернуласяз клопотанням,доведе наявністьдостатніх підставвважати,що існуєреальна загрозазміни абознищення речейчи документів,клопотання можебути розглянутослідчим суддеюбез викликуособи,у володінніякої вонизнаходяться.За таких обставин, після отримання клопотання, слідчим суддею не здійснено судовий виклик особи у володінні якої перебувають речі та документи, до яких детектив просить надати тимчасовий доступ.

До початку судового засіданні детективом ОСОБА_3 подано заяву, в якій він просить розглянути клопотання за його відсутності. Клопотання підтримав, додаткових пояснень не надав та просив клопотання задовольнити в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст.107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Вивчивши клопотання детектива та додані до нього матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема і тимчасового доступу до речей та документів,можливе лише якщо:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Як вбачаєтьсяіз матеріалівклопотання,детективами Національногоантикорупційного бюро України здійснюєтьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні,внесеному до ЄРДР за№ 52018000000001172 від 29.11.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як свідчать докази, надані детективом та долучені до клопотання, документи, до яких просить надати доступ старший детектив, можуть перебувати уволодінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2, юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Документи, до яких старший детектив просить надати тимчасовий доступ можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні № 52018000000001172, зокрема відомості щодо фактичних даних, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме завдяки ним можливо дослідити факти спілкування між ОСОБА_5 та іншими абонентами, а також підтвердити або спростувати факт знаходження мобільного телефону з абонентським номером НОМЕР_1, який перебував у користуванні ОСОБА_5, в зоні дії базових станцій, які охоплюють територію з прив`язкою до певної місцевості.

Оскільки інформація, яка знаходиться в документах, до яких детектив просить надати дозвіл на тимчасовий доступ, містить охоронювану законом таємницю, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, то доступ до неї можливо отримати лише з дозволу слідчого судді. Таким чином, необхідна органу досудового розслідування інформація не може бути здобута іншим способом, окрім як отримання дозволу суду.

Дослідивши клопотання та додані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність застосовування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, оскільки детективом у своєму клопотанні доведено, що у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можуть перебувати зазначені в клопотанні документи, які самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З огляду на зазначене, клопотання детектива підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 107, 132, 159 -166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання клопотання детектива Національного бюро Першого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погоджене прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4, про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52018000000001172 від 29.11.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити.

Надати детективам Національного бюро Першого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та старшим детективам Національного бюро Першого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_8, ОСОБА_9, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52018000000001172 від 29.11.2018, право тимчасового доступу до речей та документів (в тому числі в електронному вигляді на оптичному диску) з можливістю їх вилучення, що містять інформацію про отримані телекомунікаційні послуги споживачем ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 за абонентським номером НОМЕР_1, що знаходяться у володінні оператора, провайдера телекомунікацій ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2, юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

- дані щодо вхідних і вихідних дзвінків та SMS - повідомлень споживача телекомунікаційних послуг за період з 18.02.2019 по 12.06.2019 включно із зазначенням дати, часу, тривалості з`єднань, ІМЕІ та абонентських номерів споживача, ІМЕІ та абонентських номерів абонентів, з якими здійснювались з`єднання, азимутів та адрес базових станцій, через які здійснювались з`єднання;

- дані щодо Інтернет-з`єднань споживача телекомунікаційних послуг (3G-трафік і GPRS-трафік) із зазначенням дати, часу, тривалості з`єднань, ІМЕІ та IP споживача, азимутів та адрес базових станцій, через які здійснювались з`єднання, за період з 18.02.2019 по 12.06.2019 включно;

- інформацію про міжнародний ідентифікатор споживача телекомунікаційних послуг (ІМSІ);

- паспортні дані фізичної особи чи реєстраційні дані юридичної особи споживача телекомунікаційних послуг (у разі, якщо такі послуги надаються на умовах контрактного підключення).

Строк дії ухвали до 16.01.2020.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1